Kaupunkikodin remontti: laminaatin maalaaminen valkoiseksi

Sen lisäksi, että rakensimme kotiimme makuualkovin heinäkuussa ennen muuttoamme, päätimme myös ennen asuntoon muuttoa maalata ruskean laminaattilattian valkoiseksi.

Laminaatti oli tuollainen (meidän mielestämme) tunkkaisen ruskea ja se oli aika vallitsevakin elementti tässä muutoin vaaleasävyisessä asunnossa. Yksi vaihtoehto olisi tietysti ollut vaihtaa asuntoon kokonaan uusi lattia, mutta päädyimme maalaamiseen sen helppouden ja halpuuden takia. Lattiaremontti olisi ollut haastavampi ja aikaavievempi, koska lattiamme on vino ja kahdessa eri tasossa. Meillä oli myös tosi kiireellinen aikataulu ennen muuttoamme, ja maalaaminen kävi yksinkertaisesti nopeammin, kuin kokonainen lattiaremontti. Lisäksi maalaaminen tuli huomattavasti halvemmaksi. Lisäksi meillä kävi tosi hyvä tuuri ja onnistuimme vielä löytämään Tori.fi:n kautta käyttämättömänä pohjamaalia, joten sillä saimme hilattua remontin hintaa vielä vähän alaspäin. Suosittelenkin kaikkia remontoijia tarkistamaan tori.fi:n tarjonnan remonttimateriaalien suhteen, ihmisiltä kun jää usein remonteista tarvikkeita yli ja osa laittaa niitä nettiin myyntiin.

Meidän laminaattimme maalausprojekti

Alla olevissa, vähän huonolaatuisissa (kännykkä)kuvissa näkyy siis laminaattilattian lähtötilanne. Laminaatti on noin kymmenen vuotta vanha ja sävy on tuollainen kenties sen aikaisten sisustustrendien mukainen; nyt se näytti meidän silmäämme lähinnä aikansa eläneeltä ja teki asunnosta tummemman ja pimeämmän.

dsc_0066.jpgimg_2298_1_1.jpgRemontissa lattia maalattiin yhteensä kolmeen kertaan. Valitsimme vesiohenteiset akva-maalit, koska halusimme välttää liuotinohenteisista maaleista tulevat hajuhaitat ja saada mahdollisimman nopean kuivumis- ja kovettumisajan, joka nimenomaan vesiohenteisissa maaleissa on.

Ensin lattia maalattiin kertaalleen vesiohenteisella tartuntapohjamaalilla (Tikkurila Otex Akva), joka on tarkoitettu erityisen kovaa tartuntaa vaativiin kohteisiin. Koska laminaatissa on muovipinta, ei mikä tahansa maali tartu siihen. Otex Akva teki laminaatin pinnasta karhean, jolloin itse lattiamaali tarttui siihen hyvin. Tämän maalin annettiin rauhassa kuivua, ennen kuin siirryttiin itse lattiamaalilla maalaamiseen.

img_0680.jpg

Pohjamaalin kuivuttua sen päälle maalattiin ensimmäinen kerros puolikiiltävällä Tikkurilan Betolux Akva -lattiamaalilla. Maalin annettiin jälleen kuivua, ja sen jälkeen lattia maalattiin vielä uudelleen Betolux Akvalla. Tämän jälkeen meillä tulikin jo aika vastaan – lattian olisi halutessaan voinut maalata vielä kerran, jolloin lopputulos olisi ollut vieläkin peittävämpi ja pysyvämpi.

Muuttoaikataulumme kuitenkin puski jo päälle, ja siksi emme maalanneet lattiaa enää, mutta olemme olleet tyytyväisiä näinkin. Maalin täydellinen kovettuminen vei aikaa kuukauden, ja tuona aikana pidimme lattialla mahdollisimman paljon mattoja ja olimme varovaisia, ettemme tiputtelisi tai kolauttelisi lattiaan naarmuja.

Valmis, maalattu laminaattilattia

Allaoleva kuva on otettu lattiasta nyt, noin puoli vuotta maalaamisen jälkeen. Valkoinen väri on edelleen täysin peittävä, mutta lattia on elänyt sillälailla, että laminaatin saumat ovat paikoin tulleet esiin. Toisaalta tällaista luonnollista lattian elämistä käy melkein minkä vain lattian kanssa, samoin kuin vaikka maalattuihin seiniin voi tulla halkeamia lämpötilanvaihteluiden takia. Itseäni saumojen näkyminen ei kuitenkaan haittaa, koska tykkään sisustuksessakin epätäydellisyydestä ja pienestä rosoisuudesta.

Varsinkin kokonaisuutena katsottuna lattian maalaaminen teki tosi ison muutoksen, ja olen tosi tyytyväinen tähän valkoiseen lattiaan verrattuna alkuperäiseen ruskeaan laminaattilattiaan. Valkoinen lattia saa tilan tuntumaan raikkaammalta ja varmasti myös suurentaa tilaa verrattuna siihen, että lattia olisi ruskea.

img_2527.jpg

Lattian maalaamiseen kului (lähinnä kuivumisen odottelun takia) 3-4 päivää ja maaleihin ja tarvikkeisiin meni rahaa noin 150 euroa, työ puolestaan toteutettiin itse. Eli huomattavasti halvemmalla ja nopeammin päästiin, kuin jos lattia olisi vaihdettu kokonaan.

Mitäs tykkäätte lopputuloksesta?

-Netta

Muita remonttiaiheisia postauksiani:

Kun yksiöstä remontoitiin ”kaksio”

Muovimatto vaihtui valkoiseen lautalattiaan

Mökkiremontti: Rantasaunan pukuhuone

Keittiöremontti BEFORE & AFTER

koti sisustus diy
Kommentit (12)
  1. Wau, aivan ihana lattia nyt! Tykkään teidän sisustuksesta myös paljon. 🙂 Sulla on hyvä maku.

    http://www.randomilla.com

    1. Voi kiitos paljon! Tuli niin hyvä mieli sun ihanista sanoista <3 Oikein mukavaa viikonloppua, Milla! 🙂

  2. Vaalea lattia tuo varsinkin pieneen tilaan lisätilan tuntua ja raikkautta! Tykkään! 🙂

    1. Se on kyllä jännä, miten erilaisen vaikutelman tilaan saa ihan vain valkoisella maalilla. Tää asunto tuntuisi varmasti paljon pienemmältä, jos täällä olisi yhä se ruskea lattia, eli oon itsekin kyl tosi tyytyväinen tähän lopputulokseen 🙂 Kiva jos noista kuvista sai jotain selkoa, en tähän hätään saanut napattua mitään, missä tila näkyisi vielä paremmin. Täytyy yrittää saada sellaistakin kuvaa blogiin jossain vaiheessa. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *