Parhaimmat fine dining -kokemukseni
Mä olen blogissa jo aikaisemmin kirjoitellutkin, että meidän eräänlainen harrastus on ”kulinarismi”, eli meillä on tapana aina silloin tällöin käydä kokeilemassa hyviä fine dining -ravintoloita. Yleensä käymme syömässä yhden meidän ystäväpariskunnnan kanssa ja se onkin meille sellainen yhteinen juttu. Välillä olemme käyneet syömässä isommallakin porukalla ja toisinaan myös miehen kanssa kahdestaan. Ajattelinkin nyt listata ylös parhaita fine dining -kokemuksiani tähän mennessä, ja jatkaa listaa sitten myöhemmin, kun kokemuksia on kertynyt lisää. Lista ei ole varsinaisesti parhausjärjestyksessä, koska paikat ovat keskenään niin erilaisia, että on vaikeaa sanoa miten ne ihan tarkalleenottaen vertailussa sijoittuisivat.
– Baskeri & Basso
Kukaan, joka vähänkään on kiinnostunut helsinkiläisestä ravintolaskenestä, ei voi olla välttynyt kuulemasta Baskeri & Bassosta eli Basbasista. Heti kun ravintola avattiin parisen vuotta sitten, sai se ylistäviä arvioita vähän joka paikassa. Ainakin Isyyspakkauksen Tommi on kirjoitellut kyseisestä ravintolasta useaan otteeseen täällä Lilyn puolella, ja monessa aikakauslehdessäkin sitä on suositeltu. Myös me tykästyimme paikkaan heti ensikäynnillä ja mies totesikin heti vierailumme jälkeen, että paikka nousi hänen suosikikseen.
Basbasissa oli hyvä, sopivan hämyisä tunnelma sekä erityisen hyvä palvelu. Paikan toinen omistaja, Nicolas Thieulon, palveli meitä koko illan ajan aivan uskomattoman ystävälliseen ja rentoon tyyliin. Ehdottomasti parasta asiakaspalvelua, mitä olemme missään saaneet, sillä olemme muistelleet käyntiämme vielä pitkään sen jälkeenkin. Ruoka valmistettiin lähes vieressämme avokeittiössä. Monien muiden ravintoloden tapaan Basbasin annokset vaihtelevat kausittain, ja Nicolas toikin eteemme ison liitutaulun, josta valitsimme annokset. Annokset ovat keskikokoisia, ja me söimmekin neljä annosta per henkilö. Vaikka käynnistämme on jo aikaa, muistan vieläkin, että syömäni juusto, pasta ja risotto olivat todella herkullisia (neljäs annos on jo unohtunut, mutta hyvää sekin oli aivan varmasti).
Kertakaikkisen loistava paikka, ehdottomasti omassa top3-ravintolakokemuksessani tällä hetkellä. Tänne pitäisikin mennä taas pitkästä aikaa uudestaan käymään! Kävimme kesällä Baskeri & Basson kanssa vierekkäin toimivassa BasBas Wine & Staff -viinibaarissa ja söimme samalla tapaksia. Kaikille Baskeri & Basso -ravintolaan mielivimme suosittelen pöytävarauksen tekemistä ja muistutan huomioimaan, että ravintolalla on vähän hassut aukioloajat; tiistaista perjantaihin kello 16-02.
– Boulevard Social
Olin jo jonkin aikaa halunnut päästä kokeilemaan Boulevard Socialia, kun mies sitten vei minut sinne vuosipäivänä. Ja miten hyvä valinta se olikaan! Björckin ja Wikbergin omistamassa ravintolassa on muiden heidän omistamiensa ravintoloiden tapaan saatavissa sekä maistelumenuita että erillisiä annoksia a la carte -listalta. Me päädyimme ottamaan Menu Boulevardin, johon kuului kuusi eri annosta. Erityisesti mieleen jäivät erinomainen härkätartar sekä maistuva lammaskebabvarras. Maistelumenu on konseptina loistava, koska siinä saa maistella paljon erilaisia ruokia ja pöytään tulee jatkuvasti uusia makuja. Ateria tulee syötyä oikeasti pitkän kaavan kautta ja rauhassa, mekin vietimme ravintolassa useita tunteja. Ruoka oli erinomaista ja tunnelma hyvä, mutta ympäristön viihtyisyydessä ja palvelussa Boulevard Social ei kuitenkaan pääse aivan samalle tasolle kuin Baskeri & Basso. Suosittelun arvoinen paikka silti ehdottomasti, varsinkin jo tykkää Välimeren alueen makumaailmasta.
– Kuurna
Kuurna sijaitsee tunnelmallisessa Kruununhaassa, 1800-luvulla rakennetussa talossa. Tässä ravintolassa on kyllä jälleen sitä peräänkuuluttamaani viihtyisyyttä ja myös täällä oli ihana kynttilävalaistus ja sopivan hämärä tunnelma. Seurueemme kolme muuta jäsentä söivät täällä kehutut pippuripihvit, ja myös he kehuivat sitä aivan erinomaiseksi. Kyseinen annos onkin paikan bravuuri, eikä suotta. Itse söin puolestaan täytettyä kurpitsaa ja se oli myös niin maukasta, että olen pitkin syksyä haikaillut kyseisen annoksen perään. Myös alkuruoaksi syömäni tartarpihvi oli erinomaista.
– Farang
Helsingin Taidehallin tiloissa toimiva Farang oli mielestäni viihtyisämpi ja muutenkin ulkonäöltään kiinnostavampi paikka kuin BW-restaurantsin omistama Boulevard Social. Tila onkin tosin ihan erilainen, koska Taidehalli oli tilana iso, korkea ja sisutukseen oli ehkä panostettu enemmän. Olimme täällä kuuden hengen porukalla ja tilasimme pöytään jaettavia annoksia. Muistan tilanneeni alkudrinkiksi yhden parhaista juomistani drinkeistä, ja ruoatkin olivat aivan erinomaisia. Maut tulevat aasiasta, mutta ainakaan meidän tilaamamme ruoat eivät olleet mitenkään liian tulisia tai mausteisia, vaan aivan älyttömän maukkaita. Ruokaa tuli pöytään myös niin paljon, että nälkä todellakin lähti ja kunnolla. Tykkäsin tosi paljon sekä ruoasta, juomasta että tilasta. Asiakaspalvelusta sen sijaan mieleeni ei ole jäänyt mitään erityisempää, joten se ei ainakaan ole ollut loistavaa, mutta ei toisaalta huonoakaan.
-Muru
Henri Alénin luotsaama Muru-ravintola loisti erityisesti kattavalla viinivalikoimallaan sekä myös ystävällisellä ja asiantuntevalla palvelullaan. Murun suosituin ”tuote” on neljän ruokalajin menu hintaan 52 €, ja se myös meidän seurue valitsi. Täältäkin mieleeni on jäänyt erityisesti erinomainen tartar-pihvi, koska sitä emme koskaan valmista kotona, mutta jota on mukavaa silloin tällöin tilata ravintolassa, jossa tietää sen osattavan valmistaa hyvin.
Tänä vuonna olisi kiva koluta taas uusia hyviä ravintoloita. Olisiko teillä lukijoilla antaa ravintolasuosituksia? Ravintolan ei tarvitse sijaita Helsingissä eikä sen välttämättä ole pakko olla varsinaista fine diningiakaan, kunhan ruoka ja tunnelma ovat kohdillaan.
-Netta