Ensimmäistä kertaa ekokampaajalla

Kestävämmän elämäntyylin tavoittelussa on sellainen homma, että nälkä kasvaa syödessä. Kun asioita alkaa ensin ajatella yhdestä näkökulmasta, huomaa pian uusia juttuja, joissa voisi toimia ekologisemmin ja kestävämmin. Sen jälkeen kun olen alkanut käyttää yhä enemmän luonnonkosmetiikkaa, nousi itselläni kiinnostus myös ekokampaamoja kohtaan. Viimeistään luettuani Lilies & Life -blogin Lillin positiivisista kokemuksista ekokampaamossa, totesin että olisi korkea aika itsellenikin kokeilla ekokampaamoa.

Suomen Koulutetut Ekokampaajat ry:n sivuilla kerrotaan: "Koulutettu ekokampaaja palvelee asiakasta huomioiden käyttämiensä tuotteiden vaikutukset sekä ihmiseen että ympäristöön. Ekokampaaja pyrkii ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin työskentelyssään. Eko-eettisiin periaatteisiin kuuluu työskentely ilman turhia kemikaaleja minimoiden vesistöjen ja luonnon kuormitusta, raaka-aineet jotka eivät rasita ympäristöä eivätkä ihmisen terveyttä, kestävän kehityksen mukaiset periaatteet, kulutusta kestävien ja pestävien materiaalien suosiminen sekä kierrätys ja uusiokäyttö.

Koulutettu ekokampaaja voi tehdä hoitoja käyttäen mm. öljyjä, merilevää, savea ja turvetta. Hiusten värjäyksissä käytetään kasvivärejä, yrttejä ja savivaalennusta. Myös intialainen päähieronta ja energialeikkauksen perusteet ovat osa ekokampaajien koulutusta."

En ole itse ollut viime vuosina kova kampaamopalveluiden käyttäjä -  tämä johtuu paljolti pitkästä taustastani opiskelijana, jolloin kaikki kauneuspalvelut on ollut pakko karsia minimiin. Yleensä olen käynyt pari kertaa vuodessa siistimässä latvoja ja ehkä kerran vuodessa laittamassa vaaleita raitoja, jotka vähän raikastavat ilmettä. Tukkani on siis ollut hyvinkin "luonnontilassa" jo pitkään. Olin tänä kesänä kaasona, ja päätin, että tukkaa pitää siistiä ennen sitä. Koska olimme ensimmäisellä lomaviikolla lähdössä Raaheen sukuloimaan, mietin, että kampaamokäynti olisi juuri sopivaa rentoutusta lomaan. Googlailin Raahen kampaamoja, kun satuin huomaamaan, että kaupungista löytyy Ekokampaamo Hiusmeri. Totesin, että nyt on juuri oikea aika kokeilla ekokampaamoa! Varasin ajan kampaamoon ja pyysin samalla lupaa ottaa muutamia kuvia blogijuttua varten.

Ekokampaamoon menossa oli se "jännittävä" puoli, etten oikein edes tiennyt, mitä varaisin - palveluthan ovat hieman erilaisia, kuin perinteisissä kampaamoissa. Mutta ei hätää - ekokampaamojen osaava henkilökunta osaa kyllä neuvoa kunkin hiuksille juuri sopivimmat käsittelyt. Itse sain jo ennen omaa aikaani viestiä Hiusmeren Päiviltä, että esimerkiksi varaamani savivaalennus ei todennäköisesti olisi hiuksilleni hyväksi, ja sovimmekin päättävämme toimenpiteet vasta paikan päällä. 

Itse kampaaja-aika alkoikin sillä, että hiuksiani analysoitiin ensin huolellisesti. Omat toiveeni olivat vähän epämääräiset, jonkinlaista värin kirkastusta ja "vaalennusta" oli toiveissa. Ekokampaamojen käyttämillä kasviväreillä ei kuitenkaan voida tehdä kaikkia samoja asioita kuin synteettisillä väreillä - vaalentaminen perinteisessä merkityksessä ei ole ekokampaamossa mahdollista, samoin kuin esimerkiksi permanentti. Hiusmeren Saralla oli kuitenkin heti selkeät ehdotukset sen suhteen, mitä hiuksilleni kannattaisi tehdä. Sara ehdotti, että tekisimme ensin hoitavan ja puhdistavan merilevähoidon ja sen jälkeen laittasimme raitamaisesti muutamaan kohtaan hiusten päälliosaan ja tyveen savivaalennusta (sikäli kuin se olisi mahdollista). Minähän suostuin tietysti, koska luotin täysin ammattilaisten tietotaitoon näissä asioissa.

Aluksi hiuksiini siis levitettiin merilevähoito, joka puhdistaa hiuksia muun muassa metallikertymistä ja ympäristön saasteista. Se kosteuttaa ja hoitaa erityisesti kemiallisesti käsiteltyjä hiuksia. Se myös kirkastaa vaaleiden hiuksien väriä ja tekee hiuksista syväpuhtaat, kiiltävät ja elinvoimaiset. Se sopii erityisen hyvin käytettäväksi ennen vaalennuskäsittelyä ja kasvivärjäyksiä. Sara näytti minulle merilevän - se oli siis oikeasti ihan vain kuivattua merilevää, jonka tuoksusta tuli mieleen kävelyt meren rannalla. Nesteen kanssa se sitten muuttuu hoitavaksi naamioksi. Kun merilevähoito oli levitetty päähäni, piilotettiin hiukset pyyheturbaanin alle. Hoidon annettiin vaikuttaa noin vartti, jonka aikana sain rauhassa siemailla kahvia. 

Sen jälkeen merilevähoito huuhdeltiin hiuksistani pois, ja oli savivaalennuksen aika. Savivaalennus on siis luontoystävällinen menetelmä hiusten sävyn vaalentamiseksi. Savivaalennus sisältää savea, ruokasoodaa ja vetyperoksidia. Se on huomattavasti hellävaraisempi kuin normaali vaalennuskäsittely. Koska omaa hiustani oli aiemmin raidoitettu synteettisillä väreillä, ei savivaalennusta voitu näihin kohtiin laittaa. Sara eritteli hiuksiani ja etsi kohtia, joissa ei ollut aiempia raitoja, ja niihin kohtiin laitettiin savivaalennusraitoja. Sara laittoi vielä muihin osioihin suojaöljyä, jotta savivaalennus vaikuttaisi vain halutuissa kohdissa. Savivaalennuskohdat suojattiin muovilla, jonka jälkeen aine sai rauhassa vaikuttaa.

Vaikutusajan jälkeen siirryimme pesupaikalle, jossa aine pestiin pois. Sara käytti pesemiseen Ekopharman tyrnishampoota ja hän laittoi hiuksiini myös Ekopharman tyrninaamion. Pesupaikalla sain myös todella rentouttavan päähieronnan, jonka jälkeen olo oli ihanan virkistynyt. Pesupaikalla makoillessani juttelimme Saran ja Päivin kanssa paljon ekokampaamoista ja luonnonkosmetiikasta. Ekokampaamojen yhdeksi hyväksi puoleksi paljastui myös se, että useat ekokampaamoissa käytettävät tuotteet, kuten merilevänaamio, säilyvät jääkaapissa ja niitä voidaan käyttää muutaman päivän ajan. Lisäksi esimerkiksi merilevänaamio voidaan lopuksi laittaa biojätteeseen, sen sijaan, että se huuhdeltaisiin viemäristä alas. Samoin esimerkiksi savivaalennuksen aikana päässäni olleet muovit ovat uusiokäytettäviä, eli ne voidaan pestä ja käyttää uudestaan, toisin kuin perinteisesti kampaamoissa käytetyt foliot. 

Pesupaikalta siirryin vielä kampaamotuoliin, jossa Sara föönasi hiukseni ja teki minulle lopuksi ihastuttavan lettikampauksen. Hiukseni oli leikattu jo aiemmin melko vähän aikaa sitten, joten niitä ei leikattu tällä kertaa lainkaan (koska halusin, että ne olivat tarpeeksi pitkät tulevaa kaason kampausta varten).  Hiukset tuntuivat huomattavasti pehmeämmiltä, sileämmiltä ja kiiltävämmiltä. Hiuksissani oli mielestäni ollut aiemmin hieman kellertävä, paikoin jopa aavistuksen vihertävä sävy, joka oli nyt poissa. Hiukset ovat tuntuneet kampaamokäynnin jälkeenkin helppohoitoisilta ja vähemmän takkuisilta, vaikka omilla hiuksillani onkin taipuisuus mennä helposti takkuun.

Koska ekokampaamon menetelmät juurikin vaalennusten suhteen ovat erilaiset kuin perinteisen kampaamon, oli lopputulos tietysti luonnollinen, eikä esimerkiksi mieheni heti edes tajunnut, että hiuksilleni oli tehty jotain. Itse kuitenkin huomasin muutoksen erityisesti siinä, miltä hiusten rakenne tuntui.

Ekokampaamokäynnistä jäi itselleni ehdottomasti hyvä kokemus! Menin paikalle täysin noviisina, mutta osaava ja ammattitaitoinen kampaaja osasi kertoa, mikä minun hiuksilleni sopisi parhaiten. Lopputulos oli luonnollinen ja hyvin hoidetun tuntoinen.

Ainakin tummemmille hiuksille on mahdollista tehdä myös näkyvämpiä muutoksia, ja suosittelenkin kurkkaamaan ennen ja jälkeen -kuvat Lilies & Life -blogin ekokampaamopostauksesta. 

Koska se, mitä sana ekokampaamo tai ekokampaaja käytännössä merkitsee, vaihtelee tällä hetkellä hieman, on suositeltavaa tarkistaa Suomen Koulutetut Ekokampaajat Ry:n sivuilta, onko kampaamo kyseisen yhdistyksen jäsen ja sertifioutu ekokampaamo.

Sain Hiusmeren Päiviltä myös kotiin testiin Famon merilevä-palashampoon ja Takku-palahoitoaineen, joista tulossa myöhemmin juttua blogiin.

Onko siellä muita, joilla on kokemusta ekokampaamoista tai kiinnostaisi kokeilla sellaista?

-Netta

Ps. Selvyyden ja läpinäkyvyyden vuoksi: Kampaamokäynti maksettu itse. 

Lue myös:

Miksi olen vaihtanut luonnonkosmetiikkaan?

Jolie Box - kätevä tapa tutustua luonnonkosmetiikkaan

Ensimmäiset luonnonkosmetiikkameikkini

Kommentit

Lilies
Lilies & Life

Oi kiva että linkkasit mun postaukseen! <3

Mulla oli sama juttu, huomasin suurimman eron hiusten rakenteessa. Ne tuntui tosi pehmeiltä ja näytti elinvoimaisilta! Mun väri syveni vielä parin viikon ajan värjäyksen jälkeen ja muuttui aina erityisen hehkuvaksi saunan jälkeen :D Tosiaan mitään massiivista muutosta kasvivärjäyksellä ei saa samantien, mutta vähitellen muutaman käynnin myötä kyllä. Mieluummin silti odottaa kärsivällisesti, että saa muutoksen tehtyä pehmeämmällä keinolla kuin vetää kemikaaleja päähän ja saa muutoksen nopeasti. 

Sulle tuli ihana kylmän vaalea sävy! :) Meinaatko käydä vielä uudestaan tulevaisuudessa? 

Nettanen

Kiitos sulle hyvästä postauksesta, se oli tosi inspiroiva! :)

Oon lukenutkin tuosta, että kasvivärit vaan "muuttuu paremmaksi" ajan kanssa, mikä on kyllä hauska, kun synteettisten värien kanssa asia tuntuu olevan just toisin päin :D

Ja kiitos! Aion ehdottomasti käydä uudestaankin ekokampaamossa. En kuitenkaan sano, ettenkö ikinä kävisi ottamassa niitä "tavallisia" raitoja väriä raikastamaan, mutta ainakin ehdottomasti harvemmin. Mua kiinnostais muuten tosi paljon energialeikkaus, se kuulosti tosi mielenkiintoiselta! :)

iidis
Varpain jaloin

Mä en oo enää 7 vuoteen käynyt muualla kuin ekokampaajalla. Mulle on tehty tuo samainen merilevähoito ja lopputulos on tosiaan ihana! Myös kasvivärjäyksestä mulla on hyviä kokemuksia, vaikka pääsääntöisesti viihdynkin luonnollisessa värissäni. Kokeilujen kautta löysin itselleni luottokampaajaksi Elinan Hiushuone Stagesta.  Kävin Elinalla täällä Helsingissä myös Turussa asuessani, kun en halua enää muiden hiuksiani laittavan. Suosittelen!

Nettanen

Merilevähoito teki kyllä hiuksista aivan ihanat! <3

Ja hei kiitos suosituksesta; hyvä ekokampaaja täältä Helsingin suunnilta onkin ehdottomasti hakusessa! :)

Saranda
Tyhjä ajatus

En värjää enää hiuksia mutta seuraavan kerran kun pitää leikata (tai haluan sen intialaisen päähieronnan <3) suuntaan ehdottomasti ekokampaamoon. Ihanaa että sulla oli noin positiivinen kokemus! :)

Nettanen

Suosittelen ehdottomasti ekokampaamoja! Ja hei kannattaa tutustua energialeikkaukseen, se kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ja sitä aion kokeilla kyllä vielä joskus! :)

smagardi
astu harhaan

Toi savivaalennus kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta! Oon kerran elämässäin laitattanut vaaleita raitoja hiuksiini ja ne nostivatkin oman hiusvärin todella kauniisti esiin, raikastaen koko olemuksen. MUTTA. Mun kihartuva hiuslaatuni ei kestänyt kovaa vaalennusta, joten aina pesun jälkeen vaalennetut kohdat olivat aivan totaalisen takussa ja sumpussa, vaikka kuinka olisi hoitoaineita hölvännyt. Hiuksia irtoili siinä tietenkin hirveesti ja vannoin, etten enää ikinäkuunapäivänä vaalentaisi hiuksiani (tummaksi vedin kyllä sen jälkeen vielä monesti :D).

Tää voisi olla huomattavasti lempeämpi vaihtoehto, joten pitää ehdottomasti laittaa harkintaan! En ole värjännyt/värjäyttänyt hiuksiani sitten vuoden 2015 tai edes käynyt kampaajalla sittemmin, joten ehkä olisi jo aika. :'D Pitääpä tutkailla paikallista ekokampaamotarjontaa.

Ihanaa viikonloppua! <3

Nettanen

Kuulostaa siltä, että savivaalennus voisi oikeasti olla sun juttu! :) Se on selkeästi hellävaraisempi käsittely, ja sopisi sulle varmaan siksikin hyvin, ettei sun hiuksissa ole nyt synteettistä väriä. Luulen, että osaavasta ekokampaamosta saa hyvin esimerkiksi puhelimessakin konsultointiapua siihen, mikä käsittely omille hiuksille sopii parhaiten. Ja tietysti tilanne katsotaan sitten vielä paikan päälläkin :)

Toivotan sulle ihanaa uutta viikkoa, koska oon näin hidas vastaamaan :D <3

Kommentoi