Kahvissa vähemmän on enemmän

* Yhteistyössä Slurpin kanssa

En ole täällä blogin puolella tainnutkaan vielä kirjoitella siitä, että minulla on aika pitkä tausta kahvialalla. Ensimmäinen työpaikkani oli 15-vuotiaana kahvila-konditoriassa, jossa työskentelin osa-aikaisesti koko lukioajan ja vielä sen jälkeenkin. Tuon jälkeen työskentelin muun muassa yhden kesän Ravintola Kappelin kahvilassa Helsingissä, ja sen jälkeen siirryin sulavasti töihin kahvialan erikoisliikkeeseen. Siellä viihdyinkin lähes 5 vuotta opiskelujeni lomassa. Hauskaa tässä on se, että pitkään en itse kuitenkaan juonut lähes lainkaan kahvia!

Vuodet kahvialalla kuitenkin opettivat pikkuhiljaa sen, että kahveissa on paljon eroja, ja vaikka ei tykkäisikään yhdenlaisesta kahvista, voin tykätä jostain toisesta. Kahvi ei olekaan vain yksi ja sama asia, se suomalaisten tuntema vaaleapaahtoinen ”sumppi”.

Kahvimaailma on itse asiassa todella laaja, ja sieltä löytyy niin erilaisia valmistustapoja kuin erilaisia makumaailmojakin, puhumattakaan paahtoasteista ja eri lajikkeista. Vuosien myötä löysinkin omia makunystyröitäni hivelevät kahvit ja kahvinvalmistustavat, ja nykyään voin ylpeästi kertoa juovani kahvia! En kuitenkaan juo kymmentä kuppia päivässä, vaan 1-2 kuppia riittää minulle. Koska tässäkin asiassa mielestäni laatu korvaa määrän.

Työhistoria kahvialalla on kyllä opettanut minulle paljon kahvista, ja voisin sanoa osaavani nykyään valmistaa kahvia niin, että siitä tulee hyvää. Se, mitä olen oppinut omasta kahvimaustani, on se, että minulle kahvin pitää olla aika tummaa. En pidä vaaleapaahtoisesta, hapokkaasta kahvista, joka myös aiheuttaa minulle närästystä. Siispä perus-markettisumpit jäävät hyllyyn.

Olinkin erittäin innoissani, kun pääsin tekemään yhteistyötä kahviyritys Slurpin kanssa. Mikä täydellinen tilaisuus päästä kirjoittamaan blogissa kahvista, ja päästä myös kokeilemaan herkullisia, tuoreita kahveja! Slurp on verkossa toimiva kahvikauppa, josta voi tilata vastapaahdettua kahvia suoraan kotiovelle. Eikä mitään miljoona vuotta sitten paahdettuja sumppeja, joista aromit ja maku ovat haihtuneet jo aikapäiviä sitten, vaan kahvi todella paahdetaan (ja halutessasi  myös jauhetaan) vasta tilauksen tekemisen jälkeen. Tämä todella vaikuttaa merkittävästi siihen, että kahvin aromit ovat tuoreita ja makuelämys miellyttävä.

Slurpilta voi tilata kahvia säännöllisellä toimituksella tai myös normaalina kertatilauksena, kuten minä tein. Slurpin verkkokaupasta löytää helposti juuri itselleen sopivat kahvit, koska valikoimaa voi suodattaa esimerkiksi paahtoasteen, makuprofiilin ja kahvin tyypin mukaan. Kahvin voi tosiaan tilata joko papuina tai jauhettuna itse valitulle jauhatusasteelle, kuten suodatinkeittimelle.

Itse valitsin valikoimasta kokeiluun (tietysti) tummapaahtoista, makuprofiililtaan pähkinäistä ja suklaista kahvia suodatin- ja pressopannujauhatuksella – käytämme kotona vaihdellen niitä molempia. Valitsin silkasta mielenkiinnosta kahvit kolmesta eri pienpaahtimosta (Inka paahtimo, Mokkamestarit ja Kaffa Toastery), koska halusin testailla erilaisia kahveja. Koska kahvit tulevat eri paahtimoilta, saapuivat ne kotiin hieman eri aikaan – mutta kaikki kätevästi kirjelähetyksenä suoraan postiluukusta! Tuoreen kahvin tuoksu oli kyllä huumaava.

Tilaamani kahvit olivat Punavuoressa toimivan Kaffa Roasteryn Go’Kväll, tamperelaisen  Mokkamestareiden Brasil Bourbon Estate ja Kouvolasta kotoisin olevan Inka Paahtimon Brazil Rainha. Kaffa Roastery ja Mokkamestarit olivat minulle entuudestaan tuttuja paahtimoita, tosin juuri näitä kyseisiä kahveja en ollut vielä testaillut. Inka Paahtimo sen sijaan oli kiva, itselleni ihan uusi tuttavuus.

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että juuri brasilialaiset kahvit ovat yleensä minun makuuni, sillä ne ovat yleensä makeahkoja ja pähkinäisen suklaisia. Kaikki tilaamani kahvit ovat olleet todella hyviä, plussaa tulee kyllä siitä, että ne ovat vastapaahdettuja. Ja nämä sopivat myös erinomaisesti maidon kanssa, mikä on hyvä – tykkään käyttää sitä aika paljonkin kahvissani.

Päätin hyödyntää oppejani kahvialalta, ja jakaa teille parhaat vinkkini kahvin valmistukseen:

– Käytä aina raikasta vettä ja kaada kahvi keittimeen mieluiten muulla, kuin kahvinkeittimen omalla kannulla. Siinä on aina kahvin rasvoja, jotka voivat vaikuttaa kahvin makuun ja myös pinttyä kahvinkeittimen säiliöön. Jos haluat hifistellä, huuhtele myös suodatinpussi, sillä jotkut ovat sitä mieltä, että siitäkin tulee makua kahviin.

– Käytä kahvia, joka on paahdosta on mahdollisimman lyhyt aika. Useimmat pienpaahtimot lupaavat kahveilleen ”parasta ennen” -ajaksi 6 kk, toisin kuin isot paahtimot, jotka saattavat luvata käyttöaikaa jopa 2-3 vuottakin. Tuossa ajassa kahvin aromit ovat kuitenkin jo auttamattomasti parhaat päivänsä nähneet.

– Käytä mieluiten myös mahdollisimman vastajauhettua kahvia, koska se vaikuttaa makuun merkittävästi – jauhaminen vapauttaa kahvin aromit, minkä jälkeen ne alkavat myös hiljalleen haihtua. Mikäli mahdollista, hanki itsellesi kahvimylly ja alaa jauhaa itse kahvisi pavuista. Tällä on merkittävämpi vaikutus kahvin makuun kuin sillä, että ostaisit kalliin kahvikoneen (etkä omistaisi sen kaverina myllyä).

– Tutustu eri lajikkeisiin ja paahtoasteisiin, niin löydät oman suosikkikahvisi. Esimerkiksi brasilialaiset kahvit ovat yleensä pähkinäisiä ja suklaisia, kun taas afrikkalaiset lajikkeet ovat usein hapokkaita, marjaisia ja hedelmäisiä.

– Kokeile rohkeasti valmistaa kahvia muillakin menetelmillä kuin vain suodatinkeittimellä. Esimerkiksi pressopannulla, aeropressillä ja mutteripannulla saa helposti aikaan erinomaista kahvia, joka uuttuu suodatinkahvia kauemmin, ja on siksi aromirikkaampaa kuin suodatinkahvi.

Minkälaisia kahvinjuojia löytyy ruudun siltä puolen? Maistuuko teille suodatinkahvi vai jollain muulla menetelmällä valmistettu tsufee? 🙂 Ja onko Slurp teille jo tuttu konsepti?

-Netta

Lue myös:

Lempikahvilat: Kahvila Blossom

Lempikahvilat: Brooklyn Café

koti ruoka-ja-juoma oma-elama
Kommentit (6)
 1. Ai että oli kiva kahvi juttu , kyllä uusi kahvitietous ja vinkit ovat tervetulleita.
  Omalla kohdallani pauligin kahvit jääneet kaupan hyllylle juuri vahvan närästyksen saattelemana. Nyt olen juonut nordgvistin gran dia kahvia, sitä ennen festiviaa, ihan hyviä arkikahveiksi ja närästys vähentynyt huomattavasti.
  Jos kahviloissa on perus juhlamokan ja presidentin lisäksi new york makua niin valitsen sen, pienenä määränä ja harvoin ei juuri närästäkkään .
  Hyviä vinkkejä on kiva saada, jos vaikka löytyisi uusi herkku kahvi .
  Kiitos jälleen hyvästä kirjoituksesta .

  1. Hei Mie Kans! 🙂

   Mukavaa, että kommentoit! 🙂 Ja kivaa, että kahvijuttu kiinnosti. Moni ei hoksaa, että närästystä saattaa aiheuttaa juurikin se liian vaalea ja hapokas kahvi. Arvid Nordqvistilla on kyllä monia hyviä kahveja, niitä on tullut itsekin juotua. Suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilamaan jotain tummapaahtoista, brasialialaista lajiketta. Ne ovat todella herkullisia ja luulisin, etteivät myöskään närästä (tosin tämähän on aina yksilöllistäkin). Suosittelen myös testaamaan jotain muuta kahvinvalmistusmenetelmää, kuten pressopannua. Maku muistuttaa suodatinkahvia, mutta on aromirikkaampaa.

   Mukavaa loppuviikkoa sinne! 🙂

   1. Mie kans...
    25.4.2019, 16:42

    Kyllä tämä lilyn päivytys vähensi kommentointiani muttei lopettanut .
    Se taitaa olla hyvinkin monelle yllätys että vaalea paahto närästelee tummaa enemmän, ei ole montaa vuotta aikaa kun tein oman ahaa elämyksen että tumma paasto onkin se parempi vaihtoehto, eikä makukaan ainakaan huonompi ole, ehkä jopa parempi. Valmistustapa ja vedenlaatu vaikuttaa lopputulokseen paljonkin .

    1. No kiva kuulla! 🙂 Uudistus on käsittääkseni edelleen osittain kesken, joten katsellaan, jos sieltä jotain parannuksia vielä on tulossa.

     Tuosta vaalean kahvin närästävyydestä ei ihme kyllä ihan hirveästi ole keskusteltu, vaikka syytä varmaan olisi. Mutta tosiaan, tummapaahtoinen kahvi myös maistuu hyvältä! 🙂 Ja tuo on totta, että myös valmistustavalla on hirveästi merkitystä ja ihan veden laadullakin. Eron huomaa esim siinä, että Keski-Euroopassahan on paljon kalkkisempi vesi kuin meillä, ja maku on kyllä erilainen vaikka samaa kahvia valmistaisikin.

 2. Tummapaahtoiset ja pari pressopannua löytyy itseltä, niillä keittelen tsufeeta aina kotona :)!

  1. Kuulostaa hyvältä! Pressopannulla saa kyllä todella hyvää ja aromirikasta kahvia helposti ja nopeasti! 🙂 Meillä on kotona tuo termospressopannu ja mökillä ”tavallinen”. Lisäksi löytyy kotoa suodatinkeitin ja espressokeitin, ja mökiltä suodatinkeitin, espressokeitin ja mutteripannu. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *