Ekologisempia valintoja arkeen

*Postaus sisältää mainoslinkkejä.

*Postauksen tuotteet saatu testiin Pür-kaupalta.

Vuosien varrella olen pyrkinyt pala palalta tekemään elämästäni entistä ekologisempaa, ja yritän tehdä arjessani vastuullisempia valintoja. Isoimmat ekologiset valinnat omassa arjessani ovat varmastikin tiivis asuminen ja todella harvoin tapahtuva yksityisauton käyttö, harvoin lentäminen ja se, että pyrin syömään yhä enemmän kasvisruokaa ja vähentämään varsinkin punaista lihaa ruokavaliosta. Toki myös esimerkiksi lajittelen kaikki jätteet ja pyrin olemaan ostamatta mitään turhaa.

Mutta isojen linjojen lisäksi vastuullisempia valintoja voi tehdä myös pienemmissä asioissa, ja itse uskon todellakin siihen, että pienistä puroista syntyy iso virta. Rakastan itse kaikenlaisia tuotevinkkejä ja muita liittyen ekologisempaan elämäntapaan, ja tänään päätin jakaa muutaman kivan vinkin omasta arjestani teidän kanssanne. Tässäpä siis muutama ekologisempi valinta jokapäiväiseen arkeen!

Palasaippua

Ryhdyin käyttämään suihkussa palasaippuaa nestemäisen sijaan kesällä 2018, ja siitä lähtien olen tuossa valinnassa pysynyt. Palasaippua on todella kätevä tapa vähentää muovin määrää arjessa, ja useimmiten palasaippuat ovat myös luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikka on ympäristölle parempi valinta siksi, että se ei sisällä mikromuoveja eikä mitään muitakaan vesistöihin päätyviä kemikaaleja, vaan se on valmistettu 100 % luonnollisista ainesosista. Olen kokeillut myös palamuodossa olevaa shampoota ja hoitoainetta. Palamuotoisista tuotteista valitsen tietysti aina sellaisen, joka on kääritty paperiin/pahviin.

Tämän postauksen kuvissa näkyvä palasaippua on *Dr. Bonner’s Magic Soaps Lavender. Se on niin kutsuttu ”ihmesaippua”, jota voidaan itse asiassa käyttää jopa 18 eri tarkoitukseen. Sillä voisi halutessaan pestä vartalon lisäksi myös hiukset, vaatteet ja jopa astiat! Itse tosin pitäydyn tällä hetkellä vain siinä vartalonpesussa. Kyseinen saippua on luonnonkosmeettinen ja se on valmistettu Reilun kaupan kriteerien mukaan.  Minulla on palasaippualleni myös tuollainen pieni pussi, jossa saippuaa on kätevää kuljettaa esimerkiksi matkoilla tai vaikka uimahalliin mennessä.

Ekologiset pesuaineet

Olen vuosien saatossa pikkuhiljaa siirtynyt yhä enemmän ekologisiin pesuaineisiin. Tähän on kaksikin syytä – kemikaalien vaikutus omaan itseeni on mietityttänyt, samoin kemikaalien päätyminen vesistöihin ja ympäristöön. Onneksi kodin siivousaineita saa nykyään tosi paljon ekologisina versioina jopa ihan lähikaupasta! Jos ei muuta, niin vähintään kannattaa tarkistaa, että tuotteella on Joutsenmerkki. Mutta mielelläni käytän itse myös jotain ihan erityisen kivoja siivousaineita, sillä ne kyllä tuovat omalla tavallaan myös siivousintoa.

Tällä hetkellä minulla on käytössä *Mulieres ruusu -yleispesuaine. Mulieres-tuotteet valmistetaan käsityönä Virossa täysin luonnollisista raaka-aineista, ja ne ovat myös vegaanisia. Mulieres-tuotteilla on myös ekosertifikaatti. Tykkään erityisesti siitä, että tuote on pakattu vähemmän muovia sisältävään pakkaukseen: ulkokuori on pahvia, ja sisällä on ohut muovipussi, jonka sisässä aine on. Pahvin voi kierrättää pahvinkeräykseen ja muovin muovinkeräykseen tai energiajätteeseen. Tämä on siitä näppärä tuote, että tätä voi käyttää vähän kaikkeen. Itse teen tästä veden kanssa yleispuhdistus-sekoituksen suihkepulloon, ja kun pesen lattiat kaadan tätä ämpäriin veden kanssa. Säästää siis myös tilaa, kun ei tarvitse hankkia kaikelle omia aineita.

Kestorätit

Jotkut ihmiset ihmettelevät, kun kerron, että en ole koskaan ostanut omaan kotiini talouspaperia. Siis en ikinä. Mielestäni aikuinen ihminen ei vain tarvitse sitä – lapsiperheissä kyllä ymmärrän sen  tarpeen oikein hyvin. Syödessä voi halutessaan käyttää serviettejä, ja sotkujen pyyhkimiseen taas on olemassa rätit. Meillä käytetään vain kestorättejä, jotka voi kätevästi pestä pyykkikoneessa. En ole enää vuosiin käyttänyt mitään sellaisia haperoisia ja surkeita, haiseviksi kasoiksi muuttuvia muutaman käyttökerran rättejä. Mielestäni ne ovat kamalaa ympäristön ja rahan tuhlausta. Laadukkaat kestorätit kestävät käytössä todella pitkään, ja niitä voi pestä kuumassa lämpötilassa.

Yllä olevassa kuvassa ovat uusin tuttavuuteni, *Toockies-siivousliinat. Pakkauksessa on juuttikuituinen ja luomupuuvillainen siivousliina, jotka ovat jämäkkää tekoa ja sopivat tiukankin lian puhdistamiseen. Nämä ovat erinomaisia, jos jotain tiukkaan tarttunutta likaa pitää saada irrotettua. Perinteisistä hankaussienistähän irtoaa mikromuovia vesistöön, toisin kuin näistä. Mielestäni Toockiesin konsepti on myös ihana. Liinat valmistetaan käsin kutomalla naisten osuuskunnassa Intiassa. Ne ovat Reilun kaupan tuotteita, ja osuuskunnassa naisille opetetaan erilaisia taitoja, kuten oman nimen kirjoitus. Jokaisessa paketissa onkin siivousliinojen kutojan nimikirjoitus.

Kestokelmu

Kaikki kertakäyttöinen surettaa itseäni nykyään. Kamalaa, että jotain ollaan valmistettu siksi, että sitä käytetään yhden ainoan kerran, ja sitten se päätyy roskiin! Yksi tällainen hyödyke on muovikelmu (ja samassa tarkoituksessa osa käyttää foliota). Onneksi tähänkin on nykyään kestoratkaisu – *Abeego-säilytyskääreet. Ne on valmistettu mehiläisvahasta, hampusta, luomupuuvillasta, jojobaöljystä ja kuusenpihkavoiteesta. Niitä voidaan käyttää tismalleen samalla tavoin kuin kelmua. Ja näissä on etuna se, että käyttö on paljon helpompaa, koska säilytyskääre on paljon paksumpaa materiaalia eikä se takerru itsensä ympärille samalla tavoin ärsyttävästi kuin muovikelmu. Olin aluksi jopa hieman skeptinen sen suhteen, millaista tällaista käärettä olisi käyttää, mutta mitä vielä! Se taipuu täydellisesti minkälaisen astian ympärille tahansa, ja pysyy siinä erinomaisesti. Nyt vain harmittaa, että en ole hankkinut näitä aiemmin! Omassa pakkauksessani on kolmea eri kokoa, mutta Abeego-kääreitä saa myös paketeissa, joissa on vain isoja, keskikokoisia tai pieniä kääreitä. Suosittelen ihan ehdottomasti tutustumaan näihin, ovat mielestäni erinomaiset.

Teräksiset pillit

Muovipillit ovat yksi niistä muovituotteista, jotka EU tulee kieltämään muun muassa muovisten vanupuikkojen ohella. Vaan miksipäs odotella sitä, että niitä ei enää mistään saa, kun voi vaihtaa ne parempiin jo nyt? Nämä Ecostrawz- pillit* on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Pakkauksessa on neljä pilliä ja kätevä pieni puhdistusharja. Mielestäni nämä ovat paljon tyylikkäämmätkin kuin muoviset pillit! Pillitkin ovat vähän sellainen juttu, että eihän niitä nyt aikuinen ihminen välttämättä tarvitse, mutta jos tykkää esimerkiksi tehdä drinkkejä, niin jotkut drinkit on vain kivempi tarjoilla pillin kera. Ja todellakin tyylikkään ja vastuullisen pillin kera! 🙂 Nämä olisivat muuten aika kiva lahjaidea esimerkiksi jonnekin mökille kesällä, vaikkapa jonkun hyvän juoman kera.

Vielä pari muuta ekovinkkiä:

 • Kestokassi kauppaan. Inhoan muovipusseja ja pyrin pitämään mukana omaa kangaskassia. Myös oma kestopussi hedelmille/vihanneksille löytyy meidän taloudesta.
 • Kestovanulaput. Kankaiset vanulaput ovat ihan älyttömän helppo tapa vähentää roskan määrää arjessa. Itselläni ainakin kuluu monta vanulappua päivässä muun muassa meikin poistamiseen. Kun käyttää kertakäyttöisten sijaan kankaisia, uudelleen pestäviä lappuja, vähenee jätemäärä huomattavasti.
 • Luomupuuvillasta valmistetut, paperivartiset vanupuikot. Myös vanupuikkoja kuluu itselläni päivittäin muun muassa meikin korjailuun ja poistoon. Ostan nykyään vanupuikkoja, joissa on paperinen varsi ja jotka on valmistettu luomupuuvillasta. Pieni valinta, jolla on kuitenkin merkitystä.
 • Täyttöpakkaukset. Monille tuotteille on nykyään olemassa täyttöpakkauksia, joissa on 50-80 % vähemmän muovia kuin ”tavallisessa” pakkauksessa. Esimerkiksi käsisaippualle meillä on kotona lasinen pullo, johon ostamme aina täyttöpakkauksellisen Joutsenmerkillä varastettua saippuaa. Tämäkin on tosi kätevä tapa vähentää muovijätteen määrää kotona – ja se tulee myös edullisemmaksi.

Toivottavasti vinkeistä oli hyötyä! Ja haluaisin erittäin mielelläni kuulla kommenttiboksi puolella teidän ideoita siihen, miten voi tehdä ekologisempia valintoja arjessa! 🙂

-Netta

Lue myös:

30 x ekoteko arjessani

Kasvisruoan lisääminen sekasyöjän ruokavalioon

Ekologisuuden tulisi olla normi, ei ”viherpiipertelyä”

hyvinvointi vastuullisuus suosittelen
Kommentit (6)
 1. Hienoja juttuja. Paljon samaa kuin minullakin. Kaikkia tuotteita vaan ei pakkakunnaltani saa.

  1. Kiva kuulla! 🙂 Näitä postauksen tuotteita tosiaan saa tilattua myös netistä, niin saa kätevästi mille paikkakunnalla tahansa. 🙂

 2. Palasaippuat best! Ne on niin käteviä, kun just reissatessakin menevät niin pieneen tilaan. 🙂

  Joskus pohdin noiden mehiläisvahakääreiden hankkimista, mutta tulin lopulta tulokseen etten edes tarvitse niitä! Hyvin harvoin käärin mitään kelmuun ja mahdolliset eväsleivätkin kääräisen vain vanhojen leipäpussien (joita käytän myös pakastuspusseina :D) sisään.

  Vinkkaisin myös ”kestoleivinarkista”. Sain joskus lahjaksi sellainen silikonisen, jonka voi vain sitten käytön jälkeen huuhtaista puhtaaksi ja käyttää uudelleen. Jos sellaista ei halua hankkia, niin onneksi nykyään myös leivinarkkeja saa kompostoitavina, jolloin jätettä ei synny. 🙂

  https://astuharhaan.wordpress.com/

  1. Joo siis ne kyllä on! Ja se on kätevää kun esiim reissuun mennessä voi vaan leikata isosta palasaippuasta itselleen pienemmän palan. 🙂

   Ihan super hyvä idea muuten toi leipäpussien uudelleen käyttäminen! Täytyy pitää toi mielessä itsekin. 🙂 Ei mekään kyllä usein käytetä kelmua, mut joskus harvoin tulee tarvetta ja silloin tullaan sit tulevaisuudessa käyttämään näitä mehiläisvahakääreitä. 🙂

   Ja hei hyvä vinkki toi kestoleivinpaperi! Nyt kun sanoit, niin muistelen et mun äidillä on joskus ollut sellainen. Voisi kyllä hankkia itsellekin! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *