Vietätkö tänään Black Fridayta vai Älä osta mitään -päivää?

Huhhuh. Tänään joutuukin varsinaisten moraalisten, eettisten ja ekologisten kysymysten äärelle ihan tahtomattaan, ehkä jopa tietämättään. Tänään vietetään nimittäin sekä hurjasti hypetettyä ja mainostettua Black Friday -alennuspäivää että kansainvälistä Älä osta osta mitään -päivää. Kaksi täysin vastakkaista agendaa kohtaa siis samana päivänä.

Mikä Black Friday?

Black Friday on Yhdysvalloista kotoisin oleva tapahtuma, joka nähdään kauppojen joulusesongin avauskampanjana. Jenkeissä se on vuoden suurin ostospäivä ja tuolloin kaupat avaavat ovensa jo viideltä tai kuudelta ja sulkevat ne normaalia myöhemmin. Pikkuhiljaa Black Friday on hivuttautunut yhä enemmän myös Suomeen, ja mielestäni erityisesti tänä vuonna on Black Friday -mainoksia tippunut joka tuutista. Ihan erityisesti Black Fridayna tunnutaan myyvän alennettua elektroniikkaa, kuten televisioita, puhelimia ja tietokoneita, mutta oikeastaan ihan kaikenlaista tavaraa on kyllä alennuksessa ja Suomessakin Black Fridayta vietetään yhä useammassa yrityksessä.

black-friday-2925476_960_720.jpg

Mikä Älä osta mitään -päivä?

Älä osta mitään -päivä on puolestaan lähtöisin Kanadasta, jossa sitä vietettiin ensi kertaa vuonna 1992. Päivän tarkoituksena on haastaa jokainen miettimään omia ostotapojaan, ostopäätöksentekoaan ja impulsiivista ostamistaan sekä pyrkimään kohti ekologisuutta. Suomessa päivän järjestävänä tahona on Luonto-Liitto. Suomessa Älä osta mitään -päivä järjestetään tänä vuonna 25. kerran. Ajoitus on tarkoituksella marraskuun viimeinen perjantai, sillä Black Friday -alennusmyyntikampanjat välkkyvät ostoskeskuksissa, ja mainostajat houkuttelevat jouluostoksille yhä aikaisemmin. Myös lentoyhtiöt mainostavat näyttävästi edullisia lentoja pois kylmästä ja pimeästä. Tapahtuman Facebook-sivulla on erilaisia ideoita, mitä ostamisen sijaan voisi tehdä. Päivä käyttää tunnistetta #äläostamitään.

acc88om2017-banneri.png

Mä ymmärtäisin Black Fridayn ideaa enemmän, jos se oikeasti kannustaisi joululahjojen ostoon. Joululahjat kun nyt joka tapauksessa tulee hankittua, niin miksipäs niitä ei voisi hankkia sitten vähän edullisemmalla. Mutta ainakaan Suomessa mediassa ei ole annettu kuvaa, että tänään olisi tarkoitus ostella lahjoja, vaan ennemminkin itselleen. En edes oikeastaan usko, että kovinkaan moni antaisi lahjaksi niitä mainoksissa pyörineitä televisioita tai muita vastaavia. Toisaalta taas, jos oma telkkarini olisi rikki, voisi olla hyvä idea ostaa se hyvällä tarjouksella Black Friday -alennusmyynneistä.

Oma valintani näistä kahdesta on kuitenkin jälkimmäinen, eli Älä osta mitään -päivä. Mä toivoisin, että kyseistä päivää onnistuttaisiin tekemään näkyvämmäksi Suomessa, koska itsekin törmäsin siihen ihan sattumalta eräässä Facebook-ryhmässä (vaikka olenkin siitä joskus muinakin vuosina kuullut). Mulla itselläni tulee jo ihan korvista ulos nuo telkkarissa pyörivät Black Friday -mainokset. Pyrin itse pääasiassa ostamaan tarpeeseen, en vain siksi, että jokin on halpaa. Toki käyn joskus alennusmyynneissä, mutta silloinkin mulla on yleensä mielessäni lista asioista, joita multa puuttuu tai joita tarvitsen. Toki joskus harvoin teen myös heräteostoksia, mutta Black Friday -mainostukset ja hypetys ovat saaneet mut lähinnä ärtyneeksi. Mä koen tämän eniten ehkä sellaisena eettisenä valintana, että päätänkö tukea kuluttamista tai ekologisuutta, ja valitsen ekologisuuden. En siis osta tänään mitään muuta kuin ruokaa (sen päätin suoda itselleni, sillä nälässä oleminen ei kuulune tämän päivän ideaan).

Olisi mielenkiintoista kuulla, kumpaan suuntaan te kallistutte! 🙂

-Netta

(Kuva 1. Pixabay, kuva 2. alaosta.fi)

Lue myös:

Näin omat kulutustottumukseni ovat muuttuneet

Kommentit (17)
  1. Kumpikaan päivä ei käytännössä vaikuta ostoskäyttäytymiseeni millään lailla. Ostan silloin kun jotain tarvitsen.
    Black Fridayn tarjouksia selailin, koska hakusessa on järjestelmäkamera, mutta eipä natsannut tarjonta.

    1. Tää oli hyvä kommentti! 🙂

    2. Mun mies sano myös, että hän ainakin viettää sellaista ”käyttäydy ihan normaalisti” -päivää, mikä on kyllä kans hyvä vaihtoehto! 😀 Mutta mä vietan ekologisista syistä myös esimerkiksi Earth Houria, niin samasta syystä päätin viettää myös tätä, lähinnä siis sellaisena kannanottona. 🙂

  2. Kiitos kun otit nämä puheeksi ja avasit historiaa kummankin takaa. 🙂 Mäkin oon samassa leirissä kun sä. <3

    1. Kiitos itsellesi kun kommentoit! <3 Suttastiinalla oli tuossa ylempänä hyvä pointti, että kyllähän sitä voi myös harjoittaa sitä ihan normaalia omaa ostikäyttäytymistään, ja se on myös hyvä valinta tänään. 🙂 Mä ehkä itse koen tän vähän sellaisena kannanottona, ja koska mä vietän esim Earth Houria, niin tämä menee ehkä vähän samaan kastiin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *