Matkalla Toscanassa

Italian reissu on takanapäin ja olemme palanneet kotiin, joten nyt on hyvä aika muistella hieman mennyttä matkaa.

Meillä oli siis vuokrattuna viikon ajaksi villa Toscanasta, ja sieltä sitten kiersimme vuokra-autolla eri kohteita Toscanassa. Täytyy kyllä sanoa, että itse en tällaisena autokammoisena haluaisi koskaan ajaa Italiassa – kadut voivat olla superkapeita, mutkittelevia ja moottoriteillä ajetaan tuhatta ja sataa. Vähän tälläista nössöä kyllä pelotti kyydissäkin, vaikka hienosti kuskimme osasikin kapeilla teillä ja kujilla ajaa isolla, pakettiauton kokoisella tila-autollamme.

Lentomme saapui Pisaan, ja jäimmekin heti ensimmäiseksi tutkimaan kyseistä kaupunkia. Sää oli todella lämmin verrattuna siihen, kun Suomesta lähdimme. Kaupunki oli täynnä vanhoja rakennuksia, ja sen läpi virtasi joki. Oli kyllä mahtavaa päästä näkemään Pisan kalteva torni, joka on jäänyt mieleen jo ala-asteen historiantunneilta.

Pisan kaltevan tornin alueella oli muitakin upeita historiallisia rakennuksia, ja siellä oli toki myös melko paljon turisteja. Lukuisat ihmiset yrittivät parhaansa mukaan saada otettua klassisen ”kaadan tornia kumoon” -valokuvan, ja kyseisen touhun seuraaminen oli kyllä aika huvittavaakin. Itse torniin ja muihin alueen rakennuksiin olisi maksusta päässyt myös käymään, mutta pitkien jonojen ja tyyriiden maksujen takia meidän seurueemme jätti niissä käymättä. Ainakin itselleni riittikin kyllä varsin hyvin rakennusten ihailu ulkopuolelta.

Pisa oli muutenkin varsin eläväinen kaupunki, ja siellä oli paljon hauskannäköisiä rakennuksia ja perinteistä italialaista tunnelmaa – ikkunaluukkuja, paljon kukkia talojen edessä ja ikkunalaudoilla, pyykkejä kuivumassa ikkunanpielillä, vihannesmyyjiä siellä täällä ja pieniä viinibaareja joka kulmassa.

Pisasta ajelimme illalla villallemme, ja toki kävimme vielä ruokakaupan kautta. Villamme oli tosi kiva ja tilava, ja se sijaitsi korkealla vuorella, joten näkymät olivat aivan upeat. Parasta oli tietysti iso uima-allas ja sen äärellä olevat aurinkotuolit, joissa loikoilimme ja otimme aurinkoa sekä luimme kirjoja ja lehtiä. Kaikki seurueemme jäsenet kävivät jossain vaiheessa uimassa, ja suurta hupia tuotti myös Suomesta tuotu donitsin muotoinen uimarengas. Niitä olisi oikeastaan saanut olla mukana kaksikin!

Vietimme aikaa altaalla rentoillen, mutta toki myös lähialueisiin tutustuen. Pienempiä vuoristokyliä joissa vierailimme olivat Cortona ja Montepulciano. Molemmista oli upeat näkymät alas laaksoon. Villaamme lähinnä olevin kylä oli Castiglion Fiorentino, jossa kävimme myös kaksi kertaa syömässä.

Isommat kaupungit, joissa kävimme, olivat Firenze ja Siena. Firenze jäi ehkä päällimmäiseksi mieleen, sillä se oli täynnä upeita historiallisia rakennuksia ja kaupungin läpi virtasi joki. Näky parkkipaikaltamme kaupungin yli oli kyllä aikamoisen upea!

Ei sillä, että Sienakaan olisi kylmäksi jättänyt! Kaupunki on Unescon maailmanperintökohde, ja myös sieltä löytyi hurjasti kauniita vanhoja rakennuksia. Tuomiokirkon lisäksi mieleen jäi Piazza del Campo -aukio.

Toscanassa oli oikeastaan koko matkamme ajan upea keli, kauniit maisemat ja tietenkin todella hyvää ruokaa ja juomaa. Sanoisin, että Italia kyllä hurmasi minut, mutta vielä yhden reissun perusteella en kutsuisi sitä omaksi ”sielunmaisemakseni”. Toscanahan on omalla tavallaan aika karua ja kuivaakin seutua, mikä hieman pääsi yllättämäänkin minut. Odotin ehkä jotain vehreämpää, ehkä sitrus- ja appelsiinipuita, mutta niitä ei Toscanasta löydy, vaan sen sijaan paljon oliivipuita ja sypressejä. Lisäksi rakastan itse merta ja muita vesistöjä, ja niitä tuli tällä matkalla nähtyä todella vähän. Mutta onneksi meillä oli ihana uima-allas! <3

Matka on myös hyvä mahdollisuus oppia lisää itsestään ja muista. Itselleni lomalla tärkeintä on tunne levosta ja rentoutumisesta. Vaikka ympärilläni olisi loputtomasti nähtävyyksiä, en koe tarpeelliseksi tai edes järkeväksi yrittää kiertää niitä kaikkia. En ole kauhean suunnitelmallinen, vaan minulle uuteen kaupunkiin tutustumiseksi ja matkailuksi riittää ihan vain sekin, että kiertelen spontaanisti ympäriinsä ilman kovinkaan tarkkoja suunnitelmia ja aikatauluja. Toki, jos on jotain mitä oikeasti haluan nähdä, selvitän missä kyseinen paikka on ja mihin saakka se on auki.

Tärkeintä on kuitenkin leppoisa tunnelma, rento meininki ja tunne siitä, että ei tarvitse suorittaa – arkena kun sitä saa tehdä aivan tarpeeksi muutenkin. Nämä huomiot pidänkin mielessä, kun me jo ensi viikolla lähdemme muutamaksi päiväksi Ranskaan. Sen reissun tärkein kohokohta on tietysti Elton Johnin konsertti, mutta haluan nähdä myös ainakin Eiffel-tornin – se on kai jokaisen Ranskaan matkaavan must-juttu. Mutta siinäkin riittää kyllä itse tornin näkeminen – minun ei tarvitse päästä sen sisälle, riittää kun katselen ulkopuolelta. Ja muuten pyrimme ottamaan rennosti ja hölläämään.

-Netta / Instagram @nettafrancesca

Lue myös:

Miten tehdä lentojen päästöhyvitykset

Kommentit (8)
 1. Ihania maisemia, rakennuksia ja noi sun lomalookit on täydellisen rentoja, mutta silti tyylikkäitä! Varsinkin tuo sininen paitamekko on ihana. <3

  Oon samoilla linjoilla lomalla rennosti ottamisen kannalla, ei nähtävyyksiä todellakaan tarvitse suorittaa kauhealla vimmalla, jos ei oikeasti jaksa kiinnostaa. Lomalla kuuluu ottaa rennosti, eikä mennä aikataulujen mukaan – sitä tekee ihan tarpeeksi jo arjessakin. Sama kuin ihmiset eivät halua viettää esimerkiksi hotellissa muuten kuin yöt ja sitten seikkailla pitkin kaupunkeja ja kyliä sekä kauppoja ja kahviloita, vaikka oikeasti vain tekisi mieli kellahtaa makoilemaan jonnekin. Itse olen monesti hakenut reissuillani jostain pitsan tai jotain muuta helppoa syötävää ja mutustanut sen majapaikassa, jos ei vain ole huvittanut lähteä oikeasti jonnekin syömään. Olen ehkä tylsimys, mutta lomaa se on mielestäni sekin, että antaa itsensä ottaa rennosti vaikka vain hotellin sängyssä pitsaa syöden, kuin että näkisi kohteessaan kaiken mahdollisen. 😀

  https://astuharhaan.wordpress.com/

  1. Voi kiitos ihana! <3 Toi sininen mekko on kyllä sellainen varsinainen luottovaate – oon omistanut sen ainakin yli viisi vuotta ja joka kesä se on kovassa käytössä 🙂

   Monesti tuntuu siltä, että loman jälkeen tarvitsisi toisen loman – ja silloin on kyllä mennyt jokin pieleen. Helposti loma menee sellaiseksi suorittamiseksi ja nähtävyyksiä pitää koluta hullun lailla. Ei siinä ole kyllä mitään järkeä. Arki on niin älyttömän hektistä ja sitä lomaa on niin tosi vähän vuoden aikana, että sen on kyllä pakko olla rentouttavaa ja palauttavaa. Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä enemmän arvostaa rentoutumista ja akkujen latausta, ja mulle se tulee nimenomaan joutilaisuudesta.

   Kuulostaa ihan täydelliseltä toi pizza hotellihuoneessa! <3 Eikä todellakaan tylsältä, vaan siltä että osaat tehdä asiat omaan tyyliisi etkä ota paineita siitä, miten ”kuuluisi” tehdä. Arvostan! Fakta on se, että kaikkea ei kuitenkaan ehdi nähdä, joten kannattaa mielummin rentoilla ja katsastaa ne muutamat kaikista kiinnostavimmat jutut vain. Mekin sovittiin, että Ranskan matkan ainoat ”lukkoon lyödyt” asiat on Eltonin keikka ja Eiffel-tornin näkeminen. Kaikki muu tapahtukoon spontaanisti. 🙂

 2. Mä rakatuin Italiaan, kun työskentelin vuosia sitten Genovassa parin kuukauden ajan. Vapaapäivinä matkusteltiin päiväreissuja myös muihin kaupunkeihin aj olen toki palannut Italiaan sitten myöhemminkin ihan lomamatkoillekin. Rakastan Italiaa juuri sen takia, että eri alueet ja eri kaupungit on niin omanlaisiaan. Rakastan sitä, miten historia on kaikkialla läsnä myös varsinaisten museoiden ja turistikohteiden ulkopuolella. Sitten on tietenkin ruoka, kieli ja tuo valo, joka on ihan erilainen kuin täällä pohjoisessa. Voisin matkustaa Italiaan yhä uudelleen ja uudelleen ja nähdä joka kerta jotain uutta ja ihanaa.

  1. Kuulostaa ihanalta! <3 Täytyy kyllä itsekin tutustua muihinkin Italian alueisiin, esimerkiksi Sisilia kiinnostaisi kovasti!

   Ruoka oli kyllä ihan uskomattoman hyvää ja samoin juuri tuo kaikkialla ympäröivä historia. Varmasti matkustamme joskus uudestaankin Italiaan. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *