Kulutusfilosofiani, osa 1: Miksi olen vaihtanut luonnonkosmetiikkaan?

Olen kirjoitellut blogissani jonkin verran kuluttamisesta, ensin Black Fridaysta/Älä osta mitään -päivästä ja sen jälkeen Kiinakaupoista. Koska kuluttamiseen liittyvät jutut pyörivät tätänykyä päässä ja aihetta käsittelevät postaukset ovat olleet tosi luettuja ja kommenttikentässä on syntynyt erittäin hyvää keskustelua, päätin kirjoitella blogissa vähän enemmänkin ajatuksiani kuluttamisesta. Ihan ensimmäiseksi päätin valottaa ajatuksiani kosmetiikan suhteen.

En oikeastaan itse ole ihan kauhean kova käyttämään kosmetiikkaa enkä omista miljoonaa eri putelia. Se johtuu siitä, että minulla on aina ollut melko hyvä iho, helpot hiukset ja meikissäkin luotan usein aika hillittyyn ja helppoon lookiin. Se lienee ihan hyvä asia, sillä kosmetiikkaan liittyy monia ongelmallisia asioita, kuten kemikaalit, ympäristökuormitus ja eläinkokeet. Lisäksi kosmetiikka on siinä mielessä vielä uusi asia, ettei sen kaikkia vaikutuksia ihmisen terveydelle vielä tunneta, koska pitkän aikavälin tutkimustuloksia ei ole olemassa. Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari kommentoi Ylen artikkelissa olevansa huolissaan raskaana olevien naisten kemikaalialtistuksesta, joka voi vaikuttaa sikiön kehitykseen. Hän toivoo, että Suomessa otettaisiin käyttöön sama suositus kuin Tanskassa, jossa raskaana olevia naisia kehotetaan välttämään käytännössä kaikkea kosmetiikkaa, koska se voi vaikuttaa hormonijärjestelmiin. Tuotteiden turvallisuudesta tiedetään tällä hetkellä todella vähän ja valmistajien tietoihin vaikuttaa heidän halunsa tehdä rahaa. Toppari nostaa esimerkkinä ftalaatit, jotka olivat ennen sallittuja kosmetiikassa, mutta uudempien tutkimustulosten jälkeen kiellettiin kokonaan.

Lisääntyvä ongelma kosmetiikan suhteen on myös se, että kosmettiikkajäämät siirtyvät vesistössä pieneliöihin, kuten planktoniin, ja saattavat sitä kautta siirtyä lautasillemme vaikuttaen esimerkiksi hormonitoimintaamme. (Lähde ESS13.5.2016.) Haitallisia mikromuoveja on muun muassa useissa kuorinta-aineissa, hammastahnoissa ja hiusgeeleissä. Sen lisäksi, että mikromuovien kemikaaleja voi siirtyä ihmisten lautasille, ovat ne luonnollisestikin erityisen haitallisia meren eläimille, kuten kaloille ja linnuille. (Lähde.)

Itse kuljen arkisin usein myös ilman meikkiä, mikä on hyväksi sekä ympäristölle, iholleni että ehkäpä myös muullekin terveydelleni, kun keho saa olla ilman ylimääräistä kemikaalikuormaa. Käytän kuitenkin totta kai myös kosmetiikkaa, mutta sen ostamisen suhteen olen tehnyt paljon muutoksia viime vuosina. Jossain vaiheessa huomasin törmääväni mediassa yhä useammin kemikaalikriittisiin artikkeileihin ja keskusteluihin, ja pikkuhiljaa aloin myös itse miettimään asiaa. Onko turvallista tunkea kainaloihinsa alumiinia sisältävää deodoranttia (joiden käyttöön on yhdistetty monia terveyshaittoja) ja kuoria ihoaan muovinpaloja sisältävällä voiteella? Olenkin sittemmin asteittain siirtynyt yhä enemmän luonnonkosmetiikan käyttöön. Syitä tähän ovat ainakin ekologisuus, ajatus siitä etten halua turhia kemikaaleja kehooni ja lisäksi se, että luonnonkosmetiikan hinnat ovat nykyään inhimillisemmät ja helpommin saavutettavissa kuin joskus aiemmin. Luonnonkosmetiikka hoitaa ihoa luonnollisesti, luonnollisilla raaka-aineilla esimerkiksi muovien, parabeenien ja synteettisten öljyjen sijaan.

Ekologisesta näkökulmasta katsottuna luonnonkosmetiikka on takuulla synteettistä kosmetiikkaa parempaa: sen raaka-aineiden tuotannossa, hankinnassa ja itse tuotteiden valmistamisessa minimoidaan ympäristöön kohdistuvat haitat. Raaka-aineet ovat suurelta osin kasviperäisiä ja näistäkin suurin osa on luomutuotettua. Tuotteiden valmistamisessa tavoitteena on kuluvan veden ja energian sekä tuotantolaitoksessa syntyvän jätteen määrien jatkuva pienentäminen. Luonnonkosmetiikkatuotteen käyttö sekä tuotteen ja pakkauksen käytön jälkeinen hävittäminen aiheuttaa luonnolle mahdollisimman vähän kuormitusta. (Lähde: Hidasta Elämää) Tärkeää on kuitenkin huomioida, että luonnonkosmetiikka-termiä ei ole suojattu lailla. Siksi kannattaa käyttää tuotteita, joilla on luonnonkosmetiikan sertifikaatti (mm ecocert, Soil Association, CosmeBio), koska silloin tietää tuotteen täyttävän luonnonkosmetiikalle asetetut kriteerit.

Itse en alunperin kiinnostunut luonnonkosmetiikasta siksi, että luulin sen olevan paljon kalliimpaa kuin tavallinen markettikosmetiikka. Niin se varmaan vielä joitakin vuosia sitten olikin, vai olenko vain kuvitellut? Kuitenkin tällä hetkellä käytän luonnonkosmetiikkaa jo shampoossa, hoitoaineessa, suihkusaippuassa, kasvokuorinnassa, käsisaippuassa, kosteusvoiteessa, huulirasvassa ja deodorantissa, ainakin. Olen tykästynyt virolaiseen Organic Shop -merkkiin, jonka luonnonkosmetiikka on todella edullista. Hinnat ovat mielestäni täysin samaa luokkaa kuin normaalissa päivittäiskosmetiikassa, eli tässä tapauksessa luonnonkosmetiikan käyttö ei ainakaan verota kukkaroa yhtään sen enempää kuin tavallisenkaan. Lisäksi on kivaa, että tuotteet valmistetaan tuossa naapurimaassamme, jolloin niitä ei ole tarvinnut kuljettaa tänne maapallon toiselta puolelta. Tuotteet ovat myös olleet käytössä hyviä ja niitä saa esimerkiksi Sokokselta ja Stockmannilta, eli ne ovat helposti saatavilla kauppareissulla, eikä tarvitse erikseen lähteä erikoisliikkeeseen. Lisäksi minulla on ollut käytössä kasvojen puhdistukseen Konjac Sponge, joka on 100 % luonnontuote, ja deodoranttina kokeilussa on nyt Schmid's Bergamot + Lime, joka vaikuttaa olevan minun tarpeisiini hyvä, sillä en ole kova hikoilemaan. Toistaiseksi olen silti vielä urheillessa käyttänyt "tavallista" dödöä, koska luonnonkosmetiikkadödöön siirtyminen voi viedä keholta hetken aikaa tottua.

Meikeissä en ole itse vielä tähän mennessä kokeillut luonnonkosmetiikkaa, mutta olen jo pitkään niiden (ja osan muustakin kosmetiikasta) suhteen luottanut aika pitkälti suomalaiseen Lumeneen, koska on ekologisempaa käyttää lähellä tuotettua kuin maailman toiselta laidalta tänne lennätettyä tavaraa. Syitä Lumenen käyttöön ovatkin erityisesti kotimaisuus, luotettavuus ja yrityksen arvot. Lumenen tuotteet suunnitellaan Suomessa ja 80 % tuotteista myös valmistetaan täällä. Lisäksi Lumene hyödyntää toiminnassaan muun muassa elintarvike- ja puuteollisuuden sivutuotteita, jotta luonnon raaka-aineiden kallisarvoisia ainesosia ei jäisi käyttämättä. Lumene on sitoutunut Vastuu Huomisesta -ohjelmaan, joka kiinnittää huomiota yrityksen toiminnan vastuullisuuteen ja tuoteturvallisuuteen. Tuotteita ei testata eläinkokein, vaan niiden sijaan käytetään vaihtoehtoisia menetelmiä tuotteiden turvallisuuden takaamiseksi. Lumene WaterSmart-ohjelman myötä vedenkäyttöä tuotannossa ja tuotekehityksessä on vähennetty yli kolmanneksella muutaman viimeisen vuoden aikana. (Lähde: Lumene) Ylipäätään pyrin käyttämään mahdollisuuksien mukaan Suomessa valmistettuja tuotteita ja myös tuotteita, joilla on joutsen- ja avainlippu. Luin jokin aika sitten Joutsenlipulle työskentelevän kemistin haastattelun, jossa hän totesi, ettei tuotteen tarvitse olla luonnonkosmetiikkaa, jos se vain on ystävällinen niin käyttäjälleen kuin luonnolle.

On tärkeää kuitenkin muistaa, ettei kenenkään tarvitse olla täydellinen. Jo se on tosi paljon, että ylipäätään ajattelee näitä asioita ja tekee parhaansa. Valintoihin vaikuttavat aina monet asiat, kuten mikä sopii kenenkin iholle ja rahapussille. Omana tavoitteenani on pikku hiljaa vaihtaa yhä vain useampi tuote luonnonmukaiseen ja kokeilla uusia luonnonkosmetiikkamerkkejä ja -tuotteita. Pikkuhiljaa voisin kokeilla luonnonkosmetiikkaa myös meikeissä. En kuitenkaan aio syyllistää itseäni siitä, jos toisinaan joku ostamani tuote ei luonnonkosmetiikkaa tai kotimaista tuotantoa olisikaan. En nimittäin usko, että ehdottomuus tai liian ankarien raamien itselleen laittaminen tuovat onnea. Mutta ainakin tässä ollaan jo hyvällä polulla kohti oikeaa suuntaa.

Onko siellä muita luonnonkosmetiikan tai kotimaisen kosmetiikan käyttäjiä? Ottaisin erittäin mielelläni vastaan vinkkejä hyvistä merkeistä ja tuotteista!

-Netta

Kuvat: Pixabay

Kommentit

iidis
Varpain jaloin

Siirryin käyttämään luonnonkkosmetiikkaa noin 6-7 vuotta sitten. Olen vuosien varrella kokeillut eri sarjoja edullisista kalliisiin ja löytänyt muutamia kestosuosikkeja hintahaitarin molemmista päistä. Samalla tavalla kuin taviskosmetiikassakin on luonnonkosmetiikassa ne ekslusiiviset sekä perusedulliset vaihtoehdot. Kannattaa kokeilla rohkeasti, niin löytää itselleen ja lompakolleen sopivimmat tuotteet. Suosittelen lämpimästi myös muiden kodin putsareiden ja pesuaineiden vaihtamista ekompiin versioihin.

Nettanen

Olenpa mä myöhäisherännyt, kun moni tuntuu käyttäneen luonnonkosmetiikkaa jo noinkin kauan! Mä kiinnostuin asiasta oikeastaan vasta viime keväänä. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikö vaan :)

Tuo Organic Shop on nimenomaan tuollainen matalan kynnyksen edullinen tuotesarja, josta uskaltauduin lähteä kokeilemaan, mutta nyt kiinnostaisi kokeilla muitakin merkkejä. Olen kokeillut myös muutamaa Laveran ja Estelle & Thildtin tuotetta, mutta täytyy nyt ottaa vaikka tämän vuoden tavoitteeksi tutustua vähän enemmänkin eri merkkeihin ja tuotteisiin. Jos sulla on jotain oikein hyviksi havaittuja tuotteita tai merkkejä, niin saa ehdottaa!

Mä oon osittain siirtynytkin jo myös siivousjutuissa luonnonmukaisempiin tuotteisiin. Lakana- ja pyyhepyykkiin oon jo varmaan kymmenen vuotta käyttänyt pääosin pesupähkinöitä ja normipyykinpesussa on ollut aina joutsenmerkitty tuote, mutta joskus siinäkin pesupähkinät (likaiseen tai pahanhajuiseen pyykkin ne ei mun mielestä kuitenkaan toimi). Niin ja tahroihin sappisaippua! Tiskiaineena on ollut Ecoveria ja Methodia. Niissä on kuitenkin tavallaan ongelmallista se, että ne ovat kyllä ekologisia, mutta niiden kuljettaminen muualta Suomeen sit taas ei ole. Siksi suosin välillä myös joutsenmerkittyjä suomalaisia siivousaineita. Näistä jutuistahan saisikin hyvän kakkososan tähän postaussarjaan ;)

Kiitos vielä, kun kommentoit!<3

iidis
Varpain jaloin

Olen panostanut ennen ekslusiivisempaan kosmetiikkaan, mutta vuosien saatossa käyttöön on löytynyt hintalaatusuhteeltaan kelpoja edullisempia tuotteita etenkin nyt, kun käynnissä isompi säästöprojekti. Jos haluaa kokeilla kalliimpia sarjoja, niin voin suositella mm. Atelier des Delicesia, Mia Höytöä ja Absolutionia. Näistä arvokkaammista sarjoista minun huipputuotteeni on Pain putsari. Toisinaan käytössä myös Pain kasvovesi ja kasvovoide, alla listattujen edullisempien sijaan.

Mulla on Organic shopilta perussaippuat ja vartalovoide, toinen edullisimman hintaluokan merkki on Urtekram. Organic shopin vartalokuorinnat on ihania. Estelle&Thildin vartalovoiteet on astetta hintavammat, mutta erityisen ihanat käytössä. Käytän kasvovetenä pääsääntöisesti kukkaisvesiä, joista olen todennut Melvitan minulle hyväksi. Madaran DD-pihlajavoide on mun edullinen kestosuosikki, jota käytän kasvoille ja matkustaessa vartalollekin.

Meikeissä olen pysynyt muutamissa suosikeissa oikeastaan koko ajan. Käytän Terre D’Ocin BB-voidetta silloin harvoin, kun käytän pohjaa. Irtopuuteri, aurinkopuuteri ja peitevoide on Colour Caramelilta. Zuiilta ostan poskipunan ja luomivärit. Huulipunan ja kynsilakkojen osalta olen ihastunut Bohoon. Olen testannut tähän mennessä kolme eri luonnonkosmetiikan ripsaria eri hintaluokista, mutta en ole vielä löytänyt sellaista suosikkia, jota lähtisin suosittelemaan.

Hiustuotteissa luotan helposti kuivuvien luonnonkiharoitteni hoidossa Less is moreen alusta loppuun. Olen kokeillut myös edullisempia sarjoja, mutta mikään ei ole tullut edes lähelle Less is moren laatua.

Toivottavasti näistä on sinulle jotain hyötyä etsiessäsi omia suosikkeja. Ostan tuotteeni mm. Sokokselta, Stockmannilta, Ruohonjuuresta, Joliesta ja Nudgesta. Ekokampaajaksi suosittelenvarauksetta Hiushuone Stagen Elinaa.

Millie's
Randomilla

Kiitos suosituksista! :) 

Nettanen

Hei aivan mahtavaa, iso kiitos kun jaksoit antaa näin paljon suosituksia! <3 Otin nämä ylös ja aion todellakin kokeilla. Tosi kiva saada hieman suuntaviivaa sille, että MISTÄ ne kokeilut kannattaa aloittaa; tuotteita kun on nykyään niin paljon että muuten se menee vähän hakuammunnaksi.

Ja kiitos myös ekokampaamosuosituksesta! Mä olin itseasiassa alunperin kirjoittanut siitäkin, että haluan kokeilla ekokampaamoa, mutta tekstistä tuli niin pitkä, että päätin jättää sen jutun toiseen kertaan. Mutta ehdottomasti kiinnostelee myös ekokampaamot.

Millie's
Randomilla

Täällä eräs, joka on pikkuhiljaa siirtynyt luonnonkosmetiikkaan, mutta joka voisi tehdä vielä enemmän. En ole esimerkiksi vielä löytänyt tarpeeksi hyvää luonnonkosmetiikka-ripsiväriä ja hiukseni ovat raidoitetut, joten ekoshampoot eivät asiaan perehtyneen ystävän mukaan siksi sovi mulle (korjatkaa, jos olen väärässä!). Mutta pakko sanoa, että ihokin on voinut paremmin, kun on siirtynyt parempiin tuotteisiin. Ja kiitos tästä postauksesta, tuli paljon uutta tietoa. :)

Nettanen

Kiitos kommentista!<3

Kiva kuulla, että postauksesta löytyi uutta tietoa! Mäkään en ole vielä kokeillut luonnonkosmetiikka-ripsaria, kun tuo nykyinen Lumenen ripsarini on niin kovin hyvä, etten ole jotenkin vielä raaskinut lähteä kokeilemaan muita. Mutta muistelen lukeneeni jokin aika sitten Anna Vihervaarasta -blogista, että Esthelle & Thildtillä olisi jokin hyväksi havaittu ripsari. Olen ajatellut, että sitä voisin kyllä kokeilla :) 

Mä olen vähän pihalla näissä joissakin kauneusasioissa, enkä ymmärrä miksi luonnonkosmetiikkashampoo ei sovi raidoitetuille hiuksille? Olisi kiinnostavaa tietää, koska mulla on ollut ajatuksena mennä jossain vaiheessa taas laittamaan vähän raitoja. Tulee lähinnä mieleen, että voiko luonnonkosmetiikka olla esimerkiksi blondatulle hiukselle siinä mielessä "huonompi", ettei siinä ole tarpeeksi "tehoa" pitämään väriä vaaleana, vaan alkaako helpommin taittaa keltaiseen? En tiedä, tästä olisi mielenkiintoista oppia lisää! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen käyttänyt jo 10 vuotta (paitsi ripsiväri ja vanhat normimeikit käytän myös loppuun), pääasiassa suht edullisia ja hyviä merkkejä kuten Lavera ja Madara. Kuorinta-aineet teen itse. Kotimaisia haluaisin ostaa enemmän, mutta säästän rahaa ja toisaalta ostan aika vähän mitään vuoden aikana, mutta ehkä seuraavat tuotteet on kotimaista luonnonkosmetiikkaa. :) Joitakin toki välillä kokeillut ja hyviksi todennut.

Nettanen

Kiitos kommentistasi!<3

Totesinkin jo tuossa ylempänä olevani selvästi myöhäisherännäinen, kun moni tuntuu käyttäneen luonnonkosmetiikkaa jo niin pitkään. Vaikka upeaa, että olette! :) Täytyy ottaakin seuraavaksi kokeiluun nuo Madara ja Lavera, tosin Laveralta jotain tuotetta joskus jo testasinkin ja se olikin kyllä oikein hyvä. Toisaalta tosiaan vieläkin ekologisempaa olisi käyttää Suomessa valmistettuja tuotteita, koska silloin tuotteita ei ole tarvinnut kuljettaa pitkiä matkoja. Mutta riippuu kyllä itselläkin vähän rahatilanteesta ja muista menoista, että miten paljon viitsin panostaa. Ja ei näissä asioissa tosiaan tarvitse olla aina ihan täydellinen ja punnita joka ikistä puolta, vaan sekin on jo hyvä juttu, että oikeasti pohtii näitä asioita ja tekee oman parhaansa. Täytyy myös sanoa, etten vielä tunne yhtäkään suomalaista luonnonkosmetiikkamerkkiä, kun olen aika noviisi näissä asioissa. Täytyypä siis alkaa selvitellä ja tutkia :)

iidis
Varpain jaloin

Suomalaisia luonnonkosmetiikka- ja pesuainemerkkejä on ainakin (on niitä varmasti enemmänkin, mutt anämä nyt tulivat ensimmäisinä mieleen) Mia Höytö, Flow, Frantsila, Ole hyvä, Doft ja Mummi ja minä.

Näistä olen kokeillut jossain vaiheessa kaikkia muita paitsi Doftia, josta olen kiutenkin kuullut paljon hyvää. Mia Höytöä, joka on ihanan ylellinen sarja. Flown kuorintoja ja voiteita voin suositella lämmöllä (itse ajattelin seuraavaksi kokeilla Flown palamuodossa olevaa kasvoputsaria). Mummi ja minä tuotteet tuoksuu ihanilta ja jopa tiskaamisesta tulee kivaa, kun purkki on kaunis ja aine herkullisen tuoksuinen. Ole hyvän tuotteet on ostettavissa myös omiin purkkeihin, joskin EU-lait rajoittivat tätä mahdollisuutta monien tuotteiden osalta. Frantsilan todella laajasta valikoimasta olen kokeillut ihan vain muutamaa, mutta omia suosikkeja en ole vielä löytänyt.

Nettanen

Hei kiitos vielä näistäkin! Nyt muistinkin, että olen joskus aikoinaan kyllä käyttänyt tuota Ole Hyvää jossain tuotteissa, mutta siitä on jo aikaa. Pitää marssia joku päivä vaikkapa Ruohonjuureen ja tutkailla valikoimia siellä.

Nettanen

Ai niin, huomasin jokin aika sitten että Cilla's -tuotteet on myös kasvipohjaisia ja biohajoavia sekä ainakin osa niistä on valmistettu tuulivoimalla. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Suomalaisia on kyllä useita, hankalasti saatava EkoPharma kiinnostaisi mua ja esim. Flowta olen kokeillut. Madara on Latviasta eli aika läheltä. :) Virostakin on ollut jotain mielenkiintoisia merkkejä. Biodellyn nettikaupassa on nyt tammiale ja aika laaja valikoima.

Nettanen

Kiitos suosituksista! Mun pitää laittaa nää kaikki kommenttikentässä tulleet vinkit ylös ja lähteä rohkeasti kokeilemaan. En muuten tiennytkään et Madara on Latviasta, se on ehdottomasti plussaa! Sehän on sama kuljetusmatka kuin Pohjois-Suomesta Etelä-Suomeen :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kivaa, että säkin oot innostunut näistä!

Ollut itellä monta vuotta mielessä, kuinka haluaisin alkaa testaamaan luonnonkosmetiikkaa ja vähitellen korvata sillä suurimman osan kosmetiikastani.

Pistin vihdoin tuulemaan syksyn kauneusmessuilla ja aika moni asia tarttui mukaan. Eli vinkkinä kannattaa käydä siellä seuraavan kerran, koska oli huikeita etuja. :D Kalliimmatkin ostokset (voiteet etenkin) oli ihan ok hinnalla. Siellä juttelin yhden myyjän kanssa ja sanoi, että esim. voiteista ja huulipunista on hyvä aloittaa, koska huulipunaa tulee syötyäkin helposti.

Jotain suosikkeja jaettavaksi. Laveran hinta-laatu on ollut täydellinen: puhdistusgeeli, kulmageeli ja aurinkopuuteri ovat olleet ainakin toimivia. Vähän tyyriimmät merkit Alima Pure ja Absolution myös hyviä, nyt käytössä mineraalimeikkipuuteri, voiteita ja huulipunia. Absolutionin huulipunien pigmentti on voimakas ja pysyy hyvin (eka jännitti voiko pysyä yhtä hyvin kuin ns. normi punat ja vielä kun ei ole ihan halvin mahdollinen huulipuna). Ja tuo mainittu Flown kuorinta-aine on ihan täydellistä iholle.

Vielä vinkkinä Helsinkiin, Jolie on mahtava luonnonkosmetiikkakauppa, löytyy kivijalkakauppa sekä verkkokauppa, josta olen kerran tilannut ja se meni oikein sujuvasti. Nyt on sesonkialekin käynnissä! :)

Nettanen

Kiitos kommentista!<3

Täytyy ehdottomasti siis mennä ensi syksynä kauneusmessuille, koska siellä saa tuotteita edullisempaan hintaan ja kaupan päälle vinkkejä asiantuntevilta myyjiltä :)

Laveraa on nyt moni tässäkin ketjussa suositellut ja sitä olen joskus itsekin testaillut, joten se menee nyt kyllä uudestaan testiin uusien tuotteiden muodossa. Huomasin juuri, että Stockmannilla on nyt hyvinvointiviikot meneillään ja siellä on ihan hirveästi luonnonkosmetiikkaa, kuten tuo mainitsemasi Alima Pure ja lisäksi siellä on Jolien pop up -kauppa. Eli täytyypä mennä ostoslistan kanssa sinne tutkailemaan valikoimaa joku päivä! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tulee vähän jälkijunassa tämä kommentti, olet ehkä jo saanut riittävästi tietoa. Mutta Karkkipäivä-blogin Sanni kirjoitti hetki sitten juuri siitä, miten päästä alkuun luonnonkosmetiikassa, oli merkkejä tosi paljon. En saa linkitettyä, mutta otsikko oli "Kuinka valita sopivaa luonnonkosmetiikkaa?". Toinen, joka kirjoittaa luonnonkosmetiikasta, on Katja Kokko, hänellä vaan monesti on juttua niistä hintavammista merkeistä. Sannin vinkeillä itse lähdin liikkeelle muutama vuosi sitten, enkä takaisin normikosmetiikkaan vaihda. ;-)

Nettanen

Kiitos kommentistasi! Eikä tule yhtään jälkijunassa, vaan aina saa kommentoida <3 Täytyykin käydä lukemassa tuo Karkkipäivän postaus, uskon että siitä on paljon hyötyä! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.