Vaatelainaamosta lainaaminen – miten se toimii?

* Yhteistyössä vaatelainaamo Vaatepuun kanssa

Kirjoitin vähän aikaa sitten blogissani vaatelainaamo Vaatepuusta ja siitä, miten innoissani olen koko vaatelainaamokonseptista. Uskon todellakin vakaasti, että vaatelainaamot ovat tulevaisuuden tapa pukeutua. Eikä pelkästään tulevaisuuden, vaan tietysti myös jo nykyhetken!

Edellinen postaukseni oli vielä melko yleisluontoinen, ja monelle jäi varmaan vielä kysymysmerkiksi, että miten vaatteiden lainaaminen sitten ihan käytännön tasolla toimii. Ja täytyy myöntää, että vieraillessani itse ensimmäistä kertaa vaatelainaamo Vaatepuussa, olin itsekin vielä vähän pihalla koko hommasta. Mutta ei hätää – Vaatepuun ihana henkilökunta osasi nopeasti selittää konseptin niin selkeästi, että nyt en ole enää lainkaan pihalla, vaan systeemi tuntuu varsin selkeältä ja toimivalta.

Miten Vaatepuun jäsenyys toimii?

Vaatelainaamo Vaatepuun ihana Soile-Maria kertoi, että aikaisemmin Vaatepuussa oli käytössä yksi ainoa hinnoittelumalli. Tuolloin kaikki asiakkaat maksoivat puolen vuoden jäsenyydestä (tai kertalainasta) aina saman verran, riippumatta siitä, mitä he lainasivat. Tämä tuntui kuitenkin pidemmän päälle toimimattomalta, koska osa asiakkaista saattoi lainata vaikkapa vain toppeja tai koruja, ja osa taas huomattavasti arvokkaampia mekkoja. Niinpä Vaatepuussa päätettiin ottaa käyttöön kansainvälisistä lainaamoista tuttu, pisteisiin pohjautuva jäsenyysmalli, joka mahdollistaa asiakkaiden erilaisten tarpeiden huomioimisen.

Pisteytysmalli tarkoittaa sitä, että lainaamon jokaiselle vaatteelle on määritetty henkilökunnan toimesta pistemäärä. Pisteet ovat kuin vaatelainaamo Vaatepuun omia ”hintalappuja”, ja jokaisessa vaatteessa on näkyvissä sen pistemäärä. Pistemäärä perustuu yleensä tuotteen hankintahintaan ja kuntoon. Pääsääntöisesti pisteytys menee niin, että korut/leggingsit ovat 25 p arvoisia, rennot paidat/hameet/tunikat 50 p arvoisia, mekot/siistit housut/paidat 75 p arvoisia, silkkitunikat/villapaidat/juhlamekot /jakut 100-150 p arvoisia ja juhlavaatteet 200-250 p arvoisia.

Vaatepuussa on olemassa kolme erilaista jäsenyyttä, jotka pohjautuvat edellä mainittuihin pisteisiin:

XS-jäsenyys maksaa 150 e/6kk ja sillä saa kerralla lainata 100 p arvosta vaatteita ja asusteita. XS-jäsenyys sopii erityisesti heille, jotka kaipaavat vaihtelua rentoon arkipukeutumiseen. Sillä saa yhdellä kerralla lainattua vaikkapa joko neljät korvakorut, kaksi trikootunikaa, collegemekon + kaulakorun tai yhden silkkitunikan.

S-jäsenyys maksaa 220 e/6 kk ja sillä saa lainata kerralla 150 p arvosta vaatteita ja asusteita. S-jäsenyyttä suositellaan esimerkiksi heille, jotka haluavat lainata töihin siistin asukokonaisuuden viikon tai kahden välein. Sillä saa esimerkiksi lainattua kerralla siistit housut ja paidan.

M-jäsenyys maksaa 280 e/ 6kk ja sillä saa lainata kerralla 200 p arvosta. M-jäsenyys sopii eritoten heille, jotka haluavat lainata kerralla useamman asukokonaisuuden tai pitävät näyttävistä juhlavaatteista. Sillä voi lainata esimerkiksi mekon, silkkitunikan ja korvakorut tai juhlamekon.

Vaatepuu jäsenyyden voi vaihtaa seuraavalle tasolle koska tahansa maksamalla erotuksen. Ja jos yhdellä kerralla lainatut tuotteet ylittävät jäsenyyden pistemäärän, lisäpisteitä voi myös aina ostaa kertaperiaatteella 25 p = 5 €. Mikäli sinulla on tiedossa esimerkiksi juhlat ja tiedät haluavasi jonkin tietyn vaatteen juuri tiettynä ajankohtana, voi vaatteita myös varata etukäteen. Varausmaksu on 10 euroa.

Vaatteiden laina-aika on kerralla 1-2 viikkoa. Extraviikon saa halutessaan ostaa 10 eurolla. Lainatut vaatteet ja asusteet palautetaan Vaatepuuhun huollettuina, eli pestyinä ja silitettyinä. Pesussa käytetään hajusteettomia pesuaineita. Vaatteen pesu- ja huoltomerkintöjä tulee noudattaa ja mikäli vaate vaatii pesulapesua, tulee asiakkaan itse käyttää vaate pesulassa. Vaatepuun jäsenet saavat Sol-pesuloista 20 % alennuksen. Vaatepuun henkilökunta opastaa aina tuotteen huollosta kassalla lainauksen yhteydessä.

Palauttaessasi pestyt ja huolletut vaatteet Vaatepuuhun, voit saman tien lainata uudet vaatteet tilalle.

No, ei se nyt yhtään niin hankalaa ollutkaan! Systeemi on vain vielä meille suomalaisille uusi ja siksi ihan hetkeksi meni itselläni sormi suuhun. Mutta nyt, kun olen siihen jo hetken aikaa tutustunut, koko homma tuntuukin todella loogiselta ja järkevältä. Ja olen jo tehnyt jo ensimmäiset lainanikin!

Ensimmäiset omat vaatelainani

Sain siis itse blogiyhteistyön tiimoilta käyttööni M-jäsenyyden. Se on siitä kiva, että sillä pystyy lainata kerralla vähän isomman määrän tai vähän näyttävämpiä vaatteita. Sopii hyvin minulle, koska en välttämättä halua käydä lainaamossa viikon, vaan mielummin kahden viikon välein. Lainaan myös mielelläni joitain vähän näyttävämpiä vaatteita esimerkiksi erilaisiin tilaisuuksiin ja vaikkapa blogikuvia varten.

Valikoin ensimmäisiksi lainoikseni Uhana Designin collegepaidan, R/H:n mekon ja Ihan pihkassa -korvikset. Hauskaa tässä oli se, että lähdin heti vähän kokeilevalle linjalle – en normaalisti oikeastaan koskaan käytä vihreää tai oranssia, mutta nyt kun oli mahdollisuus kokeilla vain viikon-parin ajan, tartuin ennakkoluulottomasti minulle uusiin väreihin, koska vaatteet olivat muutoin niin kauniita ja ihania. R/H:n mekko minulla oli käytössä vieraillessani Luonnonkosmetiikkamessuilla, ja se näkyykin päälläni tämän postauksen kuvissa. Uhana Designin collegea puolestaan pidin töissä, samoin kuin korvakoruja.

Näistä lainoista suosikikseni nousi R/H:n mekko. Se oli niin ihana, että sellaisen voisin jopa kuvitella omaan vaatekaappiini pysyvästi – vaikka väri aluksi mietityttikin. Samoin yksi ystäväni oli aivan ihastunut kyseiseen mekkoon. Sen sijaan Uhana Designin college oli kiva kokeilumielessä, mutta sen vihreää sävyä en puolestani jotenkin kokenut ihan omakseni, samoin kuin en myöskään korvakorujen oranssia väriä. Mutta kiva oli silti kokeilla jotain itselleni uutta ja erilaista!

Pidin vaatteista ehkä vielä vähän tavallistakin parempaa huolta, eli en koskaan jättänyt niitä lojumaan minnekään, missä lemmikkimme olisivat voineet päästä niihin käsiksi, vaan laitoin ne aina vaaterekkiini roikkumaan. Pesin R/H:n mekon yksinään silkkiohjelmalla, koska se oli niin herkkää kangasta (ja pesun jälkeen silitin sen). Uhanan collegen huollossa sen sijaan ei ollut mitään erityistä muihin vaatteisiin verrattuna.

Pidin vaatteita lainassa tasan kaksi viikkoa, jonka jälkeen palautin ne Vaatepuuhun ja valikoin itselleni taas uudet lainat. Tällä kertaa kotiin lähti jotain ihan erilaista, kuin nuo ensimmäiset lainani.

Kokeilu jatkuu

Nyt tarkoituksenani olisi kokeilla Vaatepuun vaatelainaamopalvelua ainakin yli kuukauden ajan kaikessa rauhassa, ja tulla vasta sitten kirjoittelemaan blogiin lisää fiiliksiä siitä, miten kokeilu on sujunut ja miten homma on mielestäni käytännön tasolla toiminut minulle. Kerään ensin tarpeeksi kokemuksia, jotta voi kertoa teille kokemuksiani täysin rehellisesti. Palataan siis aiheen tiimoilta myöhemmin. Olen innoissani siitä, minkälaisia asuja saankaan aikaan lainatuilla vaatteilla! Laittelen asuista myös kuvia tulemaan Instagramin puolella, seuraathan siis siellä @nettafrancesca, ja ota ihmeessä seurantaan myös vaatelainaamo Vaatepuun tili @vaatepuu.

-Netta

Lue myös:

Ratkaisu vaateongelmiin – Vaatelainaamo Vaatepuu

Rehellisiä kokemuksia vaatelainaamo Vaatepuun jäsenyydestä

Vaatelainaamo sai kokeilemaan vihreää

muoti vastuullisuus suosittelen trendit
Kommentit (4)
 1. VapautunutUnelma
  6.4.2019, 12:52

  Ihana julkaisu. En ollut tätä ennen kuullutkaan vaatteita lainaavista yrityksista. Tämän luettua innostun kyllä kokeilemaan tätä!

  1. Voi kiitos paljon! <3 Tosi kiva kuulla, että kiinnosti, ja että innostuit kokeilemaan! 🙂

 2. Olipa taas kiva ja informatiivinen kirjoitus!

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan jatkoa 🙂

  1. Voi miten kiva, että tykkäsit! 🙂 Jatkoa seuraa ehdottomasti, kunhan olen ehtinyt tarpeeksi lainailla ja kerätä kokemuksia. Nyt on 2 lainauskertaa takana, ja kivalta vaikuttaa edelleen! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *