Discover Scuba – Ensikosketus vedenalaiseen elämään

dive3.jpg

Kaupallinen kampanja – yhteistyössä Aurinkomatkat

Voi JUKU miten innoissani olen juuri nyt. Olimme ManseBoy85:n kanssa tänään pari tuntia kestäneellä Discover Scuba -sukelluksella, joka on siis ensipuraisu sukellukseen tällaisille täysille amatööreille. Tai, minä olin oikeastaan porukan ainoa amatööri, mansen poika kun on sukeltanut samantyyppisellä retkellä aiemminkin, mutta hieman lämpimämmissä vesissä Thaimaassa.

Discover Scuban sisältö on simppeli ja aamupäivän kestäneen retken aikana käydään läpi:

  • Perusmerkistö (kaikki ok, ylös, alas, jotain pielessä jne.)
  • Paineen tasaus
  • Regulaattorin kanssa hengittäminen ja sen puhdistus, sekä sen etsiminen ongelmatilanteissa
  • Lasien tyhjentäminen veden alla
  • BCD:n eli kelluntaliivin käyttö (itse sukelluksessa ohjaaja operoi kaikkea, eli mitään ei sinänsä tarvitse opetella)

Mitään ei siis tarvitse osata, ja kaikki toimii ns. avaimet käteen -periaatteella! Tähän touhuun uskaltaa lähteä totaaliummikkonakin, eikä pinnan alle tai syvempiin vesiin lähdetä ennen kuin kaikki ovat oloonsa tyytyväisiä.

 

scubatrip3.jpg

scubatrip2.jpg

Lähdettiin reissuun aamutuimaan, ja sukelluskoulun minibussi poimi kahden hengen seurueemme suoraan hotellin pihasta. Koska lämpötila keikkuu tähän aikaan vuodesta 20-asteen molemmin puolin, on aamuisin ja iltaisin melkein pakko vetäistä pidempää hihaa suojaksi. Tajusin juuri, että manseboysta löytyy joka päivältä ”lasit päähän” -kuva 😀

Oltiin skarppeina odottamassa noutoa 5min etuajassa, mutta huomasimmekin pian, että olemme päivän ainoat sukeltajat!

 

scubatrip.jpg

Mitään sen kummempaa ohjeistusta emme reissua varten olleet saaneet, mutta meillä molemmilla oli päälysvaatteiden alla mahdollisimman ihonmyötäiset uima-asut, ja repussa kuivat vaihtoalusvaatteet, pyyhkeet ja vettä.

Niin ja tietysti kamera 😉

 

scubalanza.jpg

scuba.jpg

Sukelluskoulunamme toimi Lanzarote Ocean’s Divers, jonka toimipiste oli muutaman kilometrin päässä rannalta. Ajoimme kuitenkin paikan päälle täyttämään esitietolomakkeen, jolla tarkastettiin että terveydentilamme on sopiva sukeltamiseen. Ei sydänvaivoja, ei ongelmia korvien kanssa jne. Molemmilla oli onneksi puhtaat paperit.

Toimistolla saimme myös käydä perusjuttuja läpi rauhassa, ja kokeilla varusteiden sopivia kokoja.

 

scubashoes.jpg

scubamap.jpg

Kun hommat olivat selvät, näytti ohjaajamme Maria kartasta, missä todennäköisesti sukeltaisimme. Maksimisyvyydeksi tulisi tänään virtauksista riippuen 12m! Tässä kohtaa tuli mieleen, kuinka kauhistunut perheensä kanssa matkalle lähtenyt Hertta oli, kuullessaan sukellussuunnitelmistani 😀

 

scubamask2.jpg

scuba3.jpg

scubamask.jpg

Sopiiko maski? Pysyykö päässä? Perfect fit, sanoi Maria.

 

scubameter.jpg

scubameter2.jpg

Selkään kiinnitettävässä repussa on happisäiliön lisäksi yksi jos toinenkin uloke. Mukana roikkuu ainakin kaksi regulaattoria, BCD-letku, sekä tämä mittari, jolla seurataan syvyyttä ja jäljellä olevan ilman määrää. Näistäkään meidän ei tänään tarvinnut huolehtia, vaikka mieli tekikin 😉

 

scubashop.jpg

scuba2.jpg

Toimistolla aikaa kului ehkä n. 20min, eikä iloinen jännitys ehtinyt kertaakaan muuttua pelottavaksi paniikiksi, koska molemmat mukanamme sukeltaneet ohjaajat selittivät ja opettivat kaiken niin rauhallisesti. Kaikki asiat käytiin läpi useaan otteeseen, mutta en kertaakaan tuntenut oloani aliarvioiduksi tai tyhmäksi :D. Tämän jälkeen suuntasimme nokan kohti Playa Chicaa.

 

dive8.jpg

dive7.jpg

Rantaan päästyämme huomasimme, ettemme tosiaan olleet ainoat sukeltamisesta kiinnostuneet. Tämä ranta-alue on kuulemma yksi suosituimmista aloittelijoiden keskuudessa. Meri on kuitenkin suuri, enkä huomannut tai nähnyt muita sukeltajia vedessä vietettynä aikana kertaakaan!

 

scuba1.jpg

Puvut päälle ja menoksi! Olo oli kuin supersankarilla, tai motocross-tähdellä. Olisi ehkä pitänyt ottaa nämä kuvat samassa perspektiivissä… Manseboyn 194cm varsi näyttää kerrankin melko hillityn mittaiselta 😀

 

scuba4.jpg

Puvun päälle kiskominen oli kuulemma päivin kovin homma, ja kun selvisin siitä ilman pienimpiäkään ongelmia, en voinut muuta kuin hymyillä. Niin ja ajatella: MENNÄÄN JO!!!!!!

 

scubahappy.jpg

Rantavedessä treenasimme ensimmäiseksi regulaattorin kanssa hengittämistä, koska hengittäminen on tärkein ja oleellisin juttu sukeltamisessa. Nopeahkosti sisään, ja rauhallisesti ulos. Sisään, ja ulos. Sukeltajat eivät kuulemma koskaan pidätä hengitystään – paitsi tietysti jos regulaattori tippuu 😉

Hengittämisellä on selkeä tehtävä paitsi hengissä pysymisen, myös sukellussyvyyden kannalta. Kun keuhkot ovat täynnä ilmaa, ne toimivat kellukkeina ja nostavat sinua ylöspäin. Rauhallisesti ulos puhaltamalla laskeudut siis takaisin pohjaa kohti. Simppeliä kuin mikä!

 

dive.jpg

Olen aina ollut kuin kala veteen päästessäni, enkä osannut pelätä tai ahdistua veden alle sukeltaessani. Regulaattorin kautta saatu ilma antoi nimenomaan valtavan vapauden tunteen, ja halusin ensimmäisistä minuuteista lähtien oppia lisää! 

Kokeilimme matalassa vedessä eri tavat puhdistaa ja tyhjentää regulaattori, sekä vedellä täyttynyt maski. Kun kaikki näyttivät että hommat ovat OK, lähdimme syvemmälle 

 

dive1.jpg

dive2.jpg

dive4.jpg

45min hurahti veden alla toilaillessa kuin silmänräpäyksessä. Mitään ikävyyksiä ei kohdallemme osunut, mutta sitäkin enemmän hassuja kaloja, hienoja kasveja ja hymyilyttäviä hetkiä. En olisi malttanut nousta vedestä millään!

Kuvasimme sukelluksella myös muutaman videon, jotka latautuvat tosin niin hitaasti, että taidan saada ne julkaistua vasta huomenissa. Mä näytän sukelluspuvussani täydeltä ääliötä, kun Manseboy smoothisti jätti hupun pois päänsä päältä ja hulmuttelee leijonanharjaansa vapaana… #kade

 

dive5.jpg

Saimme ohjaajilta kiitosta ja kehuja, samalla kun he kiskoivat välineitämme pois VIP-kohtelun mukaisesti vedessä lilluessamme. Sukelluskamppeet eivät ole kevyimmästä päästä, joten olin varsinkin märkien vaatteiden kanssa autolle raahustaessani onnellinen salilla vietetyistä tunneista.

Sitten riisumaan ja sulattelemaan aamupäivän tapahtumia!

 

scuba20.jpg

Sukeltaminen oli IHANAA. Päivitin jo omaan facebookiini pari sukelluskuvaa, ja Manseboy naureskeli, että älä taas viitsi SoMe-hurahtaa, kun kaikki pitävät minua pian maailman pahimana tuuliviirinä 😀 Totesin kylmästi, että tästä lähtien feedini tulee olemaan täynnä lähinnä erilaisia sukelluskuvia eri kohteista ;).

Minkäs sille voi, jos innostuu niin monesta eri asiasta??

Jos säät sallivat, aiomme ehdottomasti mennä sukeltamaan vielä toisenakin päivänä, ja mä aloin jo suunnitella, minne lähtisin suorittamaan Open Water Diver -sertifioinnin. Ehkä jonnekin, missä voin joka toinen päivä surffata, ja joka toinen sukeltaa! Oooh, mikä täydellinen ajatus.

Löytyykö lukijoista sukeltamiseen rakastuneita vesipetoja?

p.s. Aurinkomatkojen facebook-sivulla julkaistaan tulevina viikkoina matkavinkkejä sekä minun, että muiden Kanarialla reissaavien bloggaajien toilailuista. Tämä menee ehdottomasti omalle listalleni! 🙂

Kommentit (26)
  1. Hengitystä ei pidätetä silloinkaan jos regu tippuu. Ja luultavasti selässäs on ollut ilmasäiliö,eikä suinkaan happea! Sori pilkun viilaus, mut oli aivan pakko!

  2. Happipullot selässä? Joku tekkikurssi?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *