Samaa asua SAA käyttää useissa eri juhlissa

No niin. Voisimmeko nyt kaikki yhteisesti sopia, että puretaan yksi typerä, vanha, pinttynyt, tunkkainen ja aikansa elänyt harhaluulo, jota sinnikkäästi vielä toistellaan? Itse asiassa se tuntuu näin 2010-luvulla käsittämättömältä ja absurdilta. Se aiheuttaa varsinkin meille naisille ihan turhia paineita silloin, kun jokin juhla tai muu tilaisuus häämöttää nurkan takana. Siis tuo jo otsikossakin ilmennyt kuvitelma siitä, että samaa asua ei muka saisi käyttää juhlissa kuin yhden kerran. Tai ei ainakaan usein, tai ei ainakaan kaksissa juhlissa peräkkäin. Höpö höpö. KYLLÄ SAA. Ja oikeastaan, nykyaikana myös pitää. Toivon, että kukaan ei enää osta yhtäkään mekkoa tai muuta asua vain yhden tilaisuuden tai illan takia.

Tämä ajatus on muhinut mielessäni jo aiemmin, esimerkiksi rapujuhliemme aikaan, kun päädyin uuden mekon ostamisen sijaan tuomaan asuun vaihtelua koruilla. Mutta ei se mikään niinkään tuore ajatus ole – juttu on vellonut päässäni jo paaaaljon pidempään. Ajatus palasi kuitenkin mieleeni taas tällä viikolla, kun lisäsin Instagram-tililleni tuon alla olevan kuvan. Sain kuvaan ihania kommentteja, joissa muun muassa kehuttiin mekkoa ja sen väriä. Se tuntui kivalta, koska kuvan mekko on oikeastaan ollut jo pitkään sellainen luottomekkoni. Olen ostanut sen vuonna 2013 ja se on ollut päälläni lukemattomissa tilanteissa – muun muassa omissa kandi-/25-vuotisjuhlissani, eräissä häissä, lukemattomilla illallisilla ja erilaisissa illanvietoissa. Enkä vieläkään ole kyllästynyt siihen! Lisäksi tämä mekko päällä mulla on aina hyvä fiilis ja tiedän, että se näyttää kivalta.

img_8314.jpg

Tästä mekosta ”pitkäikäisen” omassa käytössäni ovat tehneet muutamat tietyt asiat – ja se on alunperinkin ostettu vähän harkiten, ei hutiloiden. Sen malli on sellainen, että se sopii hyvin juuri minun vartalolleni. Väri on yksinkertainen eikä mekossa ole mitään kuviota, johon voisi kyllästyä. Leikkaus on myös aika klassinen eikä mikään pienen hetken ohikiitävä trendijuttu. Mekkoon on myös helppoa yhdistellä erilaisia koruja ja muita asusteita, joilla saa halutessaan vaihtelua.

Sekin täytyy mainita, että tämä mekko ei silti todellakaan ollut kallis. Se maksoi alennusmyynnissä alle 20 euroa. Mutta kun käytin sen valintaan hieman harkintaa, on se kestänyt hyvin aikaa ja palvellut uskollisesti monenlaisessa menossa. Tietysti olen myös pitänyt siitä hyvää huolta ja esimerkiksi välttänyt turhaa konepesua (ja sen sijaan tuulettanut) ja tarvittaessa pessyt ja silittänyt mekon siinä olevien hoito-ohjeiden mukaan.

Selailin äskettäin Instagram-tiliäni, ja löysin sieltä vuosien varrelta useitakin eri kuvia, joissa minulla on tämä sama mekko päällä. Iloisissa ja onnellisissa hetkissä yhdessä ystävien kanssa. Miksi se olisi ”noloa”? Miksi se oli ”väärin” tai miksi niin ei saisi olla? Miksi noissa hetkissä olisikin sen sijaan ”pitänyt” olla jokaisessa päällä uusi, erilainen asukokonaisuus?

img_8315_0.jpg

Toivon (ja osittain myös uskonkin), että ihmisten kulutustottumukset ovat muutoksessa – myös pukeutumisen saralla. Että minkäänlainen vaatimus tai ennakko-oletus ei olisi se, että jokaisessa juhlassa ja tilaisuudessa pitäisi aina olla uutta päällä. Sen sijaan toivon, että annettaisiin entistä enemmän arvoa sille, että ihminen tuntee tyylinsä ja on onnistunut löytämään luottovaatteita, jotka näyttävät hyvältä vuodesta toiseen ja joissa on hyvä olla.  Että hän tuntee itsensä ja tietää, mikä hänelle sopii ja mikä häntä miellyttää pidempään, kuin yhden illan ajan.

Kyseistä aihetta olisi mielenkiintoista käsitellä myös sukupuolikysymyksenä – miksi miehille kyllä suvaitaan tilaisuuteen kuin tilaisuuteen tumma puku tai kauluspaita, mutta naisille tulee jostain tämä paine siihen, että tyylin pitäisi ”uudistua” juhlasta toiseen? Epäreilua ja vanhanaikaista, sanon minä. Se aihe jääköön kuitenkin nyt kuitenkin nyt mietintämysyyn, koska muuten postauksesta tulee kilometrejä pitkä.

Joka tapauksessa, tämän asian muuttumiseen on toki vielä matkaa. On oikeastaan uskomatonta ja huvittavan absurdia, että esimerkiksi joka vuosi linnan juhlien aikaan joulukuussa iltapäivälehdet repivät klikkiotsikoita siitä, jos jollakulla poikkeuksellisesti sattuu olemaan sama asu päällä toistamiseen. Toivon syvästi, että tämä asetelma vielä vuosien saatossa kääntyy toisin päin – uskomattomampaahan on todellisuudessa se, jos esimerkiksi kansanedustaja ei voi käyttää samaa mekkoa useampana vuonna, kenties asua vähän muokaten ja asusteita vaihtaen.

Olisi tosi kiva kuulla teidän mielipiteitä ja kokemuksia aiheesta! Koetteko paineita uuden asun hankintaan, kun joku juhla lähenee? Vai käytättekö surutta samaa mekkoa vuodesta toiseen? Ja toisaalta – mahdollistaako nykyvaatteiden laatu edes sitä, vai olemmeko pakotettujakin hankkimaan uuden pikkujoulumekon joka vuosi?

-Netta

Lue myös:

Miten kulutustottumukseni ovat muuttuneet?

Miksi en (enää) osta Kiinakaupoista?

Ratkaisu vaateongelmiin – Vaatelainaamo Vaatepuu

muoti paivan-tyyli trendit vastuullisuus
Kommentit (19)
 1. Anna/Niittykukkia
  4.10.2018, 16:39

  Ihanaa, kun kirjoitit tästä! Olen täysin samaa mieltä siitä, että juhlissa voi ja olisi järkevämpääkin kaikkien kannalta käyttää niitä vaatteita, joita jo omistaa. Miksi ihmeessä pitäisi olla aina eri asu?? Monet omistakin mekoista ovat vuosia vanhoja, eivät toki kaikki, mutta viime vuosina hankitut tulevat varmasti palvelemaan pitkään. En tiedä onko mitään sellaista tilaisuutta, mihin ei jokin mekoistani kävisi.

  1. Kiitos kommentista Anna <3

   Nyt kun tätä asiaa miettii, niin tuo ”oletus” tämän asian ympärillä on aivan pöljä ja todellakin järjetön. Uusien vaatteiden ostelu on huono juttu niin oman lompakon kuin erityisesti ympäristönkin kannalta. Vaatteita tulisi ostaa ennen kaikkea tarpeeseen, eikä vain siksi että niin ”kuuluisi” tehdä eikä kyllä oikeastaan nykyaikana enää siksikään, että ”koska mä nyt haluan”.

   Mä pyrin itse nykyään tosi tarkasti harkitsemaan vaatetta ostaessa, että käytänkö sitä varmasti pitkään tästä eteenpäin ja syynään kyllä materialitiedotkin, että onko materiaali sellainen, että se kestää. Toivon tosiaan, että ne vaatteet jotka tässä hetkessä ostan, palvelevat pitkään! 

   Joskus oon kokenut paineita jonkun juhlan lähestyessä, kun ei oo ollut mitään uutta päällepantavaa. Mutta nyt aion haudata sen ajatusmallin – ihanaa kun on ne vanhat luottovaatteet, jotka toimii aina tilaisuudessa kuin tilaisuudessa! 🙂

 2. Minä olen viime vuosina käyttänyt samaa mekkoa tai hame-paita yhdistelmää. Lempparivaatteeni, joissa viihdyn, joten miksi pitäisi aina olla uutta? Nämä sopivat niin juhliin kuin tavallisiin teatteri-, ravintola yms. iltoihin ja se oli tarkoituskin, koska halusin, että vaatteille tulee paljon käyttöä.
  Jos joskus tulee tilanne, että haluan jotain uutta päälle isompaan juhlaan, niin taidan mieluummin vuokrata mekon kuin ostaa omaksi.

  1. Kuulostaa ihan loistavalta, juuri noin se kuuluisikin olla! 🙂 Ja vuokraaminen on ehdottomasti tosi hyvä vaihtoehto. Jossain vaiheessa ainakin täällä Helsingissä oli myös jonkinlainen vaatelainaamo, josta sai vuokrata vähän arkisempiakin vaatteita, mutta en tiedä onko sellaista enää. Sekin olisi kyllä toimiva konsepti nykypäivänä. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *