Mökkikausi – niin lähellä, mutta niin kaukana

Olemme käyneet kesämökillä talven aikana kaksi kertaa tarkistamassa tiluksiamme. Talvista on ollut molemmilla kerroilla, ja erityisesti viimeisimmällä kerralla (jolta postauksen kuvat ovat) oli todella lumista ja talvista. Koko mökkipihamme oli puolimetrisen, kovaksi tamppautuneen lumikerroksen peitossa. Lumella oli helppoa kävellä eikä se upottanut yhtään. Se tuntui painautuneen niin tiiviiksi paketiksi, että sen sulamiseen menee varmaan hetki jos toinenkin. Toisaalta auringonpaiste ja katolta putoilleet vesipisarat toivat mieleen jo lupauksen kesästä.

On jännää, miten lapsena kesä tuntui kestävän ikuisuuden. Kesäloman aikana koulukaverit vaikuttivat venähtäneen kymmeniä senttejä pituutta, ja syksyllä kevään viimeisestä koulupäivästä tuntui kuluneen todella, todella kauan. Toista se on aikuisena. Kesä tuntuu aivan liian lyhyeltä ja talvi loputtoman pitkältä. Jotenkin tähän kaavaan tuli vielä aivan uusi aspekti, kun minusta tuli kesämökin omistaja. Mökkeilijälle ja puutarhurille kesä kun on kuin silmänräpäys vain. Et ehdi koskaan yhden kesäkauden aikana tehdä puoliakaan niistä puutarhasuunnitelmista, jotka haluaisit. Et ehdi remontoida yhdessä mökkikaudessa kuin rajoitetun määrän. Joskus määrän rajallisuus voi jopa yllättää – viime vuonna meidän koko kesäkautemme meni eteisen remppaan, vaikka kuvittelimmekin ehtivämme muutakin. Verannan katto osoittautui vähän luultua haastavammaksi ja maalin irrottaminen sen katosta vei aikaa – ja kappas – siihen se mökkikausi 2018 yhtäkkiä hujahtikin.

Tälle kesälle on tietysti jo alettu luomaan suunnitelmia. Meillä on tosiaan pohdinnan alla mökkisaunan rakentaminen, mutta vielä siitä ei ole varsinaisesti mitään uutta kerrottavaa. Aivan varmasti laitan taas postaussarjaa blogiin tulemaan aiheen tiimoilta, kunhan päästään johonkin ratkaisuun. Koska olen sisutusasioissa ehkä vähän  ”dominoiva” ja minulla on selkeät mielipiteet niistä, totesin miehelle, että hän saa minun puolestani ottaa päävastuun saunasta. En ole itse edes niin kova saunomaan, eikä saunaremontti ole mikään sydämenasiani. Ainoa toiveeni on se, että pukuhuoneeseen saataisiin petipaikkoja mökkivieraille.

No, mies onkin ottanut saunan asiakseen ja selvitellyt asiaa sekä lähetellyt erinäisiä kyselyitä eri tahoille. Kaikki on kuitenkin vielä tässä vaiheessa auki, eikä vieläkään ole varmistunut, tuleeko sauna vanhaan piharakennukseen vai uudisrakennukseen. Siinäkin on nimittäin kysymyksenä, saako mökkipitäjässämme edes olla kahta rakennusta pihassa päärakennuksen lisäksi. Ja sitten taas jos sauna rakennetaan vanhaan varastoomme, on siinäkin kyllä omat kommervenkkinsä. Palataan siis tähän aiheeseen, kun tiedän lisää.

Puutarhajuttujakin olen hieman miettinyt jo. En esikasvata mitään kotona keväällä, se olisi liian hankalaa ja kissamme tuhoaisi todennäköisesti kaikki taimet – se tuhoaa esimerkiksi rairuohon siten, että menee istumaan sen päälle ja syö sitä. Viime  vuonna tosiaan hankin perinteisten kesäkukkien lisäksi mökkipuutarhaan ainakin liljoja, lisää pioneita sekä mansikantaimia. Tänä kesänä haluaisin hankkia ainakin pensasmustikkaa, vadelmaa ja joitain kukkia. Haaveilen myös magnoliapuusta ja lumipalloheisipuusta. Mutta en todellakaan ole varma, ehdinkö hankkia näitä kaikkia tänä vuonna. Jos puutarhanhoito jotain opettaa, niin kärsivällisyyttä. Kaikkea ei vain voi saada heti ja asiat vaativat aikaa. Kasvu vaatii aikaa. Ja paljon hellää huolenpitoa.

Toiveenani on myös saada sekä vesipostimme edusta että grillipaikkamme laatoitetuksi pihalaatoilla, ja toivon saavani aikaiseksi hankittua uudet pihakalusteet, koska nykyiset saimme mökkikaupan mukana, ja ne ovat auttamattomasti liian pienet ja vähänkin isommalla porukalla pöytä käy aivan liian ahtaaksi ja kaikki menee vähän säädöksi.

Viime kesänä meillä oli myös muurahaisongelma oikeastaan lähes koko tontillamme, ja yritimme ratkoa sitä pitkin kesää. Tänä vuonna täytynee aloittaa heti keväällä. Lisäksi tontillamme on runsaasti etanoita, jotka vuosi toisensa jälkeen tuhoavat kuuliljamme ja salaatinlehtemme. Siinäkin yksi ikuisuusongelma, jolle ei ole mitään nopeaa helpostusta varmaan tiedossa – vinkkejä otetaan vastaan.

Tästä tuli nyt vähän tällainen mökkiasioiden tajunnanvirtakirjoitus. Hinku mökille ja mökkielämään on kova, mutta vielä tuntuu olevan niin kovin pitkä matka mökkikauteen. Ehkäpä tänä vuonna kevät tulisi aikaisin? Onneksi pian järjestetään myös Kevätmessut, jonne sain myös tänä vuonna blogin kautta lipun. Pääsen vähän fiilistelemään kevätjuttuja. Olin messuilla viime vuonnakin, ja tykkäsin tosi paljon. Tänä vuonna ajattelin raahata miehen messuille mukaani, jotta voimme fiilistellä yhdessä. 😉 Ehkäpä saamme messuilta myös ideoita saunaproggikseen, ja puutarhajuttuja messuilla ainakin on pilvin pimein.

Onko siellä muita, jotka odottavat jo kuumeisesti mökkikautta? Koitetaan kestää vielä hetki, kyllä se sieltä kohta tulee <3

-Netta / Instagram @nettafrancesca

Lue myös:

Harrastuksena mökkiremontti

Onko kuivanmaan mökissä järkeä?

Suomen kesä on puutarhurille ja mökkeilijälle liian lyhyt

Terveisiä mökiltä & puutarhasta

koti remontointi piha-ja-puutarha ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
 1. Mie kans...
  20.3.2019, 18:16

  Mukava kuulla taas mökki uutisia
  Kuvia katsellessa hymy nousi suupieleen kun katselin vajan kuvaa, kivi peikko on näemmä nostanut vajan olkapäälleen , vajan kulman nojatessa poskeen, jännää valon ja varjon taikaa .

  1. Kivaa, että mökkijutut kiinnostavat! 🙂 Niitä tulee aivan varmasti paljon lisää, kunhan mökkikausi pyörähtää käyntiin. Toivotaan, että se tapahtuu pian!

   Hahah, hauska huomio! Siltähän tuo näyttää 😀 Tontillamme on muutamakin tuollainen iso kivi, tuo ei ole edes kookkain. Ovat kyllä aika näyttäviä. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *