Viisi vinkkiä idätykseen ja esikasvatukseen
Istuttaminen on hauskaa ja kasvun seuraaminen vasta kivaa onkin. Usein esikasvatusta ja idätystä vaan häiritsee ajan puute. Pienet taimet vaatii kastelua usein ja ne ottavat herkästi nokkiinsa kuivuudesta siinä määrin että homma tyssää alkuunsa. Olen useampaan otteeseen tehnyt saman virheen: innostun istuttamaan liikaa siemeniä, kehitän asiasta stressin kun en arjen kiireissä muista kastella niitä ja osa taimista kuihtuu. Sama virhe toistuu myös ulkona, kyhään ihanan hyötypuutarhan ja kiroan itseäni koko kesän. Kannan kasveille vettä iltamyöhään selkä vääränä kun olen juuri nukahtamaisillani muistanut nuo kituvat raukat.
Mutta nyt! Kun on kokoajan kotona, on helppo muistaa kastelu ja ainakin mulle siitä on tullut kiireettömien aamujen ilo. On kiva käydä kurkkaamassa päivän tilanne samalla kun kastelee. Tällä kertaa tein hommasta vielä hiukan jännempää ja istutin sokkona kaikki talosta löytyvät siemenet erilaisiin kippoihin ja kuppeihin. En siis välttämättä tiedä itsekään mitä mistäkin versoaa. 😄
Jotkut puutarahan hyötykasvit vaatii esikasvatuksen, osalle sen voi tehdä mutta aina se ei ole välttämättöntä. Kasvattelen nyt paitsi vihanneksia,koitan saada kasvatettua myös kesäkukkia. Lisäksi sain parissa viikossa idätettyä itselleni leivänpäälisiä keittiöön.
Vihanneksista avomaankurkku on ihan mahtava kasvatettava ilman kasvihuonettakin. On aika vaatimaton ja tuottaa helpolla hyvän sadon. Esikasvatusta ei ole pakollinen juttu, itse kuitenkin tykkään sen tehdä niin saan satoa hiukan aikaisemmin. Itsellä kurkku on viihtynyt hyvin puolivarjoisessa paikassa mutta ei liene kovin arka auringolle ja lämmöllekkään. Kannattaa kokeilla.
Fiksummat sanoo ettei tomaattia kannata kasvattaa siemenestä. Järkevämpää olisi ostaa taimia. Itsepäinen kun olen, halusin tänä vuonna kokeilla sitä silti. Jos tähän ryhtyy, kannattaa valita kirsikkatomaatti isojen tomaattien sijaan ja miettiä mahdollisimman lämmin kasvupaikka. Riskinä on, ettei sato ehdi kypsyä Suomen lyhyessä kesässä. Vaikka ei se mulla aina taimistakaan ehdi. Ei siis mitään hävittävää.
Kolmas esikasvatuksessa oleva vihannes on ruusukaali. Viime vuonna meidän yhteiselo päätyi vaikeuksien kautta fiaskoon. Taimet kasvoivat keskenään solmuun mikä teki istutuksesta mahdotonta ja loputkin vähät jotka maahan asti sain, menivät parissa päivässä parempiin suihin. Liekö etanoita vai mitä…Tänä vuonna otetaan uusi yritys ja ihan aluksi korjataan tuo idätysvaiheen liian pieniin kasvuväleihin liittyvä virhe.
Kukista en nyt osaa sanoa sen enempää. En tiedä mitä istutin koska siemenet olivat keskenään sekaisin. Jää siis nähtäväksi. 😄 Joku siellä jo itää.
Leivänpäälliset eli herneenversot ja vesikrassi kasvavat hienosti viikossa tai kahdessa. Tuosta on kiva napata vihreää välipalan koristeeksi. Onhan ne myös aika esteettisen näköisiä tuossa.
Viisi kantapään kautta opittua läksyä idätyksestä
Jo muutamassa vuodessa tulee tehneeksi sen verran virheitä, että ehtii oppia jotakin. Tässä mun kantapään kautta opitut vinkit esikasvatukseen ja idätykseen:
Idätä myöhemmin ulos istutettavat kasvit aina maatuviin kuppeihin jotka voit istuttaa multaan sellaisenaan. Taimien siirtämisessä esimerkiksi muoviruukusta maahan on kauhea vaiva ja usein taimet kärsii siitä räpeltämisestä.
Riittävän iso kuppi idätykseen: Mitä vähemmän multaa idätysalustassa tai astiassa on, sitä enemmän kastelua taimet vaatii. Siksi en itse tykkää istuttaa esim. munakennoihin. Kuppi on liian pieni ja multaa liian vähän. Isompi on tässä siis parempi.
Kelmuttaminen: Tässä hommassa muovi vaan on edelleen ainoa toimiva vaihtoehto. Siemenet täytyy peittää valoa läpäisevällä ja kosteutta pitävällä kelmulla kunnes ne itävät. Kastelu on kuitenkin aika hankalaa jos päällystää jokaisen ruukun erikseen pienellä kelmun palalla. Kelmu on muutenkin ryttääntyvä ja leijuva, ärsyttävä materiaali. Paremmin toimii tuollainen kuminauhalla reunustettu muovi, joka on helppo venyttää eri kokoisten astioiden päälle, ottaa kastelun ajaksi pois ja laittaa takaisin. Näitä voi hyvin käyttää monta vuotta. Itse ostin nuo Tokmannilta siitä elmukelmun ja leivinpaperin viereisestä hyllystä.
Turvenapit helpottaa istuttamista. Vaikka kasvualusta on pieni, se imee paljon vettä ja pitää hyvin kosteutta. On myös kätevää kun taimia voi niiden kasvaessa siirtää kauemmas toisistaan. Myös kastelu on näppärää kun napit laittaa tarjottimelle tai lautaselle. Muovin voi vetää koko tarjottimen yli ja kastelun hoitaa kaatamalla vettä tarjottimelle josta napit imevät sen itseensä. Noiden turvenappien avulla pyrin korjaamaan viime keväänä ruusukaaleille kohtalokkaaksi osoittautunutta virhettäni. Nyt kaalin taimia on helppo siirrellä niin, etteivät kasva solmuun.
Kokoa myös pienet istutusruukut tarjottimelle tai muulle alustalle. Ainakin nuo turveruukut päästää kosteutta sen verran läpi, ettei niitä ole kiva pitää suoraan pöydällä. Myös muovi pysyy päällä kätevästi kun sen venyttää tarjottimen reunojen yli kaikkien ruukkujen päälle.
Eikun idättelemään! Vielä ehtii. :)
Lue myös:
Helmikuun turhake: Tuhat ja yksi siivousainetta
Diy: helppo headwrap miehen t-paidasta