Miten myydä asunto ilman välittäjää?

Kirjoitin syksyllä postauksen nimeltään ”Asunnonostajan muistilista”, jossa kerroin asioista, jotka kannattaa huomioida asuntoa ostaessa. Meillä oli tuolloin asunnonmetsästys meneillään, joten noita asioita tuli pyöriteltyä paljon mielessä. Lopulta sitten löysimmekin uuden kodin, ja ennen muuttoa piti vielä myydä vanha kotimme. Päätimme myydä asunnon itse sen itse, ilman välittäjiä, ja asunto myytiinkin todella nopeasti. Tässä postauksessa päätinkin jakaa vinkkini siihen, mitä asioita pitää huomioida, kun lähtee myymään asuntoa itse. Tämä kirjoitus pohjaa kokemukseen asunnon myymiseen Helsingin kantakaupungista, joka on tietysti omanlaisensa markkina ja jossa erityisesti pienet asunnot vaihtavat omistajaa nopeasti. Siksi näitä kaikkia vinkkejä ei varmastikaan voi soveltaa jollain täysin erilaisella alueella. 

helsinki-1975264_960_720_0.jpg

Nämä asiat huomioimme asuntoa itse myydessä:

Myyntihinnan määrittäminen

Ennen asunnon myyntiä täytyy tietysti määrittää sopiva myyntihinta, ja tämä vaihe kannattaakin tehdä tarkasti. Osa käyttää hinnan määrittämisen apuna kiinteistövälittäjiä, eli he kutsuvat kiinteistövälittäjän arviointikäynnille, mutta eivät palkkaakaan häntä, vaan myyvät asunnon välittäjän määrittelemällä summalla itse. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, emmekä itsekään pyytäneet välittäjää katsomaan asuntoamme. Sen sijaan hyödynsimme asunnon arvon määrittelyssä Ympäristöministeriön ylläpitämää Asuntojen hintatiedot -sivustoa, josta näkee alueittain toteutuneiden kauppojen hinnat. Lisäksi seurasimme samalla alueella myynnissä olevien asuntojen hintoja. Arvioimme itse asuntomme kuntotason ja taloyhtiömme kunnon, otimme huomioon asuntomme kerroksen (ensimmäinen kerros myydään yleensä halvemmalla), asunnon sijainnin ja lähipalvelut. Näiden perusteella arvioimme hinnan, joka olisi sopiva.

– Hanki isännöistijäntodistus ja muut taloyhtiön paperit

Ennen asunnon myyntiin laittamista tulee hankkia isännöitsijäntodistus, joka ei saa olla yli 3 kuukautta vanha. Siitä selviää huoneiston ja taloyhtiön tiedot, ja todistus hankitaan isännöitsijältä maksua vastaan. Tämä todistus on pakollinen asuntoa myydessä, ja se tulee tarvittaessa toimittaa ostajaehdokkaalle. Lisäksi taloyhtiön tilinpäätös, energiatodistus, yhtiöjärjestys ja kiinteistön pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) tulee olla hankittuina, ja useimmiten ostajakandidaatit pyytävätkin näitä nähtäväkseen jo ennen varsinaista näyttöä. Siksi nämä kaikki kannattaa hankkia valmiiksi ennen kuin asunto on laitettu myyntiin.

september-1711703_960_720.jpg– Laadukkaat valokuvat

Hämyiset, huonolaatuiset ja epämääräiset kuvat ovat yksi takuuvarma keino karkottaa ostajaehdokkaat. Siksi kuvien ottamiseen kannattaa satsata aikaa ja vaivaa. Kuvat kannattaa ottaa silloin kun on päivänvaloa, mieluiten järjestelmäkameralla, joka on tuettu jalustalle. Kuvaa kaikki huoneet useista kuvakulmista ja pidä huoli, että kuvaustilanteessa asunto on mahdollisimman siisti ja kaikki ylimääräinen roina on poissa. Voit stailata asuntoa hieman esimerkiksi kukilla. Kaikki henkilökohtaiset tavarat, kuten valokuvat joita et halua muiden näkevän kuvissasi, kannatta piilottaa. Kuvia voi niiden ottamisen mukaan tarpeen vaatiessa rajata, suoristaa, lisätä valoa ja kontrastia. Mikäli et itse osaa ottaa kuvia tai sinulla ei ole sopivaa kalustoa, harkitse pyytäväsi apua joltain tutultasi tai palkkaa ammattilainen ottamaan hyvät kuvat.

– Hyvä myyntiteksti

Myyntitekstillä on myös iso merkitys. Tekstistä olisi hyvä käydä ilmi kaikki oleellinen tieto asunnosta, kuten sen koko, varustelu, materiaalit, kunto, tehdyt remontit, taloyhtiön tiedot ja tehdyt/tulevat remontit. Pohdi oman asuntosi parhaita myyntiargumentteja ja korosta näitä ilmoituksessa. Kirjoita oikeaoppista suomen kieltä ja tarkista kirjoitusvirheet. Voit pyytää jotain läheistäsi oikolukemaan tekstin ja antamaan mielipiteensä siitä.

september-1711705_960_720_0.jpg -Myynti-ilmoitus nettiin

Myynti-ilmoitus kannatta laittaa johonkin netin isoista asuntosivuista, kuten Oikotielle. Ilmoituksen julkaiseminen siellä maksaa tällä hetkellä 149 euroa. Ilmoituksen julkaisussa on pieni viive, sillä sivusto tarkistaa ilmoitukset. Kun julkaiset ilmoituksen Oikotiellä, saat sivuston kautta myös ilmaiseksi kauppakirjat sekä ilmoituksen seurantatyökalun, jonka avulla voit helposti nähdä kuinka monta katsojaa ilmoitustasi on katsonut sekä mahdolliset suosikkilisäykset. Muita vastaavia sivustoja on ainakin Etuovi.com.

– Myyntiajankohta

Mieti myös, milloin laitat asuntosi myyntiin. Lomakuukaudet (joulukuu ja heinäkuu) voivat olla hieman heikompia myynnin kannalta, sillä ihmiset ovat lomilla eivätkä välttämättä seuraa asuntoilmoituksia netistä niin tarkkaan kuin arkisin. Useimmiten kevät ja syksy ovat siksi parhainta myyntiaikaa.

Ilmoitus kannattaa myös julkaista alkuviikosta, jotta voit järjestää seuraavana viikonloppuna yleisnäytön ja jotta ihmiset ehtivät varautua siihen. Voi kuitenkin olla, että ihmiset haluavat yksityisnäyttöjä jo ennen sitä, ja parhaassa tapauksessa saat asuntosi myydyksi jo ennen yleisnäyttöä. (Tosin, tämä pätee luultavasti lähinnä pk-seudun halutuimmilla asuinalueilla).

– Näyttö

Kun myyt asuntoa itse, järjestät itse myös asuntoesittelyt. Ennen näyttöä asunto kannattaa siivota perusteellisesti ja lapset ja lemmikit viedä hoitoon pois alta. Valmistaudu vastaamaan ihmisten kysymyksiin ja esittelemään asuntoasi kokonaisvaltaisesti, vaatehuoneita ja kaappeja myöten. Ota hankkimasi, tarvittavat asiakirjat esille. Oikotieltä kannattaa tulostaa sivuston automaattisesti luomia asuntoesitteitä ja tarjouslomakkeita. Esittele halukkaille myös taloyhtiön yleiset tilat.

building-2817385_960_720.jpg-Myyjän vastuu

Asuntoa myydessä on hyvä muistaa, että myyjällä on vastuu olla rehellinen ja kertoa asioista, jotka voisivat vaikuttaa ostajan päätökseen ja asunnon hintaan. Kaikki virheet, puutteet ja tarpeelliset tiedot on kerrottava ostajille. Olennainen virhe voi vaikuttaa kaupan purkamiseen, lievempi virhe hinnanalennukseen. Kerrostaloasunnossa myyjän vastuu virheistä kestää kaksi vuotta, omakotitalossa vastuu kestää viiden vuoden ajan. (Lähde).

– Päätä, mikä on asunnon vapautumisaika

Ostajaehdokkaat tulevat kysymään, koska asunto vapautuu. Tätä onkin hyvä pohtia jo ennen asunnon myyntiä. Tähän vaikuttaa tietysti se, onko uusi koti jo tiedossa vai ei, ja koska uuteen kotiin pääsee muuttamaan. Yleensä myynti-ilmoitukseen vapautumisajaksi kirjataan ”sopimuksen mukaan” ja osapuolet voivat neuvotella asiasta.

– Kun kaupat syntyvät

Ostotarjouksen hyväksyttyäsi, täydennä Oikotieltä (tai muualta) saamasi kauppakirjapohja oman asuntosi tiedoilla sekä ostajan tiedoilla. Ostajan pankin kanssa sovitaan kaupantekoaika ja -paikka. Ennen kaupantekoa molemmat osapuolet käyvät tahoillaan kauppakirjan läpi, ja itse kaupantekotilaisuudessa kauppakirja allekirjoitetaan ja asunto sekä rahat vaihtavat omistajaa. Huomioi myös mahdolliset veroseuraamukset, mikäli asunto ei ole ollut käytössäsi omana asuntona vähintään 2 vuotta.

helsinki-1205039_960_720.jpgMiksi asunto ylipäätään kannattaa myydä itse?

No, suurin syy tähän on varmastikin rahan säästäminen. Välityspalkkiot ovat yleensä tietty prosenttimäärä myynnistä, ja tämä tarkoittaa käytännössä useiden tuhansien eurojen arvoisia summia. Jos asunto sijaitsee hyvällä paikalla ja on hyväkuntoinen, jolloin voidaan olettaa sen menevän helposti kaupaksi, voi asunnon itse myyminen olla melko vaivatonta ja helppoa, ja samalla voi säästää sievoisen summan rahaa. Toki kiireisessä elämäntilanteessa tai haastavilla markkinoilla välittäjän osaamisesta ja ajankäytöstä voi olla hyöytyä. Näillä keinoilla kuitenkin saimme itse myytyä asunnon tosi nopeasti ja vaivattomasti.

-Netta

Kuvat: Pixabay.com

Lue myös:

Asunnonostajan muistilista

Onko tiivis kaupunkiasuminen masokismia?

Kommentit (2)
  1. Mekin myimme juuri itse ”vanhan” asuntomme ja yksi tärkeimpiä juttuja kohdallamme oli stailaaminen, johon käytimme ihan kohtalaisesti aikaa sekä pikkuisen eurojakin. Jätimme lähes kaikki huonekalut näyttöjä varten, vaikka olimme jo muuttaneet pois, ja lisäsimme kivoja ja houkuttelevia yksityiskohtia huutamaan: tämä on oikea asuttava koti ja elämäsi olisi ihanaa täällä! 😀

     

    1. Hyvä pointti! 🙂 Jos asunnossa on vielä omistajien tavarat, niin kannattaa varmasti raivata kaikki turha roina ja krääsä pois ja tehdä kalustuksesta simppeli ja yksinkertainen. Stailata voi esimerkiksi kukilla ja kynttilöillä. Mutta jos asunto on tyhjä, niin sitten voi tosiaan myös olla tarpeen tuoda sinne kalusteita, tekstiilejä jne tuomaan kodikkuutta ja sitä ”asuttua” tunnelmaa, joka viestii kuinka ihanaa elämä tuossa asunnossa olisikaan, ja vähän myös demonstroimaan, mikä käyttötarkoitus milläkin huoneella voisi olla 🙂

      Onnea toteutuneista kaupoista! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *