Ratkaisu vaateongelmiin – vaatelainaamo Vaatepuu

* Yhteistyössä vaatelainaamo Vaatepuun kanssa.  

Olen kirjoitellut blogissani paljon mietteitäni kuluttamiseen ja pikamuotiin liittyen. Uskon, että en todellakaan ole ainoa, joka nykypäivänä miettii oman kuluttamisensa hiilijalanjälkeä ja kestävyyttä – ja ihan muutenkin sen järkevyyttä, esimerkiksi taloudellisesta näkökulmasta. Myös mediassa on viime aikoina yhä enemmän tuotu esiin sitä, miten huonoksi pikamuoti ja halvalla yhdeksi sesongiksi tuotetut vaatteet ovatkaan ympäristölle.

Samaan aikaan kun olen pyrkinyt muuttamaan omaa ostokäyttäytymistäni ja todennut, että en varsinaisesti pahemmin tarvitse mitään uutta, kuiskii kuitenkin pääkopassani edelleen pieni vaihtelunhalu. Vaikka pyrinkin tekemään ekologisia ja kestäviä valintoja arjessani, en silti haluaisi pukeutua koko loppuelämääni samaan mustaan mekkoon ja neuletakkiin, vaikka ne olisivatkin ihan käytännöllinen ja toimiva asu. Olen kuitenkin pohjimmiltani esteetikko, jolle myös pukeutuminen on  yksi keino tuoda omaa sisäistä maailmaani ja persoonaani näkyväksi. Tästä kaikesta on seurannut oikeastaan aikamoinen päänsisäinen dilemma.

En haluaisi ostaa pikamuotia ja osallistua sillä tavoin osaltani maapallon tuhoamiseen, mutta minulla ei myöskään useinkaan ole varaa satsata ihan kauheasti rahaa kalliimpiin, kestävämmin ja eettisemmin tuotettuihin vaatemerkkeihin. Ja silti esimerkiksi juhlakutsun saapuessa saatan tuskailla, kun mikään vanhoista mekoistani ei sovi pukukoodiin tai tilaisuuden luonteeseen. Kirpputoreilta saattaa toki joskus löytyä jotain tilanteeseen sopivaa, mutta ei kuitenkaan aina. Ja vaikka kyse ei olisikaan mistään juhlatilaisuudessa, niin kyllä ihan siinä tavallisessa arjessakin aina aika ajoin mielellään kokee vaihtelua asurintamalla ja leikkii uudenlaisilla asuyhdistelmillä.

Juuri kun pyörittelin näitä mietteitä päässäni, heitti Facebook odottamattani eteeni vastauksen. Ehkäpä se osaa nykyään jo lukea ajatuksiakin? Satuin nimittäin törmäämään vaatelainaamo Vaatepuun sivuun, ja sitä silmäillessäni totesin mielessäni, että tässä se on! Vastaus juuri siihen kysymykseen, jota olen jo pidemmän aikaa pallotellut mielessäni. Sen sijaan, että ostaisin uusia vaatteita, voinkin lainata ne! Miten nerokasta, ja miten tätä päivää – ja tulevaisuutta. Miten täydellinen tapa saada sitä kaipaamaani pientä vaihtelua huomattavasti ekologisemmin, kestävämmin ja hauskemmin kuin ostamalla. Olin heti aivan innoissani tästä uudesta löydöstäni, jopa niin innoissani, että päätin ottaa itse yhteyttä yrityksen omistajaan Soile-Mariaan (tämän postauksen kuvissa), koska totesin tämän homman vain olevan sellainen, josta haluan ehdottomasti kertoa blogissanikin, sillä olen ihan varma, että tämä kiinnostaa minun kanssani samalla tavalla ajattelevia, fiksuja lukijoitanikin.

Sovimme Soile-Marian kanssa tapaamisen Vaatepuun Helsingin Kruununhaassa sijaitsevalle toimipisteelle, ja meillä oli todella mielenkiintoinen ja pitkä keskustelu. Totesin, että haluan ehdottomasti kertoa vaatelainaamopalvelusta blogissani, ja onnekseni ihanalla Soile-Marialla ei ollut mitään tätä vastaan – päin vastoin. Sovimmekin, että minä saan bloginäkyvyyttä vastaan käyttööni Vaatepuun puolen vuoden jäsenyyden, ja saan kirjoittaa täysin rehellisesti kokemuksistani tänne blogiin. Aivan huippua, olen super innoissani tästä yhteistyöstä!

Mikä on Vaatepuu?

Soile-Maria avasi Vaatepuun ensimmäisen lainaamon Järvenpäähän vuonna 2014, kun hän oli ensin itse herännyt omaan vaateongelmaansa – vaatekaapissa kävi koko ajan vaatteiden trafiikkia sisään ja ulos. Hän halusi lähteä kehittämään vaatelainaamokonseptia, ja niin syntyi Vaatepuu. Sittemmin Vaatepuu on saanut lainaamot myös Turusta, Tampereelta ja Helsingistä. Se onkin tällä hetkellä Suomen ainoa vaatelainaamoketju – yksittäisiä vaatelainaamoita löytyy kyllä jokunen muukin. Se, että Vaatepuu-lainaamoita on useita, mahdollistaa vaatevalikoiman kierrättämisen eri liikkeiden välillä ja näin myös yksittäisen liikkeen valikoimassa tapahtuu säännöllisesti valikoiman vaihtelua, jota asiakkaat luonnollisestikin kaipaavat. Tällä voidaan myös vaikuttaa siihen, ettei valikoimaa tarvitse koko ajan uudistaa ostamalla hirveää volyymia uutta – se kun ei sopisi Vaatepuun ideologiaan.

Vaatelainaamo Vaatepuun valikoimassa on paljon aikaa ja käyttöä kestäviä laadukkaita ja ajattomia suomalaisia ja pohjoismaisia merkkejä. Valikoimasta löytyy muun muassa Ivana Helsinki, Katri Niskanen, Uhana Design, R/H, Lumoan, Nouki, Andiata, Arela ja R-Collection – eli ihania merkkejä, joista itse tykkään hurjasti, mutta joita en yleensä meinaa raaskia hankkia omaan vaatekaappiini. Valikoimassa on tällä hetkellä yhteensä noin 4000 tuotetta, ja tuotteita tosiaan kierrätetään eri liikkeiden välillä. Valikoimassa on kaikenlaisia vaatteita ja asusteita – paitoja, housuja, tunikoita, neuleita, juhlamekkoja, kenkiä, laukkuja, takkeja, koruja..

Vaatelainaamon asiakaskunta koostuu kaikenlaisista naisista. On perheenäitejä, jotka palaavat työelämään ja kaipaavat neuvoja ja vinkkejä oman tyylin löytämiseen. On bisnesnaisia, joilla on paljon edustustehtäviä ja palavereita töissä ja jotka tarvitsevat siksi viikoittain jotain uutta päällepantavaa. On vaatteiden rakastajia, jotka tulevat putiikkiin fiilistelemään, sovittelemaan erilaisia tyylejä ja poimivat joka viikko mukaansa täysin erilaisen lookin. On maailmanparantajia, joille tärkein syy jäsenyyteen on nimenomaan ekologiset arvot. On esiintyjiä, jotka tarvitsevat näyttäviä vaatekappaleita työhönsä. On heitä, jotka ensin lainaavat vain yhden juhlamekon juhlatilaisuuteen, mutta päättävätkin kokeilla puolen vuoden jäsenyyttä. On heitä, joilla jäsenyys on ollut käytössä ihan Vaatepuun perustamisesta lähtien ja myymälän henkilökunta ja muut asiakkaat ovat jo muodostuneet kavereiksi. On yhtä monta tarinaa kuin lainaajaakin.

Vaatelainaamo palveleekin siis aivan kaikenlaisia naisia, ja monelle tärkeä asia on myös lainaamon yhteisö. Sen muodostavat yhdessä sekä liikkeen henkilökunta että asiakkaat. Vieraillessani liikkeessä siellä olikin todella välitön tunnelma! Eri ikäiset ja näköiset naiset kokeilivat erilaisia vaatteita ja tulivat ulos sovituskopeistaan liikkeen puolelle esittelemään vaatteiden istuvuutta. Asua mietittiin yhdessä, ja sitten sovitettiin lisää. Soile-Maria kertoikin, että Järvenpään liikkeessä on käytössä yhteissovituskoppi, joka on ollut todella suosittu. Hän muistuttaa, että toki myös ihan omassa rauhassaankin saa aina sovittaa, mutta Vaatepuun ”omaksi jutuksi” on kuitenkin muodostunut mielipiteiden kysyminen muilta ja ylipäätään välitön tunnelma.

Vaatepuun slogan kuuluu ”Kaupunkilaisten yhteinen vaatekaappi”. Mielestäni se on ihana ajatus! Miksi kaikkien ihanien juttujen pitäisi olla juuri minun omassa henkilökohtaisessa vaatekaapissani (tai vastaavasti täysin ulottumattomissani), jos voinkin sen sijaan jakaa mahtavan ja vaihtuvan valikoiman muiden kaupunkilaisten kanssa? Yhteisessä isossa vaatekaapissa on paljon enemmän valinnanvaraa kuin omassa kaapissani tulee koskaan olemaan. Näin saan vaihtelua, uusia asukokonaisuuksia ja tyylivinkkejä muilta. Ja tärkeä pointti on sekin, että voin nimenomaan lainata sellaisia juttuja, joita on helppoa yhdistellä omasta vaatekaapistani jo löytyvien perusvaatteiden kanssa. Lisäksi tulen todennäköisesti kokeilleeksi paljon sellaisiakin vaatteita, joita en harkitsevana ja säästeliääni kuluttajana uskaltaisi ostaa omaksi, mutta joita voin varsin hyvin kokeilla viikon tai parin ajan – ja ehkä löytääkin uuden suosikin.

Miten itse lainaaminen sitten toimii?

Vaatepuussa on tarjolla kolme erilaista ja eri hintaista jäsenyyttä, joiden jokaisen kesto on puoli vuotta. Lisäksi toki myös yksittäisiä vaatteita, kuten juhlamekkoja, voi lainata myös kertamaksulla vain yksittäiseksi kerraksi. Kerron eri jäsenyyksistä tarkemmin juttusarjan seuraavassa postauksessa, jossa myös teen itse ensimmäiset lainani Vaatepuusta. Palataan siihen ensi viikolla!

Millaisia ajatuksia vaatelainaamo herättää teissä? Voisitko kuvitella itse käyttäväsi vastaavaa palvelua?

-Netta

Lue myös:

Vaatelainaamosta lainaaminen – miten se toimii?

Rehellisiä kokemuksia vaatelainaamo Vaatepuun jäsenyydestä

Vaatelainaamo sai kokeilemaan vihreää

Kommentit (8)
 1. Kiitos kun kerroit tästä! Voisin kuvitella käyväni tuolla seuraavan kerran, kun asukriisi iskee juuri ennen juhlia tai muuta tärkeää tilaisuutta. On varmasti kiva lainata varsinkin jotain hieman erikoisempia, mutta kivoja vaatteita, joita ei välttämättä uskalla ostaa omaan kaappiin, varsinkin jos ovat kalliimpia. Ja ehkä voisi myös löytää jonkun kivan vaatteen ensin kokeiluun tuolta ja sitten ostaa omaksikin jos tuntuu hyvältä!

  1. Hei ihan mahtavaa, että kiinnostuit! 🙂 Mä koen vaatelainaamo-konseptin juuri noin miten sanoit: lainatessa uskaltaa kokeilla rohkeammin ja leikitellä tyyleillä, kun taas ostajana olen todella harkitseva ja pohdin aina, tulenko varmasti käyttämään samaa vaatetta vielä 5 vuoden päästä. Se ehkä jopa vähän tekee tyylistäni ”tylsän”, sillä usein tulee sitten ostettua yksiväristä ja klassista ja välteltyä kuvioita joihin voisin kyllästyä, vaikka niistä tykkäisinkin. Lainatessa sen sijaan ei tarvitse miettiä muuta kuin että tykkäänkö tästä 1-2 viikon ajan. 😀 Ja toki vähän sitä, sopiiko vaate yhteen omasta kaapista löytyvien juttujen kanssa. Ja tuo on myös totta, että lainaamo antaa hyvän mahdollisuuden kokeilla erilaisia vaatteita etukäteen, ja jos oikei tykästyy, voi sellaisen sitten hankkia itselle omaan kaappiin!

   Ihanaa viikonloppua sinne! <3

 2. Kääk!!! Ihanaa, kun Vaatepuu saa näkyvyyttä!!
  Itse Vaatepuun asiakkaana kolmatta viikkoa. Minulla on muuten tuo kuvassa näkyvä Andiatan vaaleansininen villakangatakki juuri nyt lainassa, haha 😁😁

  Ja Vaatepuulla nähdään!;-D Hienoa, kun liityit jengiin.

  1. Eikä, ihan mahtavaa että siellä on vaatepuulainen! <3 Toi takki on ihana, mä kokeilin sitä päälle mutta ei istunut mulle parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta on todella kaunis ja ihan tuo väri! <3

   Toivottavasti törmätään Vaatepuulla! Tuu antamaan tyylivinkkejä, jos bongaat mut siellä! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *