Lisää endottaren kokkauksia

Sokerittomuus ja vähäinen suolan käyttö edistävät terveyttä ja olen todennut ne hyviksi lähtökohdiksi endottaren ruokavaliossa. Kun valitsen sokeritonta tai suolatonta ruokaa kaupasta, ne ovat usein myös muutoinkin parempia. Eineksissä on aina jompaa kumpaa tai molempia, joten ne on poissa laskuista, tosin ei pelkästään sokerittomuuden tai suolattomuuden vuoksi, vaan myös kaiken sen lisäaine/säilöntäaine sotkun vuoksi. Nuo lisäainesotkut voi kerääntyä elimistöön rasittamaan jo valmiiksi heikentynyttä immuniteettiä erityisesti endottarilla. Valmiiksi marinoidut lihat jää kaupan hyllyyn ja yleensä suolattomat ja sokerittomat tuotteet on myös tuoreempia kuin marinoidut. En tiedä miten paikkansa pitävä oli eräs kirjoitus, jossa kerrottiin, että kaupan lihatiskillä jo päivän maanneet lihat laitetaan vielä marinadiin ja uudestaan myyntiin… Siis suosin puhdasta ja tuoretta raaka-ainetta, josta tunnistan lukematta etikettiä, mitä se sisältää. Maustekaapista löytyy myös paljon suolattomia mausteita, niitä on yllättävän paljon kaupassa, vaikka moniin maustesekoituksiin on laitettu aina jompaa kumpaa, suolaa tai sokeria. Siis silmät auki myös kaupan maustehyllyllä. Mausteiden lisääminen ruokaan kannattaa myös tehdä vasta valmistuksen loppuvaiheessa ellei halua nimenomaan marinoida kanaa tai soijapaloja tms. Jos joku perheestä kaipaa suolaa, sitä voi lisätä valmiin ruoka-annoksensa päälle, jolloin sitä myös menee vähemmän, kun pienempikin määrä maistuu terävämmin siinä ruoan päällä.

Kanakaalipaistoksen ohjeen bongasin ystävältäni. Muokkasin hieman omaan makuun sopivammaksi ja hyvää tuli. Kaali sisältää paljon C-vitamiinia, myös magnesiumia, kalsiumia sekä seleeniä, jonka on todettu olevan hyödyksi naisille, joilla on vaikeuksia hedelmöittymisessä. Kaalin sopivuudessa endottarille on varmasti eroavuuksia. Kaikille se ei vain sovi. Itsellenikin kaali aiheutti ennen turvotusta, mutta tehtyäni suoliston puhdistuksen, on myös kaali sopinut minulle. Paprikassa on myös paljon C-vitamiinia, joka tehostaa kehon omaa immuunijärjestelmää. 

 

2015-07-28-8155(0).jpg

 

Kanakaalipaistos

 

400g kananpojan jauhelihaa 

 500g kesäkaalia suikaleina (puolikas keskikokoinen kaali)

 1 paprika suikaleina 

mausteeksi: chiliä (myös tuore!)

paprikajauhe

suolaton currymauste

valkosipulia (jauheena tai tuoreena)

persilja (tuoreena tai kuivattuna)

oliiviöljyä ja suolatonta voita paistamiseen

 

 

Jauheliha paistetaan ensin, sitten päälle oliiviöljyä, jotta mausteet ei pala pannulla ja siihen mausteet ja vielä hetken pyörittely pannulla. Laita jauheliha sivuun hetkeksi, laita pannulle öljyä, siihen kaali- ja paprikasuikaleet, paista kevyesti, jotta ravinteet ei kaikki kuumene liikaa ja kuole, niin että ne jää vielä hieman rapsakkaaksi ja sekoita jauheliha joukkoon. Helppoa ja hyvää, NAM!

Teen valmiiksi voi – oliiviöljy sekoitusta aina jääkaappiin. Sekoitussuhde vaihtelee 1-2 desiä oliiviöljyä ja n. 250g voita. Voin pitää ensin hieman pehmentyä pöydällä (tunti), jotta sen saa tehosekoittimessa oliiviöljyn kanssa sekoitettua. Sitten vaan rasiaan nuolijan avulla ja oma voi-oliiviöljyseos on valmis, eikä sisällä taatusti mitään ylimääräistä, kuten kaupan valmiit sekoitukset. Erehdyin sellaisenkin kerran ostamaan, kun ajattelin oman sekoituksen olevan liian työläs.. pah! Käytän sitä omaa sekoitusta paistamiseen (jos en paista kovin kuumassa) ja myös leivän päälle. 

Leivistä itse asiassa sen verran, että kannattaa välttää ainakin vehnäjauhoa sisältäviä leipiä. Valkoinen vehnäjauho ei sisällä mitään hyviä ravinteita ja sen on monissa tutkimuksissa todettu olevan haitaksi terveydelle. Se voi jopa laukaista ärtyneen suolen oireyhtymän ja aiheuttaa nivelkipuja monelle. Nivelkipuisen kannattaakin jättää pois vehnä sekä ruis ja ohra, mutta kaura saattaa sopia. Valkoinen vehnäjauho on halpa raaka-aine, siitä on poistettu kaikki terveellinen, mutta ihmiset on tottuneet sen makuun ja edelleen suurin osa ihmisistä ostaa siitä valmistettuja tuotteita, joten teollisuus vastaa kysyntään… Alkuun tuntui, että ei ole olemassakaan leipää, jossa ei olisi vehnäjauhoa, mutta kyllä niitä sitten alkoikin löytyä. Oma lempparini on Perheleipureiden/Ehon Kaura 100, myös Vaasan 100%Kaura. Viimeisin kokeilu oli Uotilan Kultakaura, ihan kohtuullinen sekin. Sen sopivuutta pitää testata vielä uudelleen ilman menkkoja, jolloin suolisto tuntuu elävän ihan omaa elämäänsä muutenkin. Ruisleipää kokeilen silloin tällöin ja jälleen Ehon/Perheleipureiden Luomu ruislimppu vie voiton. Rukiin sopivuudesta en ole vielä täysin vakuuttunut, jatkan ihmiskoettani sen kanssa. Suolatonta ruisleipää valmistaa Haagan leipomo, mutta sitä en ole vielä päässyt maistamaan. Suolaa leivissä on vaikea välttää. 

 

Kuvat leivistä.JPG

 

Mustikoiden tiedetään vähentävän monien sairauksien riskiä ja jopa parantavan joitain silmäsairauksia. Niissä on A-, B- ja C-vitamiinia, kuitua ja mm. magnesiumia. Chian siemenet ovat hillosokeria terveellisempää, ne turpoavat ja tekevät mustikoista hillomaista.

Tuore mustikkahillo ilman sokeria

1/2 litraa mustikoita (jos pakasteesta, sulata ne melko pehmeiksi)

2 rkl chian siemeniä

1/2 dl vettä

1 tl hunajaa

(tai 1 rkl, jos ei vielä ole tottunut makeuttamattomaan elämään)

 

Laita chiansiemenet turpoamaan veteen hetkeksi, 5 min. riittää. Laita tehosekoittimeen marjat, hieman jo turvonneet chiansiemenet ja hunaja (juokseva hunaja sekoittuu helpommin). Tuosta määrästä tulee yhden ison mariskoolin verran hyvää ja terveellistä mustikkahilloa. Sillä voi herkutella vaikkapa banaanilettujen kera (banaania soseeksi ja kananmunaa sekaan ja paistetaan pikkulettusia). Jääkaapissa hillo säilyy pari päivää, voi myös pakastaa.

Mustikoita tuntuu olevan ihan kohtuullisesti paikka paikoin, joten ei muuta kuin metsään keräämään mustikoita. Puolukan raakileitakin näytti olevan. Luonnossa samoilu on myös hyvää terapiaa <3

 

2015-07-30-8171(0).jpg

 

hyvinvointi terveys mieli ruoka-ja-juoma

Endottaren keittiössä

Endottarien tulee ottaa huomioon monta asiaa kokkailussa, mutta kun muutaman perusasian oppii, niin ei se ole niin vaikeaa. Ruoan tulee olla monipuolista ja terveellistä ja energiamäärän tulisi pysyä kohtuullisena, kuten kaikilla muillakin, mutta erityisesti endottarilla, koska liiallinen rasvakudos tuottaa matala-asteista tulehdusta. Endopesäkkeet aiheuttavat myös kroonisen tulehduksen ja sitä ei pidä lisätä aiheuttamalla itse lisää kehon tulehdustilaa ja kipua. Jo olemassa olevan ylimääräisen rasvakudoksen häätämisestä olen kertonut edellisessä postauksessani.

Näissä alla olevissa ruokaohjeissa on tulehdusta vähentävää kalaöljyä, immuunipuolustuta vahvistavaa A-vitamiinia sekä tulehdusta vähentävää C-vitamiinia. Oliiviöljyllä on toisaalta tulehdusta vähentävä vaikutus, mutta se on myös estrogeeninen, joten sitä ei välttämättä suositella suuria määriä kerrallaan, toisaalta tuota kalaa ei tule kerralla syötyä kokonaan eikä kesäkurpitsoissakaan paljoa ole, jos ei kaikkia yksin syö. Lisättyä suolaakaan näissä ei ole. Natriumia kyllä tarvitsemme hieman, mutta sitä on kuitenkin jo kalassa itsessään, joten lisättyä suolaa ei tarvita. Tämä lohiruoka sopii myös edellisessä postauksessa mainitsemaani tiukkaan ruokavalioon, samoin kuin kesäkurpitsat.

 

Lohi salsa verde 

Lohta

ruukullinen basilikaa

tilliä vähän vähemmän

keitetty kananmuna

2 valkosipulin kynttä 

1 rkl sitruunanmehua 

tehosekoittimessa ensin nämä soseeksi

ja lisää puoli desiä oliiviöljyä

ja taas sekoita. 

pesto.jpg

pesto valmiina.jpg

Lohen päälle mustapippuria,

vihreää mössöä paksu kerros

 uuniin 200 astetta 25-30 min (riippuen kalan paksuudesta ja uunin tehokkuudesta)

ja kyllä tuli hyvää ja mehukasta, eikä lainkaan lisättyä suolaa.

lohi pestolla uunissa.jpg

Lohen kanssa valmistin marinoituja kesäkurpitsaviipaleita. Kesäkurpitsa on vähäenerginen ja sisältää hyviä ravintoaineita, kuten C- ja E-vitamiinia, jotka molemmat helpottavat tulehdusreaktiota ja koska sitä ei paisteta, vitamiinit säilyvät. Kannattaa valita kaupasta noin 15 sentin pituinen, pienehkö kesäkurpitsa, joka on maukkaampi kuin iso, joka voi helposti olla myös puumainen.

 

Marinoidut kesäkurpitsaviipaleet.

Kuva napattu netistä, mutta omat oli ihan samannäköisiä, unohtui vaan kuva ottaa 

 1 kesäkurpitsa alle puolen sentin viipaleiksi 

oliiviöljyä 1/2 desiä 

etikkaa pari rkl (esim sitruunavalkoviinietikkaa) 

1 valkosipulinkynsi ja mustapippurirouhetta 

Anna marinoitua esim. pussissa jääkaapissa pari tuntia tai yön yli,

ripottele ennen ruokailua päälle basilikaa, jos muistat

ja syö sellaisenaan, ei siis paisteta. 

Kesäkurpitsaa.jpg

 

Jälkiruoaksi tein jäätelöt. Kookosmaito on parempi kuin tavallinen maito, koska monella endottarella on maitoyliherkkyys. Tässä kookoksella on myös  suuri makuvaikutus, siksi kookosmaitoa (ja kuvassa näkyvään ei ole lisätty mitään ylimääräistä, kuten joihinkin muihin on lisätty). Lisättyä sokeria ei ole, sillä tämä ei sitä tarvitse, mutta myös siksi, että se on epäravintoaine, josta ei ole kuin haittaa. Ananaksesta voi olla hyötyä endottarien oireisiin, sen vaikutuksia itsellä kannattaa testata.

 

Pina Colada -jäätelöt

Kookosmaitoa pieni tölkki

banaani

ananasta (mieluiten tuoretta)

Sekoita ainekset hienoksi soseeksi tehosekoittimessa ja kaada seos jäätelömuotteihin ja pakasta

Sitruunan tai limen mehu sopisi tähän myös tuomaan raikkautta.

 

Palaan pian uusilla resepteillä, maukasta päivää endottarille <3

Pina colada jäätelöt.jpg

hyvinvointi terveys hyva-olo ruoka-ja-juoma