30 x ekoteko arjessani
Ekologisuus on isoja ja pieniä asioita. Ekologisemman elämäntyylin harjoittelu kannattaa aloittaa pienistä asioista ja tehdä ensin niistä itselle tapa, ja sen jälkeen on pikkuhiljaa helppoa siirtyä taas uusiin juttuihin. Ekologisuutta voi toteuttaa ihan pikkuisissakin jutuissa, eikä koskaan kannata ajatella, ettei niillä ole väliä – ihan ehdottomasti on!
Koska blogiin on pyydetty niin arkeen kuin ekologisuuteenkin liittyviä postauksia, päätin yhdistää nämä asiat ja listata asioita, joissa ekologisuus näkyy meidän talouden arjessa. Toivottavasti näissä on vinkkejä ja inspiraatiota teille muillekin!
Miten huomioin ekologisuuden arjessani:
1. Otamme kauppaan oman kangaskassin mukaan. Mikäli kangaskassia ei syystä tai toisesta ole mukana (esimerkiksi jos menee suoraan töistä kauppaan), ostamme aina paperikassin, jota käytämme myöhemmin keräyspaperin keräämiseen kotona. Meillä on myös kestopussi hedelmille, mutta valitettavasti se tuppaa kyllä aika usein unohtumaan kotiin (täytyy petrata!). Sen puuttuessa punnitsen hedelmät mieluiten ilman pussia tai hätätapauksessa pakkaan ne paperipussiin tai biopussiin, riippuen kaupan valikoimasta.
2. Suljemme valot huoneista, joissa emme oleile. Syksyllä ja talvella käytämme usein valaistukseen kynttilöitä sähkövalojen sijaan.
3. Olemme liimanneet oveemme ”Ei mainoksia tai ilmaisjakelua” -lapun, jolla vältämme turhaa paperiroskaa. Lappuja saa ilmaiseksi esimerkiksi Ruohonjuuresta tai sellaisen voi kirjoittaa itsekin. Vein kerran tällaisen lapun myös kaverilleni, joka liimasi sen oveensa – hyvä laitettu kiertämään siis!
4. Asumme tiiviisti – kaksi aikuista, kissa ja koira 36 m2 asunnossa. Haaveilemme tosin muuttavamme lähitulevaisuudessa noin 50 m2 asuntoon, mutta sekin on ihan maltillisen kokoinen asunto meille.
5. Asumme lähellä työpaikkojamme, joten menemme kumpikin joka päivä töihin, kauppaan ja harrastuksiin pyörällä tai jalan, huonolla säällä ratikalla. Meillä on auto, mutta sitä käytetään lähinnä silloin, kun menemme mökille/sukulaisille toiseen kaupunkiin tai kun kuljetetaan jotain isoa. Arkisin auto on siis lähinnä käyttämättä.
6. Lajittelemme kotona muovin, pahvin, paperin, keräyspullot, lasin, metallin, paristot, ongelmajätteen ja sekajätteen.
7. Ostamme paljon tavaraa käytettynä. Jos tarvitsemme jotain esimerkiksi mökille, etsimme usein ensimmäisenä Tori.fi:stä, Facebook-kirpputoreilta, itsepalvelukirpputoreilta tai huutokaupasta. Myös monet vaatteeni, asusteeni ja kotimme tavarat on ostettu käytettyinä.
8. Emme koskaan heitä käyttökelpoista tavaraa roskiin. Annamme sen sukulaisille tai ystäville, tai myymme/lahjoitamme sen Facebook-kirpputorilla. Mikäli vaatteet eivät näitä väyliä pitkin liiku eteenpäin, viemme ne Uff:n laatikkoon. Joulun alla viemme tavaraa Pelastusarmeijan Joulupataan. En ole kertaakaan elämässäni laittanut käyttökelpoista vaatetta sekajätteeseen!
9. Suosimme kotimaanmatkailua. Viimeisen kolmen vuoden aikana olen lentänyt yhden edestakaisen lennon, ja kyseessä oli pakollinen työmatka Ruotsiin tänä keväänä. Pyysin lupaa tehdä tuon matkan ekologisuuden takia laivalla + junalla + bussilla, mutta aikataulujen takia se ei ollut mahdollista. (Meillä on kyllä miehen kanssa toiveena, että jossain vaiheessa pääsisimme jonnekin yhteiselle reissulle, koska emme ole koko suhteemme aikana käyneet yhdessä kuin Ruotsissa, Virossa ja Liettuassa).
10. En shoppaile paljoa. Koska olin niin pitkään vähävarainen opiskelija, en ole vuosiin voinut ostaa paljon mitään, joten vähäinen shoppailu on ihan itsestäänselvä tapa. Olen ostoksissani yleensä hyvin harkitseva ja mietin aina, tulenko käyttämään ostamaani tuotetta vuosia eteenpäin. Meillä ei kummallakaan ole mitään hirveän kokoista vaatevarastoa, vaan samat vaatteet pyörivät käytössä paljon, ja niistä pyritään pitämään hyvää huolta. Pyrin siis ostamaan tarpeeseen ja harkiten, mutta toki joskus saatan ostaa jotain, joka yksinkertaisesti hurmaa minut kaupassa. Silloin kuitenkin katson aina materiaalit läpi ja harkitsen ostoksen kohdalla, tuleeko se 100 % varmasti käyttöön.
11. Jos jokin hajoaa, se pyritään korjaamaan pois heittämisen sijaan. Oli kyse sitten villasukkaan tulleesta reiästä, kuluneesta nahkakengästä, pysähtyneestä kellosta tai kulahtaneesta lipastosta, pyrimme siihen, että vanha ja käyttökelpoinen korjataan taas uuteen uskoon sen sijaan, että se heitettäisiin pois ja ostettaisiin heti uusi tuote tilalle.
12. Olemme lisänneet kasvisruoan määrää ruokavalioomme ja vähentäneet punaisen lihan käyttöä. Tästä voisinkin kirjoitella erikseen lisää, mutta tämän syksyn teemana meillä on siis kotona ollut kasvisruoan lisääminen ruokavalioon ja lihan määrän vähentäminen, ja se projekti on alkanut hyvin ja jatkuu edelleen.
13. Pesemme aina vain täysiä koneellisia pyykkiä. Emme tuhlaa vettä pesemällä yhtä paitaa, vaan pesemme aina mahdollisimman täysiä koneellisia. Emme myöskään pese vaatteita turhaan, vaan raikastamme niitä välillä tuulettamalla. Vaatteiden liika ja turha pesu kuluttaa niitä ja lyhentää niiden käyttöikää.
14. Pyykinpesuaineemme on kotimainen, ekologinen Ole Hyvä -pyykinpesuaine. Lakanapyykkiä pesemme välillä myös pesupähkinöillä. Olemme luopuneet kokonaan huuhteluaineen käytöstä, koska totesimme sen turhaksi kemikaaliksi, jota ilman pärjäämme loistavasti. Käytämme pesussa usein ekologista pikaohjelmaa.
15. Kosmetiikassa olen siirtynyt monissa tuotteissa luonnonkosmetiikkaan, joka on valmistettu luonnollisista ainesosista ja joka ei sisällä mikromuoveja. Käytän luonnonkosmetiikkaa tällä hetkellä ainakin shampoossa, hoitoaineessa, deodorantissa, kuorinnassa, suihkusaippuassa, käsisaippuassa, meikinpoistoaineessa, kasvovoiteessa ja huulipunissa. Ja pyrin laajentamaan repertuaaria jatkuvasti!
16. Pyrimme suosimaan ostoksissamme luomua ja kotimaista silloin kun se vain on mahdollista.
17. Viljelemme itse kesämökillämme muun muassa perunoita, sipulia, salaattia, yrttejä, marjoja ja omenoita, joista osan säilömme myös talven varalle. Varsinaista lähi- ja luomuruokaa!
18. Lainaamme tavaroita. Niin itsellemme kuin muillekin. Olemme lainanneet omaan käyttöömme tutuiltamme esimerkiksi työkaluja, autoa ja peräkärryä, ja olemme puolestaan itse lainanneet muille esimerkiksi kirjoja, juhlarekvisiittaa ja naamiaisasua.
19. Meillä ei ole kotona käytössä tulostinta emmekä siten tulosta oikeastaan koskaan mitään, jollei ole aivan pakko. Näin säästyy paperia ja kaikki on hoitunut aina hyvin digitaalisessa muodossakin.
20. Olen ollut 9 vuotta WWF:n ilmastokummi. Tililtäni lähtee siis joka kuukausi rahaa ilmastonmuutoksen torjumiseen. Ilmastokummiksi voi ryhtyä täällä.
21. Emme käytä talouspaperia, koska pärjäämme varsin hyvin ilman ja näin ollen se olisi meidän osaltamme turhaa luonnonvarojen haaskausta. Toisinaan käytämme ruokailussa servettejä ja paikkojen siistimiseen käytämme keittiörättejä.
22. Käytämme uusiokäytettäviä tiskirättejä, jotka voi pestä pesukoneessa kun ne ovat likaisia ja käyttää uudellen ja uudelleen.
23. Käytän luomupuuvillasta valmistettuja vanulappuja ja -puikkoja (muovittomia). Seuraava askel olisi käyttää pesukoneessa pestäviä kestolappuja.
24. Meillä on sekä kotona että mökillämme käytössä vesisähkö, joka on tuotettu 100 % uusiutuvalla vesivoimalla.
25. Käytämme nykyään puusta valmistettua tiskiharjaa ja ekologista tiskiainetta.
26. Käytän suomalaisia, luomupuuvillasta valmistettuja ja biohajoavia Vuokkoset-tamponeja. Seuraava juttu voisi olla kuukuppi.
27. Kannan aina käsilaukussa mukana omaa lasista vesipulloa, jotta en joudu ostamaan muovisia vesipulloja. Täytän omaa pulloa tarvittaessa hanasta.
28. Suihkusaippuani ja hoitoaineeni ovat palamuodossa. Ne on valmistettu Suomessa ja pakattu pahvikääreeseen.
29. Olen vähentänyt huomattavasti kirjojen ostamista ja kuuntelen nykyään suurimman osan kirjoista äänikirjoina. Tämä säästää luonnovarojen lisäksi myös tilaa.
30. Pidämme talvellakin asunnon lämpötilan maltillisena, eli noin 20 asteessa. Emme pidä lattialämmitystä päällä, koska se on turha sähkösyöppö ja pärjäämme hyvin ilmankin.
En kovin usein kirjoita teksteihini disclaimeria, mutta nyt tuntuu vähän siltä, että pitäisi. Nimittäin, vaikka pyrinkin monin tavoin elämään ekologisesti, on tietysti ihan selvää, etten ole lainkaan täydellinen, enkä edes pyri täydellisyyteen – sellainen ei lainkaan sovi luonteelleni ja saa minut vain ahdistuneeksi. Voisin ihan varmasti tehdä monia asioita paljon ekologisemminkin, ja varmasti ajan myötä opinkin taas uusia hyviä tapoja. Mutta pyrin myös olemaan itselleni armollinen – olen ihminen ja siten myös inhimillinen tyyppi, joka kompastelee. En varmastikaan ole myöskään aina käytöksessäni johdonmukainen – joskus saatan toimia myös jo tavaksi ottamaani käytösmallia vastaan. Olen esteetikko ja joskus kaipaan ympärilleni jotain kaunista, vaikka en sitä varsinaisesti ”tarvisisikaan” – ja silloin suon sen itselleni, koska liian tiukoista rajoituksista ja ehdottomuudesta tulee vain paha olo.
Miten ekologisuus näkyy teillä arjessa? Onko teillä antaa uusia, helposti arjessa toteutettavia ekovinkkejä? Laittakaahan vinkit jakoon kommenttiboksissa! <3
-Netta
Postauksen kuvat: Pexels.com
Lue myös:
Ekologisuuden tulisi olla normi, ei marginaalin viherpiipertelyä
Mitä kuuluu muovin vastaiselle taistelulle?
Hyvä lista! Aika montaa noista itsekin toteutan, esim. just ostin torilta omiin muovipusseihin sieniä, luumuja ja tyrniä.
Kuukuppia suosittelen, välil saattaa olla et sitä ei saa niin helposti laitettua mut yleensä kyl saa. Säästää luonnonvaroja ja rahaa sekä on oikeesti kätevä.
Kiitos kommentistasi! <3
Iso peukku sekä omalle muovipussille että toriostoksille! Ja kiitos kuukuppisuosituksista. Mä oon myös kuullut, että sen käyttö voi alkuun olla hieman hankalaa, mutta varmasti opettelulla onnistuu. En tiedä miksi en oo vielä siihen siirtynyt, varmasti just jotkut omat ennakkoluulot vaan olleet esteenä. Mutta se roskan määrä, mikä jäisi syntymättä jos sitä käyttäisi, ois kyllä aika iso! 🙂
Olipa kattava ja ihailtava lista! Moni kohta toteutuu myös omassa arjessa, mutta parantamisen varaa on kyllä. Pystyisinpä itsekin kasvattamaan juureksia, vihanneksia ja yrttejä!
Kiitos! 🙂 Tuntuu, että voisi tai haluaisi tehdä vielä enemmänkin, mutta en oikein itsekään tiedä, mitä se voisi olla. Toi kasvisten viljely on kyllä tosi kivaa ja antoisaa, ja ei ainakaan oo mitään myrkkyjä käytetty tai kuskattu ruokaa maailman toiselta puolelta. 🙂