Helmikuun turhake: Tuhat ja yksi siivousainetta

Arki on täynnä kaikenlaista roinaa jota me vaan ostetaan säännöllisesti sen enempään ajattelematta sitä todellista tarpeellisuutta. Kulutusrutiinit voivat olla peräisin vaikka lapsuudenkodista. Usein on niin, että joku näppärä mainos on osunut kohteeseensa ja luonut kuluttajalle uuden tarpeen. Saanut ostamaan jotain mitä et edes tiennyt tarvitsevasi. Yhtäkkiä sitä vaan alkaa pitää välttämättömyytenä sellaisia juttuja kuten suuvesi, pikkuhousunsuoja, permanentti, jäätelökauha tai ilmanraikastin. Halusin jakaa teille elämästäni löytyneitä turhakkeita, jotka olen hehkulampun sytyttyä pystynyt helposti hylkäämään.  Yritän myös löytää uusia turhakkeita, joista voisin luopua. Taustalla on ajatus, että me ei voida vaan jatkuvasti tarvita lisää. Jos kaksi aikuista aikuista rojuineen ja koirineen täyttää helposti omakotitalon, on aika tehdä jotain. Kulutuskulttuurissa on kieroja piirteitä, joista on vaikea rimpuilla irti. Tässä yksi yritys.

Helmikuun turhake: Siivousaineet hellalle, hanalle, kaakelille ja auton kojelaudalle

Tämä on markkinavoimille aivan loputon runsaudensarvi: otetaan joku tarpeellinen arkipäivän hyödyke ja eriytetään siitä 358 000 uutta, TÄYSIN erilaista ja TÄYSIN eri tarpeen täyttävää turhaketta. On vaahto kaakeleille, suihke hellanlevyille, sumute uunille, antistaattinen suihke telkkarille( OIKEESTI????) pesuaineet erikseen ikkunoille, kaapinoville, auton sisäosille, kromiosille, kiuaskiville, tuttipulloille, leikkuulaudalle, ja imurin suuttimelle. Koitappa googlata ihan mitä tahansa siivouskohdetta, lyön vetoa että löydät pienellä kaivelulla oman puhdistusaineen pienimmällekkin yksityiskohdalle.

Kuvahaun tulos: cleaning products meme

Miksi tämä on turhake?

Siivousaineet kuormittavat ympäristöä ja terveyttä. Jos niiden käyttöä voi vähentää, se varmaan kannattaa. Miksi sitten olen sitä mieltä, että desinfioiva juhannusruusun tuoksuinen vaahto ovenkahvoille on täysin turha:

Ammattilaiset käyttävät siivouksessa vain muutamia perustuotteita. Tiedän tämän synkän siivoojamenneisyyteni vuoksi. Desinfioivia ominaisuuksia tarvitaan pääasiassa yleisissä vessoissa ja sairaaloissa. Desinfioivia aineita tärkeämpää on puhtaiden siivousliinojen oikeanlainen käyttö. Erilaista likaa liuottavia aineita ei juuri tarvita, kun käytössä on sopivasti kostutettu mikrokuituliina tai moppi ja pinta puhdistetaan riittävän usein. Erityistilanteisiin siivousfirmoillakin on niitä vahvempia litkuja käytössä. Niitä vaan hyvin harvoin perussiivouksessa oikeasti tarvitsee. Ammattilaispiireissä tiedetään myös se, että liiallinen mömmöjen kanssa läträäminen aiheuttaa ennen pitkään siivousaineen kertymistä pinnoille joka puolestaan helpottaa lian ja pölyn tarttumista.

Puhdistamiseen sä oikeasti tarvitset neljää erilaista asiaa riippuen liasta:

  1. Pintajännitystä poistavaa –> pääsee lian ja puhdistettavan pinnan väliin, tätä vesi yksin ei tee. Esim niinkin eksoottinen keksintö kuin TISKIAINE
  2. Hapanta –> kalkinpoistoon. ETIKKA
  3. Emästä –> rasvaisen lian poistoon. Tähän vanha kunnon MÄNTYSUOPA, myös SITRUUNA ja RUOKASOODA
  4. Hankausta –> avuksi käy vaikka SUOLA. RUOKASOODA hyvä myös tähän.
Ph-taulukko, Anniina
Kuva vähän suhmurainen mutta havainnollistaa hyvin sitä, mihin eri happamuuksia siivouksessa oikeasti tarvitaan. Lähde: https://paivaesimiehena.wordpress.com

Liiallinen desinfiointi poistaa ”pahojen” bakteerien lisäksi niitä hyviä, ja tämä näyttäisi olevan nykyihmisen terveyden ja vastustuskyvyn kannalta aika ongelmallista. Esimerkiksi Martat on sitä mieltä, ettei desinfiointia kotioloissa oikeastaan tarvita kuin poikkeustapauksissa. Lisäksi me altistutaan joka päivä ihan älyttömän suurelle määrälle erilaisia teollisia kemikaaleja jo ilman siivousaineitakin. (mm. kosmetiikka) Koska me ei oiken tiedetä miten nämä mömmöt ja niiden yhdistelmät meidän elimistöön pitkällä aikavälillä vaikuttaa, on ehkä fiksua pyrkiä välttämään turhaa kemikaalikuormitusta. (Tässä muuten hyvä blogi aiheesta kiinnostuneille) Eikä nuo erilaiset hajut ja hajusteetkaan noissa aineissa ole kovin terveellisiä, saatika tarpeellisia, että sikäli.

 

Mikrokuituliinoista

Niin ja noista liinoista: Mikrokuituliina hakkaa minkä tahansa puuvillarätin satanolla, Pienen pienet kuidut tarttuu pieniin likahiukkasiin ja pääsee siivottavan pinnan mirkoskooppisen pieniin uriin ja koloihin, Mikrokuidut muodostavat myös sähkövarauksen, johon lika tarttuu. Staattinen varaus poistuu pestessä jolloin lika poistuu myös liinasta. Lisäksi yksittäisen mikrokuidun moniulotteinen muoto on sellainen, että se poimii ja sitoo lian itseensä.

Liinaa käytetään kevyesti ja tasaisesti kostutettuna. Koko kämpän siivoukseen tarvitset useita liinoja. Kaikki liinat voi kostuttaa kerralla päästämällä ämpäriin liinojen päälle tilkan vettä ja odottamalla hetken jotta vesi imeytyy tasaisesti kaikkiin liinoihin. Liina taitellaan neljään osaan ja uusi puhdas pinta käännetään liinasta esiin tasaisin väliajoin. Sitten liina heitetään pyykkikoriin. Sitä ei siis huuhdella ja käytetä saman tien uudelleen. Liinan teho kärsii, jos se on liian märkä ja likaisella liinalla päätyy vaan levittämään likaa ympäri kämppää. Sama koskee mikrokuitumoppeja ja sen sellaisia. Näin toimitaan siis ammattisiivoojaporukoissa. Jotain hyötyä siivoojamenneisyydestäkin näköjään.

Oman siivouskaapin sisältöä. Näillä siivoaa halvalla, terveellisesti, tuoksuttomasti ja tehokkaasti.

Omasta siivouskaapista

Omasta siivouskaapista löytyy nykyisin etikkaa, mäntysuopaa, ekotiskiainetta ja soodaa. Yksi ekstra mömmö meiltäkin löytyy, nimittäin tekstiilisuihke. En kyllä ole ihan vakuuttunut kyseisen aineen puhdistustehosta, eli potentiaalinen turhake jälleen kyseessä. Lisäksi löytyy mikrokuituliinoja ja moppeja, hankaussieniä ja puuvillarättejä pintojen kuivaamiseen (esim lasipinta ym.). Lisäksi olen jemmannut tyhjentyneitä suihkepulloja joihin voi tehdä oman siivousainelaimennoksen. Keittiössä on aina suihkepullo jossa on vetää, tippa tiskiainetta ja loraus etikkaa.Voin taata että näillä pärjää vallan mainiosti vähän intohimoisempikin siivooja.

Kuvahaun tulos: cleaning products meme

Lue myös:

Lukijalle: Esittely

Helpot liivinsuojat kierrätysmateriaaleista

Hei muuten! Tässä pari viime aikoina lukemaani suosittelemisen arvoista postausta ekologisemman elämän tiimoilta:

Destination: Happiness: Ekologisempia valintoja arkeen

Vähän vähemmän: 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman

BLOGLOVIN

INSTAGRAM

koti terveys suosittelen vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *