Kesämökin saunaprojekti etenee

Olen kirjoitellut talven ja kevään aikana mökkipostauksissa siitä, että meillä on ollut suunnitteilla mökkisaunan rakentaminen. Tällä hetkellähän kesämökillämme ei siis ole ollut oikein mitään kunnollista peseytymismahdollisuutta, ainoastaan ”mökkisuihku”, jonka virkaa toimittaa blogissani esittelemäni aurinkokennosuihku, joka sekin oli unohtunut täksi talveksi ulos, ja pakkanen oli sen murtanut rikki. Läheisellä uimarannalla tietysti tulee kesällä käytyä pulahtamassa virkistäytymässä, mutta keväällä tai syksyllä ei sitäkään tarkene tekemään. Sauna on siis oikeastaan pakollinen mökille saada, mutta työn alla on ollut se, missä muodossa ja mihin.

Itse kesämökkiin sauna ei mahdu, eikä sitä muutenkaan sinne olisi edes järkevää rakentaa, joten se oli rajattu pois vaihtoehdoista heti kättelyssä. Pihallamme on 100-vuotias, erittäin huonokuntoinen varastorakennus, joka oli yksi vaihtoehto pihasaunan paikaksi – tosin kunnostettavaa siinä riittäisi kovasti. Yksi vaihtoehto oli myös kokonaan uuden rakennuksen rakentaminen tai saunamökin ostaminen valmispakettina.

Päätöksen tekeminen vei oman aikansa, koska eri vaihtoehtoja piti vertailla. Joka asiaan vaaditaan Suomessa omat lupansa, ja niiden pähkäilemisessä meni aikaa, samoin kuin kustannusten vertailussa.

Mikäli tontille tulisi uusi rakennus, pitäisi huomioida esimerkiksi maantien suoja-alue, etäisyys naapureista ja olemassa olevien istutusten tuhoutuminen, jos ne jäisivät rakennuksen alle. Lisäksi joillain kunnilla on tarkat määräykset siitä, montako lisärakennusta tontilla saa päärakennuksen lisäksi edes olla. Uuden rakennuksen valmiina hankkiminen olisi myös todennäköisesti kalliimpaa kuin vanhan varastomme kunnostaminen, koska sen tekisimme pääasiassa itse.

Mikäli taas vanhaan varastoon rakennettaisiin ulkosauna, olisi siinä kova työ ja edessä olisivat rakennuslupahakemukset, sillä saunan rakentaminen vaatii aina rakennusluvan. Vanha rakennus pitäisi myös kunnostaa kokonaisuudessaan uuteen uskoon ja siihen pitäisi asentaa kevythormi kiukaalle.

Pitkien pähkäilyjen päätteeksi päädyimme siihen, että mökkisauna rakennetaan vanhaan varastoon. Mökkimme sijaitsee kulttuurihistoriallisesti merkittävällä alueella, ja meille on kunnia-asia säilyttää vanhat rakennukset hyväkuntoisina ja pitää omalta osaltamme maisema perinnetyyliin sopivana. Uudenkarhea rakennus ei oikeastaan lainkaan sopisi kesämökkimme pihapiiriin, joka on muotoutunut nykyiseen muotoonsa yli 100 vuoden ajan. Myös kesämökkiä olemme rakentaneet perinnemenetelmin ja pyrkineet välttämään kaikkea liian modernia, mikä ei mökin henkeen sopisi.(Ja lisäksi tunnumme tykkäävän isoista projekteista, heh!)

Lisäksi, meidän olisi joka tapauksessa pitänyt korjata ja kunnostaa varasto jossain vaiheessa, joten voimme yhtä hyvin tehdä sen nyt ja rakentaa sinne samalla pihasaunan. Olemmekin nyt jo laittaneet prosessiin käyntiin siten, että olemme palkanneet rakennuslupahakemusta varten rakennesuunnittelijan laatimaan lupaa varten vaaditut pääpiirrustukset. Ne voi laatia vain henkilö, jolla on siihen sopiva koulutus, ja aluksi meillä olikin hieman haasteita löytää henkilöä, joka laatisi piirrustukset meille, koska varastomme on huonokuntoinen ja haastava kohde. Tämäkin oli yksi tekijä, joka projektiamme on viivästänyt. Nyt kuitenkin olemme löytäneet hyvän suunnittelijan, joka on laatinut piirustukset, ja pian hän lähettää ne rakennusvalvontaan. Sitten vain odottelemme, meneekö hakemus sellaisenaan läpi.

Lisäksi edessä on vielä naapurien kuuleminen – että projekti on heidänkin puolestaan ok. Sitten kun naapurien kuuleminen on tehty ja rakennuslupa saatu, pääsee saunan rakentaminen mökille käyntiin. Sekin on kyllä vielä epäselvää, missä aikataulussa hommaa aletaan tekemään – sitä on nimittäin paljon. Mutta palataan siihen vaikka ihan omassa erillisessä postauksessaan, että millainen sauna meille on suunnitteilla ja mitä kaikkea rakennukselle tullaan tekemään.

Olen tyytyväinen, että jahkailu on nyt vihdoin päättynyt ja mökin sauna-asian suhteen päätös on tehty, ja projekti polkaistu käyntiin. Viihtyvyys ja käytännöllisyys mökillä kyllä lisääntyvät hurjasti, kun siellä pääsee saunomaan ja peseytymään. Milloin, se on tosin vielä vähän kysymysmerkki.

-Netta / Instagram @nettafrancesca

Lue myös:

Saunamökin tuvan remontti

Rantasaunan tuvan remontointi

Rantasaunan terassin pieni kasvojenkohotus

Onko kuivanmaan mökissä järkeä?

koti remontointi piha-ja-puutarha ajattelin-tanaan
Kommentit (4)
 1. Hauska kuulla, että asia on edennyt – olenkin jännityksellä seuraillut! Toivottavasti hakemus menee äkkiä läpi, eikä naapureilla olisi mitään saunaa vastaan, että pääsisitte mahdollisimman pian tarttumaan toimeen. 🙂 <3

  Meidän perheen kuivan maan mökille hankittiin muutama vuosi sitten tynnyrisauna ja se sujahti miljööseen hyvin ja on ajanut asiansa oikein loistavasti. Uutena toki pisti hieman silmään, mutta muutamassa vuodessa sen pinta on patinoitunut (jos niin voi sanoa) ja luonto on taas ottanut sen ympärystön haltuunsa. Nyt ei jotenkin edes enää muista, miltä siinä kohtaa näytti ennen saunaa. 😀

  https://astuharhaan.wordpress.com/

  1. Ihanaa, että oot seuraillut! 😀 <3 Nyt on rakennuslupahakemus lähetetty ja jännäillään, meneekö sellaisenaan läpi. Toivotaan parasta, että päästäisiin tässä suht helpolla. 🙂

   Mä ehdotin miehelle myös tuollaista tynnyrisaunaa! Mutta hän oli heti jyrkästi sitä mieltä, että se ei sovi meidän pihaan. Koska oon jo aiemmin luvannut miehelle päävastuun tästä saunaprojektista, niin totesin vaan, että ei sitten. 😀 Ja on se kyllä varmaan ihan tottakin. Hyvähän se on, jos rakennusten määrä tontilla pysyy maltillisena – lisää tilaa mun kasveille. 😀 Mutta tynnyrisauna vaikuttaa kyllä mun mielestä oikein kätevältä, ja se on myös hauskan näköinen. Toivotaan, että pääsen joskus jossain testaamaan löylyjä sellaisessa! 🙂

 2. Kiva et projektinne etenee. Toivottavasti tulee ennen ja jälkeen kuvia :).

  1. Kiitos kommentista! <3 Ehdottomasti laitan projektista enemmänkin juttua tänne ja totta kai myös ennen- ja jälkeen- kuvia. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *