Mökkiremontti osa 1: rantasaunan pukuhuone
Ette uskokaan, miten sormeni ovat syyhynneet päästä kirjoittelemaan mökkiremontista ja sen etenemisestä. Ikävä kyllä on ollut taas niin kovasti kiirettä ja haipakkaa, etten ole ehtinyt istua alas ja käydä läpi kaikki kuvia ennen kuin vasta nyt.
Saimme siis ensimmäisen osan saunamökin remontista valmiiksi touko- ja kesäkuun aikana. Päätimme aloittaa mökkisaunan pukuhuoneesta, koska oli kiva saada se valmiiksi ennen juhannuksen saunomisia. Itse löylyhuoneessakin teimme pientä fiksailua, mutta sieltä puuttuu vielä ihan viimeinen silaus, eli uudet pesuvadit, -kauhat ja tekstiilit sekä matto. Esittelen uudistuneen löylyhuoneen sitten vähän myöhemmin, ja tässä postauksessa keskitytäänkin nyt siis uudistuneeseen mökin rantasaunan pukuhuoneeseen.
Kyseinen, alemmassa kuvassa oikealla pilkottava rakennus on valmistunut vuonna 1965 ja se on tähän päivään asti ollut aikalailla alkuperäisessä kuosissaan niin rakenteiltaan kuin sisutukseltaankin. Iäkkäät aiemmat omistajat eivät luonnollisesti enää viimeisinä mökkeilyvuosinaan jaksaneet panostaa tällaisiin asioihin, mutta nyt kun mökillä on tapahtanut eräänlainen ”sukupolvenvaihdos”, tulee näihin asioihin taas kiinnitettyä enemmän huomiota. Omasta mielestäni juurikin rantasauna pukuhuoneineen ja oleskelutiloineen on mökin tärkeimpiä tiloja, koska se on jotain, joka erottaa kesämökin kaupunkikodista – tälläista veden äärellä olevaa tilaa ei kaupunkikodeissa ole yleensä saatavilla.
Meillä oli saunan pukuhuoneen remontin ideologiana se, että haluamme kunnioittaa vanhaa ja antaa sen näkyä, eli tarkoituksena ei siis missään nimessä ollut tehdä tilasta liian modernia. Emme myöskään halunneet käyttää remonttiin hirveästi rahaa. Päätimme lähteä liikkeelle melko pienellä budjetilla, hyödyntäen kaikkea jo valmiiksi olemassa olevaa ja suosien edullisia merkkejä. Tämä kaikki tulisi kuitenkin tapahtua tyylistä tinkimättä ja tarpeen tullen olisimme valmiita satsaamaan hieman enemmänkin johonkin tuotteeseen, jos se olisi ”pakko saada”.
Saunan pukuhuoneen ”pieneen pintaremonttiin” taisi mennä yhteensä noin kolme-neljä kokonaista päivää. Laskeminen on vähän vaikeaa, koska teimme pukuhuoneen uudistuksen muutamassa erässä ja silloin kun teimme, teimme pitkää päivää. Koska tila on pieni emmekä tehneet mitään maailmaa mullistavaa (lähinnä maalasimme), ei homma siis loppupeleissä ollut ollenkaan iso tai raskas. Mielestäni tilan remppaaminen ja uudelleen stailaaminen oli tosi mukavaa, ja lopputulokseen olemme kaikki olleet tosi tyytyväisiä. Pohdinkin jo, että tällaisesta remontoimisesta tulisi kiva harrastus, koska meillä miehen kanssa sujui yhteistyö niin loistavasti, remonttiriidoilta vältyttiin ja meillä vaikuttaisi vieläpä olevan samanlainen makukin.
Voisin seuraavaksi esitellä remonttimme lopputulokset ennen ja jälkeen -kuvin. Esittelen yhden seinän kerrallaan, jotta tilasta saa ehkä vähän kattavamman kuvan.
Ennen:
Saunamökin katto oli raakalautaa ja lattiassa muovimatto (ei alkuperäinen, asennettu 2000-luvun alussa). Tällä seinällä oli kaappi, jossa säilytettiin muun muassa peflettejä ja uima-asuja. Lisäksi seinällä oli hassu kylly, joka oli kiinni seinässä mitä omituisimmin virityksin. Seinässä oli pyöröhirttä, pölyistä ja likaista sellaista. Tällä seinällä oli myös puunvärinen, itse kyhätty penkki, jonka vasemmassa laidassa oli kaksi tasoa, jotta siihen voisi laittaa kenkiä.
Jälkeen:
Vanha kaappi ja hylly purettiin, samoin penkin kenkätaso. Pyöröhirsiseinä pestiin puhtaaksi. Koko pukuhuoneen katto maalattiin valkoisella maalilla, samoin kuin penkki. Palomuuri maalattiin uudelleen valkoisella, jotta väristä tulisi kirkkaampi. Tilaan tehtiin uusi hylly siten, että ostimme Korkeavuorenkadun Designapteekista valkoiset, vanhaa tyyliä mukailevat hyllypidikkeet sekä Biltemasta liimapuulevyn, jonka maalasimme valkoiseksi. Hyllyllä olevat korit löytyivät meidän omasta varastostamme, ne ovat joskus olleet käytössä omassa ensikodissani.
Hyllyn alla olevalle seinälle kiinnitimme neljä valurautakoukkua, jotka tilasimme Hannie-nettikaupasta. Peili oli alunperin käytössä saunarakennuksen tuvassa, mutta siirsimme sen sieltä pukuhuoneeseen. Mietin ensin kehyksien maalaamista valkoisiksi, mutta valkeaa seinää vasten sopiikin paljon paremmin puun väri – ja se sattuu vielä olemaan ihan sama sävy, kuin seinissäkin!
Saimme Pinterestistä idean laittaa penkin alle halkoja. Se on yhtä aikaa sekä käytännöllistä että kivan näköistä! Puut ehtivät hieman kuivua ennen tulien tekoa, ne ovat helposti saatavilla ja tuovat kivaa särmää sisustukseen. Ikeasta tarttui mukaan tuo tuoksukynttilä, josta lähtee muuten aivan ihana tuoksu! En edes tiedä mikä tuoksu on kyseessä, mutta sopi vallan mainiosti saunamökin tunnelmaan.
Muovimatolle emme tällä kertaa lähteneet tekemään mitään. Muovimatoista voidaan varmasti olla montaa mieltä, mutta tällaiseen perinteiseen mökkisaunaan se sopii kuitenkin ihan hyvin, ja onneksi väri on melko neutraali. Nyt, kun löylyhuoneenkin lattia on laitettu kuntoon, on näiden kahden tilan lattia hyvin saman sävyinen ja ovelta katsoessa näyttää kuin sama sävy jatkuisi löylyhuoneen nurkkaan asti. Pukuhuoneessa ei aiemmin ollut mitään mattoa, mutta päätimme hankkia siihen tällaisen ihanan pehmoisen kylpyhuoneenmaton Ikeasta. Tämä tuo myös sellaista kivaa pientä kylpyhuonemaisuutta tilaan.
Ennen:
Saunan löylyhuoneen ovenkarmit olivat aiemmin puunväriset ja tälläkin puolella huonetta seinät olivat aikamoisen pölyiset. Seinässä repsotti jokin tuollainen vanha, ilmeisesti naulakkokäytössä ollut käkkärä. Ovessa ei ollut mitään koristetta tai kylttiä.
Jälkeen:
Maalasimme ovenkarmit valkoisella maalilla ja kiinnitimme oveen netin kautta tilatun ”Sauna”-kyltin.
Ennen:
Oven oikeanpuoleisella seinällä on pukuhuoneen ainoa ikkuna. Siinä oli puunväriset ikkunanpokat ja sitä peitti vanha pitsiverho. Ikkunan alla oli vanha puunvärinen penkki, joka oli peitetty vohveliliinalla. Tällä seinustalla säilytettiin usein myös veneen perämoottoria.
Myös tällä seinustalla roikkui tuollainen ikivanha puukäkkärä, joka ei oikeastaan toimittanut muuta virkaa, kuin että siinä roikkui milloin mitäkin työkaluja. Huoneen valaisin oli alkuperäinen 60-luvun valkoinen lasikupu.
Jälkeen:
Perämoottorille tehtiin tilaa muualle ja se sai porttikiellon tähän tilaan. Ikkunankarmit maalattiin ja pitsiverho poistettiin. Kattoon vaihdettiin Designapteekista ostettu lasinen, läpinäkyvä kupu ja sen sisään laitettiin antiikkihehkulamppu. Tämä on sopivasti perinteinen, mutta silti myös omalla tavallaan moderni ratkaisu.
Penkki maalattiin valkoiseksi. Penkille ostettiin Hannie-nettikaupasta kiva valkoinen, tyyliin sopiva lyhty. Pentikin punoskori pesuaineita varten löytyi omien kaappien kätköistä.
Verhot saivat ehdottomasti jäädä pois käytöstä. Miksi noin kaunista luonto- ja järvimaisemaa peittäisi verhoilla? Eihän mökillä edes tarvita mitään näkösuojaa, kun ei siellä ole ketään, kuka katselisi.
Ennen:
Tällä seinustalla oli ulko-oven lisäksi vanha peili, jonka yhteydessä aiemmin säilöttiin myös pesuaineet. Ovenkarmit olivat tälläkin seinustalla puun väriset.
Jälkeen:
Peili sai lähteä, ja laitoimmekin siis eri peilin eri paikkaan. Tällä seinälle kaivattiin myös jotain, ja saunamökin tuvasta löytyikin tämä 40-luvun puuveistos, jolle ei olisi ollut siellä enää tulevaisuudessa käyttöä, joten siirsin sen tälle paikalle. Mustat kehykset sopivat hyvin yhteen mustan maton ja mustien seinäkoukkujen kanssa, ja mikäs muukaan teos sopisi saunamökin seinälle kuin perinteinen mökkimaisema!
Myös nämä ovenpielet maalattiin valkoisiksi, samoin kuin kynnys.
Kaiken kaikkiaan olen lopputulokseen hyvin tyytyväinen! Mielestäni pukuhuone näyttää nyt tuhat kertaa modernimmalta, raikkaammalta ja kauniimmalta kuin aiemmin, ja samalla vanhaa on kunnioitettu ja tuotu kauniisti esiin. Pienen budjetin remontiksi tämä on mielestäni onnistunut. Yhteensä tähän pukuhuoneen uudistukseen käytettiin noin 210 euroa, josta suurin osuus meni maaliin, hyllyyn sekä lamppuun.
Kyllä nyt kelpaa löylytellä juhannuksenakin! Itse löylyhuoneeseen on tosiaan tarkoitus tehdä vielä pientä stailausta, mutta myöhemmin on tulossa juttua siitä sekä myös uudistuneesta saunamökin tuvasta, kunhan sen kimppuun päästään.
Mitä tykkäsitte uudistuksesta? Miellyttikö silmää?
-Netta
Lisää mökkiaiheista sisältöä Instagramissani @nettafrancesca.
Lue myös:
Vau, niin hyvännäköistä!
Kiitos paljon! Valkoisella maalilla saa ihmeitä aikaan! 🙂
Kivoja tällaiset ”ennen ja jälkeen -postaukset”. 🙂 Hyvältä ja freesiltä näyttää ja ihana mökkifiilis välittyy kuvista. Itse pidän tuosta valkoisen maalin ja puun sävyn kontrastista ja siitä, että pyöröhirret on jätetty näkyville.
Kiitos paljon! Mä halusin ehdottomasti säilyttää nuo pyöröhirret sellaisinaan, niissä on sellaista ihanaa ”vanhaa fiilistä”. Ja ei voi kuin hämmästellä taas sitä, miten paljon ihmeitä saa aikaan valkoisella maalilla!
Musta oli kans kiva kokeilla tällaista ennen ja jälkeen -postausjuttua, kun en ollut vielä koskaan tehnyt näitä. Mutta nyt varmaan tulee muutama tällainen lisää tuolta mökkityömaalta 🙂