”Katso kuinka moni uskoo sinua” – miten viraaleilla klikkiotsikoilla muokataan ajatuksiasi

Kuvakaappaus tubettaja Incredibly Averagen videosta vuodelta 2020.

Vuoden 2020 alussa julkisuuteen vuosi pätkä audiota Amber Heardin ja Johnny Deppin puhelinkeskustelusta, mikä meni nopeasti viraaliksi. Pätkän ensiksi julkaissut Daily Mail otsikoi sen niin, että Heard pilkkaa Deppiä nauhalla sanoen, että oikeus tulisi uskomaan häntä, koska hän on pienempi ja nainen. Tästä on sittemmin tullut yleisesti uskottu fakta.

Tässä postauksessa katsotaan, kestääkö väite lähempää tarkastelua.

Faktat nauhasta

Jossain vaiheessa kesää 2016 Amber Heard ja Johnny Depp yrittivät selvittää eroaan puhelimitse. Depp nauhoitti puhelun Heardin tietämättä. Sen voi kuunnella täältä (epävirallinen, osittain epätarkka transkriptio löytyy taas täältä):

Deppin mukaan hän ei ole yrittänyt vaikeuttaa avioeroa tai käyttää julkisuutta hyväkseen, vaan kaikki on Heardin syytä. Heard taas korostaa, että hän on koko ajan halunnut hoitaa avioeron hyvässä yhteistyössä ja yksityisesti, mutta Depp ja hänen asianajajansa ovat jatkuvasti torpanneet tämän, mistä syystä hänen on ollut pakko puolustautua. Kuten pari viikkoa sitten näytimme, eroprosessin ja sen saaman julkisuuden aikajana kesällä 2016 tukee Heardin versiota.

Heard sanoo Deppin tiimin tuhonneen hänen maineensa. Häntä pidetään valehtelijana ja onnenonkijana. Tästä syystä hän on tarvittaessa valmis todistamaan väkivallasta oikeudessa, vaikkei halua siihen päätyä. Naiivisti hän uskoo, että jos tähän päädytään ja hän paljastaa kaikki todisteet suhteen väkivallasta, niin ei kukaan järkevä nyt voi uskoa, että tämä on jokin vuosia kestänyt salaliitto. Heard on selkeästi hyvin poissa tolaltaan, ja alkaa itkeä tässä kohtaa nauhaa.

Depp taas kiistää hänellä olevan mitään osaa median loanheitossa tai asianajajiensa päätöksissä. Tai oikeastaan missään muussakaan. Hänen mielestään kaikki on (taas kerran) Heardin syytä. Kaikki johtuu siitä, että Heard haki lähestymiskieltoa — unohtaen täysin, että Laura Wasser oli sitä ennen aloittanut loanheiton TMZ:n kautta ja käynnistänyt prosessin Heardin häätämiseksi heidän kodistaan, ja että Depp oli käynyt Heardin kimppuun viimeisen kerran häntä nähtyään.

Viraaliksi mennyt kohta nauhaa

Sitten (kohdassa 20:42 yllä olevalla nauhalla) Depp syyttää Heardia siitä, että tämä pyysi iO Tillett Wrightia soittamaan poliisit:

JD: You told iO to call the cops.
AH: I did not call the cops and I did not give them any statement when they came. I’ve been trying to protect you!
JD: You told iO to call the cops.
AH: When, while it was happening?
JD: Yeah.
AH: Oh, I’m sorry! I’m sorry because the last time that it got crazy between us, I really did think I was gonna lose my life, and I thought you would do it on accident! And I told you that! I said, oh my God, I thought for the first time—
JD: Amber, I lost a fucking finger, man, come on. I had a fucking can of mineral spirits thrown at my nose!
AH: You can please tell people that it was a fair fight, and see what the jury and judge thinks! Tell the world, Johnny! Tell them, “I, Johnny Depp, [a?] man, am a victim too of domestic violence…”
JD: Yes!
AH: “…and it’s a fair fight.” And see how many people believe or side with you.
JD: It doesn’t matter. Fair fight my ass.
AH: Exactly! Because you’re bigger and you’re stronger. And so when I say that I thought you could kill me, that doesn’t mean you counter with you also lost your own finger! I am not trying to attack you here! I’m just trying to point out the fact of why I said ”Call 911”. Because you had your hands on me, after you threw a phone at my face! And it’s gotten crazy in the past, and I truly thought, “I need to stop this madness before I get hurt.”

Depp on sitä mieltä, että poliisien kutsu oli ihan liiottelua. Kiihtynyt Heard yrittää selittää, että oikeasti siinä hetkessä hän pelkäsi henkensä puolesta. Depp ei suostu uskomaan tätä, koska sormivamma (jonka hän mitä todennäköisimmin aiheutti itse) ja Heardin puolustuksekseen jouluna heittämä mineraaliöljytölkki.

Heard yrittää vääntää rautalangasta, että hän on aina lähtökohtaisesti alakynnessä, koska Depp on fyysisesti isompi ja vahvempi, ja hänellä oli hyvässä muistissa edelliset pahoinpitelyt. Hänen mukaansa he voivat tosiaan mennä [avioero-oikeuteen], ja tämä voi siellä selittää valamiehistölle ja tuomarille olevansa lähisuhdeväkivallan uhri ja että tappelu oli tasapuolinen, ja katsoa, meneekö se läpi.

Kuvakaappaus toiselta pro-Depp videolta.

Loppunauhalla pari kiistelee siitä, onko TMZ Deppin äänitorvi vai ei, kumpi suhteessa oli pahoinpitelijä, ja onko Depp osallistunut Heardin julkiseen mustamaalaukseen vai ei. Depp on sitä mieltä, että hän ei ole tehnyt mitään ja hänen maineensa on tässä mustamaalattu. Lisäksi Heard kohtelee häntä nyt julmasti. Hän päättää, että oikeuteen mennään:

Amber, this is me saying, I tried, and thank you, and I will see you in f**king court. You don’t want to f**king make nice nice? I’m trying, I’m trying, but you know what? I loved you for so many f**king years, but you know what? You didn’t exist, you don’t exist. You’re not there, you’re not there. You were a f**king made-up thing in my head, and I can’t believe you’re doing this to me.

Pitävätkö klikkiotsikon väitteet paikkaansa?

Nauhan kuunneltua on hankala ymmärtää, miten Heard pilkkaisi Deppiä. Ehkä, jos lähtee siitä olettamuksesta, että kyseessä on suuri salaliitto ja todisteet näyttäisivät Deppin olleen suhteessa uhri. Mutta näin ei yksinkertaisesti ole.

Deppin kannattajat ovat myös kiinnittäneet huomiota siihen, sanooko Heard “I, Johnny Depp, MAN, am a victim too of domestic violence” vai “I, Johnny Depp, A MAN, am a victim too of domestic violence”. Eli toisin sanoen, korostaako Heard sitä, että Depp on tässä tilanteessa mies vai ei. Deppin tiimi on siis argumentoinut, että jos Heard sanoo ’a man’, väittää hän, että miehet eivät voi olla lähisuhdeväkivallan uhreja ja/tai tätä ei sen takia uskottaisi.

Omaan korvaani kuulen vain  ’man’, mutta tästä ei ole tarkkaa selvyyttä. Vaikka se ’a’ olisi siellä, vaatii myös melkoista tulkintaa vetää siitä suorat yhtäläisyysmerkit siihen, että Heard ei uskoisi miesten voivan olla lähisuhdeväkivallan uhreja. Koko kiistahan nimittäin liittyi siihen, että Deppin mukaan heidän välillään ei ole paljolti sukupuolibiologiasta aiheutuvaa vahvuuseroa.

Yleisesti ottaen nauha on äärimmäisen hyvä esimerkki siitä, miten klikkiotsikoilla voidaan vääntää faktoja uuteen muotoon ja vaikuttaa ihmisten käsityksiin asioista. Aina kannattaa kuitenkin muistaa terve lähdekritiikki ja asioiden asettaminen kontekstiin.

Tubettaja LegalBytesin video aiheesta keväältä 2022.
puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (2)
  1. Halusin yleisesti sanoa, että nää sun postaukset on ollu tosi mielenkiintosia ja silmiäavaavia. Kiva, kun oot jaksanu tehdä suuren pohjatyön. Aika hurja ajatus, kuinka iso vaikutus medialla on tälläseenkin oikeudelliseen keissiin…

    1. Kiitos kommentista, ihana kuulla, että tätä luetaan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *