Uusi keittiö before & after

VIHDOIN on aika palata keittiöremonttimme pariin. Blogiani säännöllisemmin lukevat muistavat, että me tosiaan remontoimme itse uuden kotimme asunnon ja eritoten keittiön aikamoisella pika-aikataululla. Remonttiin oli nimittäin aikaa yhteensä kuukausi, ja tuona aikana remontoitiin itse asunnon keittiö kauttaaltaan, kaadettiin yksi seinä, maalattiin kaikki seinät sekä katot ja tehtiin muuta pienempää remppahommaa. Remontti tehtiin itse, melko pienellä budjetilla ja edullisesti. Keittiö ostettiin Ikeasta.

Kerroin remontin eri vaiheista tässä, tässä ja tässä postauksessa. Sitten tuli aika muuttaa ja laittaa tavaroita paikoilleen. Tuli joulu, vuosi vaihtui ja onneksi pikkuhiljaa kaikki tavaratkin saatiin paikoilleen ja ihan viimeiset silaukset keittiössä valmiiksi. Siksi nyt onkin perinteisen ”before & after” -postauksen aika – pääsette näkemään ennen- & jälkeen kuvin kerrostaloasuntomme keittiöremontin ja sen lopputuloksen.

KEITTIÖREMONTT BEFORE:

Keittiössä oli ennen keittiöremonttia Ikean puunväriset kaapit ja mosaiikkilaatoitus välitilassa. Tiskipöydän alla oleva kaappi oli jostain syystä erilainen kuin muut kaapit. Keittiön oikeassa päädyssä oli seinä, jonka takana sijaitsee nykyinen olohuoneemme. Tuolla seinustalla sijaitsi myös jääkaappi.

Pohdimme aluksi hetken, josko olisimme tyytyneet tekemään vain miniremontin: maalaamaan kaappien ovet valkoisella ja vaihtamaan vetimet sekä kenties uudistamaan välitilan laatoituksen. Mutta usein käy niin, että nälkä kasvaa syödessä. Totesimme, että tarkoituksenamme on kuitenkin asua tässä asunnossa ainakin jokunen vuosi, ja haluamme viihtyä täällä mahdollisimman hyvin. Eikä sekään haittaisi, jos asunnon arvoa saisi keittiöremontilla nostettua. Jokin hutaisten tehty miniremontti aiheuttaisi varmaan vain sen, että aika pian tekisi mieli remontoida joka tapauksessa lisää.

Niinpä päätimme tehdä nyt kerralla enemmän. Lisäksi esimerkiksi keittiön uuni/liesi oli jo aika vanha, ja meillä oli tarkoitus laittaa myös pyykinpesukone keittiöön, jotta pieneen kylppäriin mahtuisi amme. Nämä  asiat aiheuttivat sen, että vanhat  keittiön kaapit eivät enää muutenkaan ehkä olisi taipuneet muutoksiin, joten niistä oli parempi luopua. Päätimme remontoida koko keittiön uusiksi. Myimme vanhat keittiön kaapit edulliseen hintaan tori.fi:ssä ja ne lähtivätkin nyt toiselle puolelle Suomea mökkikeittiön kaapeiksi.

Tässä alla olevassa kuvassa näkyy vielä tuo takaseinä, jonka takana on siis nykyinen olohuoneemme. Kirjoitin jo tuolloin marraskuussa siitä, että remonttimme alkoi nimenomaan tuon kyseisen seinän kaatamisella, koska keittiö ja olohuone haluttiin yhdistää yhtenäiseksi ja avaraksi tilaksi. Kuvassa näkyy myös katon silloinen, ”mielenkiintoinen” paneloinnin kuvio. Se maalattiin myös valkoiseksi, mikä rauhoitti tunnelmaa kovasti.

KEITTIÖREMONTTI AFTER:

Alla oleva kuva on otettu olohuoneesta keittiön suuntaan. Artek-taulun vasemmalla puolella on pilari, jonka kohdalla siis kulki ennen seinä. Kuvittelimme muuten, että seinän voi purkaa aivan tuohon keittiön takaseinään asti, mutta tuon pilarin olemassaolo tuli meille vähän yllätyksenä kesken rempan. No, ei siinä mitään. Asunnossa on muutenkin joitain vähän ”loft-henkisiä” elementtejä, joten tuo menee niiden joukkoon ihan hyvin. Onhan tuolla liesituulettimen vieressäkin toinen pilari. Keittiö on nyt siis tuo pyykinpesukoneen oikealla puolella olevan osan verran leveämpi kuin ennen.

img_9428.jpg

Päädyimme ostamaan keittiön rungot ja alakaapit Ikeasta, koska se on todennäköisesti yksi kustannustehokkaimmista vaihtoehdoista. Meillä oli ollut samantyyppiset keittiönkaapit eräässä aiemmassa asunnossamme, ja tykkäsimme niistä niin paljon, että halusin samantyyliset tähänkin kotiin. Keittiön suunnittelussa oli kätevänä apuna Ikean keittiösuunnitteluohjelma, ja paikan päällä saimme apua myös työntekijältä. Keittiön suunnittelussa oli kyllä tosi monta asiaa, jotka piti ottaa huomioon, eikä siitä voikaan tehdä ”ihan minkälaista tahansa”. Esimerkiksi jääkaappi oli oikeastaan pakko sijoittaa tuohon, koska keittön toisessa päässä on olohuone enkä halua jääkaappia tv-tason viereen. Lieden oli puolestaan tultava nykyiseen kohtaansa, koska liesituulettimen hormi sattuu sijaitsemaan tuossa. Ja vähän sama juttu tiskialtaan, tiskikoneen ja pyykinpesukoneen kanssa – putket ovat tuossa, joten ne oli helpointa sijoittaa tuohon.

Kaappien sisukset ja ulkonäön sen sijaan valitsimme mieleisiksi itse, tosin niissäkin piti vähän huomioida esimerkiksi noiden pilarien sijaintia. Uuni, liesi  ja liesituuletin ostettiin myös Ikeasta, jääkaappi ja tiskikone sen sijaan olivat asunnossa valmiina. Kuivaava pesukone ostettiin Gigantista.  Pöytätaso, lavuaari, hana ja valaisimet ostettiin myös Ikeasta.

img_9432.jpg

Minulla oli myös jo heti remontin alussa selkeä visio, että haluan tähän klassiset, valkoiset ”subway tiles” -laatat. Tavallaan ehkä vähän persoonaton ja tylsä valinta, mutta minkäs teet, jos miellyttää omaa silmää. Uskon myös, että noihin neutraaleihin, valkoisen värisiin laattoihin ei ärsyynny tai kyllästy todellakaan aikapäiviin, ja tässä kyllä haettiin juuri sitä, että remontin lopputulos miellyttäisi silmää pitkään ja kestäisi myös aikaa.

Syitä avohyllyjen valintaan yläkaappien sijaan oli moniakin, vaikka osa ihmisistä onkin ihmetellyt yläkaappien puutetta. Itse olen sitä mieltä, että tässä tilassa yläkaapit olisivat voineet olla raskaat ja tehdä tilasta ”tukkoisemman”. Avohyllyt keittiössä sen sijaan ovat ilmavat ja lisäävät tilan tunnetta. Lisäksi olen sitä mieltä, että koska tykkään omistamistamme astioista niin paljon, niin miksi ne eivät voisi olla esillä ja ilahduttaa joka päivä. Voi olla, että ylähyllyn viinilasit pölyttyvät ajoittain vähän, mutta miksipä pelätä pölyä? Senhän saa aina tarvittaessa pois. Hyllykiinnikkeet ja valkoiset hyllylevyt  ostettiin Bauhausista.

Mietin, että haluan avohyllyille jotain muutakin, ja ostinkin toiseen päähän tuon muratin. Kun se lähtee kasvamaan, se laskeutuu kauniisti alaspäin ja tuo mukavasti vihreää väriä keittiöön.

img_9433_1.jpg

Alla olevassa kuvassa näkyy kohta, jossa ennen oli seinä. Nyt tila on mukavasti yhtenäinen ja samalla kun tekee ruokaa, voi seurustella olohuoneessa olevien ihmisten kanssa. Keittiössähän ei ole lainkaan omia ikkunoita, joten nyt sinne tulee myös huomattavasti enemmän valoa kuin ennen. Tai siis voisi sanoa, että ennen sitä ei tullut, mutta nyt tulee. Siksi seinän purkaminen oli meille päivänselvä ratkaisu alusta lähtien.

img_9438.jpgimg_9443.jpg

Välitilan valaistus oli hetken aikaa kysymysmerkki. Yleensähän yläkaappien alla on esimerkiksi loisteputki- tai ledivalot, mutta nyt kun meillä ei ole yläkaappeja, eivät sellaiset valot olleet oikein mahdolliset. Mutta sitten kun aikani selaisin Pinterestiä ja Instgramia, keksin että tuollaiset nipsukiinnitteiset valot ylähyllyjen päässä toimisivat hyvin. Ja nämä kauniit ja kätevät valot sattuivatkin sitten löytymäänkin edullisesti Ikeasta. Olemme olleet niihin erittäin tyytyväiset ja ne ovat ihan päivittäin käytössä.

img_9447.jpgimg_9452.jpg

Kuten jo totesinkin, pitää keittiön suunnittelussa huomioida aika yllättäviäkin juttuja. Ikean suositus on, että lieden ympärille jokaiselle puolelle pitää jäädä tietty senttimetrimäärä tyhjää, koska muuten on mahdollisuus, että kuumentuessaan liesi voi aiheuttaa pöytätason murtumisen. Isoman lieden kanssa meillä ei jäänyt kaikkiin kulmiin tarvittavaa ”turvaväliä”, ja päädyimme lopulta siihen, että otimme tämän kahden levyn induktiolieden, koska siinä turvaväli tulee helposti jokaiselta puolelta. Emme oikeastaan ole mitään kovin aktiivisia ja kokeilevia kokkeja, ja tämä onkin riittänyt meille käytössä oikein erinomaisesti. Lisäksi itse induktioliesi on osoittautunut niin näppäräksi, että emme ole ainakaan vielä kolme kuukautta muuton jälkeen ostaneet lainkaan mikroaaltouunia. Ja tarkoitus olisi, että emme ostakaan lainkaan.

img_9456.jpg

Halusin ehdottomasti tuollaisen valkoisen, posliinisen tiskialtaan. Se sopii mielestäni erinomaisesti yhteen noiden laattojen kanssa. Hanaksi valittiin myös tuollainen vähän persoonallisemman, ehkä myös vanhanaikaisemman näköinen, ja se onkin mielestäni tosi kaunis.

img_9453.jpg

Olen kyllä tyytyväinen keittiöremontin lopputulokseen, jonka saimme aikaan kuukauden sisään (ja tuona aikana saimme aikaan paljon muutakin). Keittiö on ensikertailaisten itse suunnittelema ja toteuttama, ainoastaan sähkö- ja putkitöissä on avustanut ammattilainen. Keittiöremontin hinnaksi tuli yhteensä reilu 3000 euroa (plus sähkö- ja putkityöt päälle).

img_9459.jpgOlisi tosi kiva kuulla, mitä te tykkäätte keittiöremonttimme lopputuloksesta! <3

-Netta / Instagram @nettafrancesca

Lue myös:

Laminaattilattian maalaaminen valkoiseksi

Kurkistus uuteen kotiin ennen remonttia

Kun yksiöstä remontoitiin kaksio

Miten sisustaa edullisesti ja ekologisesti?

Kommentit (14)
  1. Aivan mahtava muutos! En aiemmin tajunnutkaan että kaadoitte myös seinän.

    1. Voi kiitos Petra! <3 Tuo seinän kaataminen kyllä muutti oikeastaan koko asunnon tunnelman ihan täysin, kun olohuone ja keittiö sulautuivat yhtenäiseksi tilaksi ja asunto tuntuu nyt paljon avarammalta ja keittiön tulee myös valoa olohuoneen ikkunasta. Ilman tätä muutosta asunto tuntuisi paljon ahtaammalta ja keittiö olisi super pimeä. 🙂

  2. Tosi nätti ja raikas lopputulos! Laatat sopii hyvin tähän keittiöön, koska avohylly tuo kuitenkin väriä niin yleisilme on pysyy tarpeeksi levollisena. Avohylly on kaunis ja sopii tuohon tilaan hyvin, mutta omaan kotiin en haluaisi avohyllyä. 😉

    1. Voi kiitos paljon, kiva kun tykkäät! 🙂 Mulle yrittivät sukulaiset ehdottaa jotain sellaista välitilalevyä, joka olisi kuulemma ollut tosi helppo ja nopea asentaa, verrattuna laatoitukseen. Mutta pidin pääni, koska mulla oli alusta asti visio just näistä laatoista. Ja ne on kyllä mun mielestä tosi kivat <3

      Ymmärrän hyvin, että avohyllyt jakaa mielipiteitä 😀 Riippuu varmaan tosi paljon jo ihan siitäkin, millaisia astioita omista jne jne 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *