Huovutetut tossut vauvalle

Neulo ja virkkaa muksulle helpot lämpimät tossut. Tässä kuvallinen ohje olkaa hyvät. 😁 Muista tehdä reilun kokoiset, huovutus kutistaa villaa reilusti. Jätä n. 3 cm huopumusvaraa sekä pituus- että leveyssuuntaan. Kannattaa virkata aika löysin rantein. Villa tiivistyy huomattavasti huopuessaan eikä jousta enää kovinkaan paljon. Muuten nämä on tosi helpot tehdä. ✌️😊

Tarvitset

Virkkuukoukun nro.5

Sukkapuikot nro. 4

1,5 kerää Novita Natura tai Suomivilla lankaa TAI vastaavaa huopuvaa täysvillaista lankaa jota ei ole superwash-käsitelty.

Saippuaa, oikeaa saippuaa eli esimerkiksi mäntysuopa tai marseillesaippua toimii.

Kulhon ja lämmintä vettä

Parsinneulan tai lankaa ja tavallisen neulan

Kärkiosa

Virkkaa neljä ketjusilmukkaa(kjs) ja yhdistä piilosilmukalla(ps) renkaaksi. Virkkaa 10 kiinteää silmukkaa(ks) renkaaseen. Yhdistä viimeinen silmukka kerroksen ensimmäiseen silmukkaan piilosilmukalla ja tee 1 ketjusilmukka. Jatka kerrokselle 2.

2.krs: Virkkaa joka toiseen ekan kerroksen silmukkaan yksi ks ja joka toiseen kaksi ks. Silmukkamäärä siis kasvaa ja ympyrä kasvaa. Päätä kerros samoin ps:llä ja kjs:llä kuin yllä. Toista tämä joka kerroksella.

3. krs: Virkkaa kaksi ks joka neljänteen silmukkaan.

4. krs: Virkkaa kaksi ks joka kahdeksanteen silmukkaan.

Jatka ilman lisäyksiä esimerkiksi 10 kerrosta tai niin pitkään että kärkiosa on sopivan pituinen lapsen jalkaterään (lisää noin 3 cm huopumusvaraa joka suuntaan ) Leveyttä tossuun saa jatkamalla lisäyksiä pidempään.

Virkkaa kuppi josta tulee tossun kärki. Kokoa muuttamalla näistä saa tossut vaikka aikuisellekin.

Kantaosa

Älä päättele kärkiosaa vaan käännä työ ja virkkaa takaisinpäin kunnes kerroksen aloituskohdan ja lopetuskohdan välillä on 8 silmukkaa. (enemmän silmukoita, isompi aukko jalalle)

2. krs: Käännä työ, tee yksi kjs ja jatka kerroksen loppuun asti. Jatka samoin edes takaisin esimerkiksi 10 kerrosta tai niin kauan että koko on sopiva. Aloita uusi kerros aina ketjusilmukalla ja päätä kerros edellisen kerroksen ensimmäiseen ketjusilmukkaan.

Nilkka

Yhdistä tossun takareunat yläkulmastaan piilosilmukalla. Olet tässä kohtaa virkkuukoukun kanssa valmiiksi. Virkkaa ja jokaiseen tossun yläreunassa olevaan sopivaan koloon ja silmukkaan. Jatka 3-4 kerrosta niin että tossuun tulee pieni varsi.

Lopuksi sulje kantapään sauma virkkaamalla. (Kts. Kuva) Voit myös ommella sen kiinni.

Tossujen takareunat yhdistetään piilosilmukalla ja jatketaan virkkaamaan nilkkaosaa.
Takasauman voi virkata kiinni niin, että työntää virkkuukoukun molempien reunojen läpi ja virkkaa kiinteitä silmukoita muuten ihan normaalisti.

Huovutus

Huovuttaa voi käsin tai pesukoneessa. Pesukoneessa huovutus vain on sikäli hiukan riskibisnes että et voi etukäteen tietää kuinka paljon tossut huopuu milläkin pesuohjelmalla ja pesukoneet on erilaisia. Yhdestä vahingosta viisastuneena huovutin nämä tossut käsin. Se kestää kauemmin mutta pystyn paremmin kontrolloimaan kokoa ja tossujen muotoa. Lisäksi puuha on kivaa. 😊

Täytä kulho lämpimällä vedellä. Kastele tossut ja saippuoi. Pidä villa lämpimänä, eli kastele vähän väliä lämpimässä vedessä. Hiero ja puristele tossuja ronskisti, riko hiukan tossujen pintaa vaikka kynsin rapsuttamalla. Jatka kunnes muoto, tiiviys ja koko ovat sopivat. Tämä ei oo rakettitiedettä,kestää vaan hetken.

Märkänä voi vielä muotoilla ja venyttää jos tuli vahingossa liian pienet.

Valmiit tossut ilman vartta ja ennen huovutusta.
Citymarketista aikaisemmin ostettu oliivisaippua toimi huovutuksessa ihan hyvin. Ei tarvinnut lähteä kaupoille.

Varsi

Varren voi tietysti tehdä miten tykkää, mutta itse tein ns. junasukan varren.

Luo 36 silmukkaa ja jaa ne kolmelle puikolle. Neulo joustinneuletta (2 o 2 n) 9 krs. Neulo sen jälkeen 6 krs nurjaa, 4 krs oikeaa ja vielä 6 krs nurjaa. Lopuksi 9 krs joustinneuletta. Päättele ja ompele kiinni tossuihin.

Hifistelin ja lanoliinitin tossut vielä lopuksi. Tämä parantaa kosteuden pitävyyttä.

Tällainen isosilmäinen neula on ollut ihan paras hankinta. Neulottujen ja virkattujen töiden osia on kivempi yhdistellä samalla langalla kuin työ on tehty. Tulee helposti ja nopeasti siistiä ja kestävää jälkeä. Näitä löytyy ainakin lankamaailmasta.

Lue myös:

Kestovaippailun alkeiskurssi

Mitä tarkoittaa kestävämpi elämä?

Virkattu peitto vauvalle

INSTAGRAM

perhe tutoriaalit lasten-tyyli diy
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *