Niksinurkka – Tee tonttuovi

Tonttuovi on kiva ja melko helppo jouluaskartelu. Aihioita ja myös tonttuoven koristeita saa ostettua melkoisen monista paikoista. Itse tehty tonttuovi tuo tekijälleen joulumielen ja on saajalleen mieluisa pikkulahja. Tonttuoven voi koristella saajan harrastusten mukaan, jolloin siitä tulee selkeästi henkilökohtainen paketti.

Tonttuovi koristeluna
Tämän tonttuoven sai oma mökkitalonmiehemme. Hänelle tulee paljon tilauksia postilaatikkoon. Jos hän ei ole paikalla, hän mitä suurimmalla todennäköisyydellä on puita kaatamassa. Postilaatikon korkeus on 5 cm. Se on taitettu punaisesta pahvista. Naru on pätkä helminauhasta.

Miten tehdään tonttuovi

Itse teen tonttuovet koivuvanerista leikatun palan päälle liimaamalla. Työhuoneessani on minisirkkeli, jolla pohjan sahaan. Tavallisimmin teen pohjapalan kokoon 9 cm x 17,5, cm. Käytän mittakaavana nukkekotimaailmasta itselleni tuttua 1:12 kokosuhdetta. Tuo pala on oikeassa elämässä (eli 1:1 koossa) 9×12 = 108 cm leveä ja korkeus 17,5 x 12 = 210 cm. Leveys salliin karmin kiinnittämisen ja silloin ovi on ns normaalin oven levyinen.

Tonttuoven valmistaminen
Tonttuoven perusmateriaalit itselläni ovat tuo oikeaan kokoon sahattu koivuvaneri (tässä 3 mm paksu), oven ”pintalauta” esim tervasytykkeet tai nukkekotiharrastajien suosima Bilteman sekoitetikku. Sekoitetikusta saa sahaamalla hyvin karmit tai esimerkiksi kapeampaa oven pintalautaa.

Tonttuoven liimaus kannattaa tehdä huolella

Tonttuoven osat liimataan
Tonttuoven liimauksessa olen käyttänyt ihan tavallista Erikeeperiä. Puulimat ovat hyviä. Puristimimet huolehtivat sitä, että ovenpinta liimautuu tasaisesti.

Liimauksessa ei kannata hosua. Kuivaamista odotellessa voi etsiä omista varastoistaan sopivaa materiaalia koristelemista varten.

Kun liima on kuivunut, alkaa mukavin osa. Oven koristelussa voi käyttää hammastikkuja, pieniä helmiä, rautalankaa, pahvia, kapeita nauhoja – mitä ikinä varastoista löytyy. Ja huom:  nykyisin näitä tonttuoviin liittyviä koristeluaihioita saa ostaa melkoisen edullisesti.

Tonttuovimalleja
Kuvassa vasemmalla tonttuovi, jonka pinta on Bilteman sytyketikkua. Oven ristikkäin olevat laudat ovat nukkekotikokoista listaa. Säkki on ostettu ja se on sutattu maalilla.Saranat on kummassakin ovessa kuvioitua kultamaalilla maalattua hammastikkua.

Tonttuoven koristelu ja pienen terassin valmistaminen

Tonttuovi on tarkoitus sijoittaa lattiarajaan lattialistan päälle. Oveen tehdään kapea ”terassi” (miksei leveämpikin) ja ovi valmiina sitten seisoo ja saa tukea lattialistasta. Ja jotta tonttu pystyy kiipeämään ovelle, tarvitaan tietysti portaat tai tikkaat.

Valmis tonttuovi koristeineen
Tämän tonttuoven tein ystävälle, joka tekee paljon etätöitä ja istuu usein kotityöhuoneessaan Teamsin parissa. Kokouksien ajaksi siis tonttu kiinnittää ovelle lapun, jossa lukee ”Olen kokouksessa. Palaan klo 14.15″. Lahjan saaja riemastui ikihyviksi ja teki ovesta taustakuvan kokouksiinsa. Pieni lappu on tehty kutistemuovista. Tässä on terassin pohjalla nukkekotimaailman tiiltä (pinnaltaan hauskasti elävän tiilen tuntuista pahvi”tapettia”).Sarana on mustaa pahvia, helmiä ja hiukan sutattu maalilla.
Koristelua tonttuoveen
Tässä uusimpia malleja. Näiden leveys on 11 cm (eli elävässä elämässä 130 cm). Halusin niiden näyttävän vanhan ladon tai verstaan ovilta.Edessä olevan oven joulukranssi vaati kiinnittyäkseen painon eli tuo ei ole oven koriste 😉
Tonttuovia on eri kokoisia
Tämä tonttuovi johtaa kellariin. Tämä on kooltaaan huomattavasti pienempi kuin ns normaaliovet ja kellariin päästäkseen pitää kumartua. Sen kiinnityshaka on väännetty ohuesta rautalangasta.

Tonttuovi on kiva ja helppo jouluaskartelu. Tapani on liittää niihin pieni kertomus siitä, mistä on kyse. Miten Tonttu öisin tuo pikkulahjoja – ja miten Tonttua ilahduttaa, jos talonväki on jättänyt oven edustalle rusioita. Ne ovat Tontun suurta herkkua.Lastenlasten kanssa ovien myötä on koettu monia ihania hetkiä.

Olen aiemminkin aiheesta kirjoittanut. Ovia on vuosien saatossa valmistunut joulukorttien sijaan ja myös pikkulahjoiksi.

Elämä on.

Terveisin EijaL

PS Muistathan valmistaa oven edustalle myös ne portaat tai pienet tikkaat 😉

puheenaiheet ajattelin-tanaan diy
Kommentit (4)
  1. Marraskuu meni nopeasti. Ensilumi saatiin. Marraskuu on jo melkein joulu.
    30.11.2022, 17:00

    […] Tonttuovista ja niiden valmistamisesta olen kirjoittanut aiemmin. […]

  2. Mitä jouluna pitä olla? Mikä tuo joulumielen? 10 faktaa omasta joulustani.
    26.11.2022, 12:00

    […] Tonttuovi on 17,5, cm korkea ja 11 cm leveä. Näiden kanssa puuhastelu kummasti rauhoittaa.Näitä syntyi 11. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *