Ruokavaliolla endometrioosin kimppuun

vatsakipu.jpeg

Haluan kertoa tarinani, koska endometrioosia sairastaa Suomessa noin 100 000 naista. Oireet ovat monen kirjavia, hoitona kipulääkkeitä, hormonihoitoa, tähystyksiä, avoleikkauksia, mutta uskon nyt omasta kokemuksesta myös ravitsemushoitoon. 

Sairastan siis endometrioosia, kohdun limakalvon sirottumatautia tai pesäkesirottumatautia. Taudin syytä ei tiedetä. On epäilty, että perimällä on vaikutusta, samoin heikentyneellä immuunijärjestelmällä. Uskon vakaasti molempiin. Ensimmäinen diagnoosi minulle tehtiin noin 20 vuotta sitten, jolloin lääkäri sanoi, että tämä saattaa aiheuttaa myös lapsettomuutta, mutta helpottaa kyllä, kun tulee raskaaksi… En osannut huolestua asiasta silloin, koska raskaus ei ollut to do -listalla tuolloin, en myöskään silloin osannut hakea sairaudesta sen enempää tietoa. En myöskään puhunut siitä kellekään. Sain hoidoksi e-pillereitä ja kipulääkkeitä. Kipulääke oli sininen Miranax ja e-pillerit jotain, mitä suositeltiin siihen aikaan nuorille. Pärjäsin niillä ja kivut pysyivät kurissa.

Vuosien päästä e-pillereitä vaihdettiin, osa sopi minulle paremmin, osa huonommin, joistain tulin todella oudoksi, jopa itselleni. Mieliala vaihteli liiankin rajusti, en jaksanut kovinkaan pitkään vaihtorumbaa ja jossain vaiheessa päätin luopua kokonaan e-pillereistä, yritin pärjätä kipulääkkeillä. Kipulääkkeenä oli tuossa vaiheessa buranaa. Olin aina väsynyt ja voimaton, ihmettelin ihmisiä, jotka jaksoivat olla koko ajan menossa. Muutaman vuoden päästä e-pillereiden jättämisestä aloin saada sellaisia kipukohtauksia, joihin ei auttanut enää mitkään tavalliset kipulääkkeet, myös suolisto alkoi oireilla. Hakeuduin tutkimuksiin 2008. Ultraäänitutkimuksessa löytyi neljä endometrioomiksi epäiltyä muutosta, endometrioosipesäkkeitä. Kipulääkkeeksi määrättiin Buranaa ja Litalginia, joista Litalgin auttoi todella hyvin, jos sen otti ajoissa. Kun kivut olivat jo päällä, sekään ei auttanut. Makasin silloin kippurassa sängyllä ja odotin ja toivoin, että kipu menee ohi.

Kipuilu oli kovinta aina vuodon ensimmäisinä päivinä, tuntui siltä kuin koko vatsassa olisi yleinen tulehdustila, koko vatsan aluetta poltteli ja korvensi sisäpuolelta ja lisäksi oli kovempia kipukohtia eri puolilla vatsan aluetta. Outoja kiputuntemuksia saattoi tulla myös muina aikoina ihan missä vain. Muistan usein säpsähtäneeni ulkona kävellessä, kun yhtäkkiä tuntui siltä kuin olisin saanut puukon iskun vatsaan. Joogaharjoituksissa tuntui usein siltä, että jokin vatsassa pisti hanttiin tietyille venytysliikkeille. Yhdyntäkipuja sekä virtsaamis- ja ulostamiskipuja alkoi myös tulla, Litaliginista huolimatta. Toisaalta sen lääkkeen tarkoitushan ei ole poistaa oireiden syytä vaan vain helpottaa oireita. Hakeuduin jälleen lääkäriin, halusin, että pesäkkeet leikataan, siis oireiden syyt poistetaan, sitä oli ehdotettu jo aiemmin, mutta en ollut vielä silloin valmis siihen, nyt olin.

Loppuvuodesta 2012 tehtiin laparoskopia eli vatsaontelon tähystys nukutuksessa. Tähystyksessä voidaan sekä tutkia että hoitaa tautia. Neljä pientä tutkimusaukkoa/viiltoa: yksi navan alle, kaksi vatsan molemmille puolille ja alavatsaan yksi. Löydöksenä oli useita endometrioosipesäkkeitä sekä kiinnikkeitä, jotka poistettiin. Saman päivän iltana pääsin kotiin, kävelin hieman kippurassa. Otin leikkauksen jälkeen viikon verran ihan iisisti, pari ensimmäistä päivää oli enemmän kipuilua ja toisen viikon myös vielä huilailin, mutta liikuin jo enemmän, siis kävelin ja kävin ehkä kaupassa, painavia kantamuksia ei saanut olla.

Tietyt kivut helpottivat heti, joissain meni muutama kuukausi, mutta kaikesta kipuilusta en kuitenkaan kokonaan päässyt. Odottelin kuitenkin kaikkien kipuilujen helpottumista vuoden verran. Olen potenut myös päänsärkyjä koko ikäni. Luulin, että se on ihan normaalia. Buranaa ja muita kipulääkkeitä meni myös niihin särkyihin paljon. Endometrioosia hoitava lääkärikin sanoi, että onpas siinä yhdelle ihmiselle laitettu nyt kestettävää, kun molemmissa päissä on kipuilua. 

Nyt päästiinkin sitten siihen ravitsemusasiaan. Olin loppuvuodesta 2013 zumbaamassa. Siellä tarjottiin b-vitamiinijuomaa, josta oli tarkoitus saada virtaa. Sain siitä sellaisen piristysruiskeen, että halusin kuulla juomasta lisää ja ostin sitä itselleni. Samalla tuli muita vitamiini- ja mineraalijuomia, joissa oli myös kuituja ja maitohappobakteereita. Kotona ihmettelin purkkeja ja aloitin niiden varovaisen maistelun. Syksyn aikana päänsäryt väistyivät ja jaksoin keskittyä asioihin paremmin. Aloitin tuolloin myös aikuisopiskelun, taloushallintoa, ja sain näistä juomista itselleni siihenkin suuren avun. Olin virkeä ja elämä alkoi taas maistua. 

Parin kuukauden päästä kävin infossa, jossa kerrottiin ohjelmasta, joka edistää hyvinvointia, tasapainottaa hormonitoimintaa ja puhdistaa kehoa. Se kuulosti hyvältä ja päätin kokeilla sitä heti. En ollut aiemmin kiinnittänyt huomiota syömisiini juurikaan. Välillä söin salaatteja, koska tiesin, että ne ovat hyvästä, ”vihanneksia pitää syödä puoli kiloa päivässä”. Ylipainoinen en mielestäni ollut ja luulin liikapainon olevan ainoa kriteeri sille, että syömisiin pitäisi alkaa kiinnittää parempaa huomiota.

Kuukauden verran oli tiukempaa ruokavaliota, sen jälkeen vähän vähemmän tiukempaa. Ensimmäisen kuukauden aikana olin täysin kivuton, ei ensimmäistäkään kipuilua vatsan seudulla koko kuukauteen! Ensimmäisen kuukauden jälkeen lisäsin ruokavalioon vanhoja juttuja silloin tällöin, kipuilua alkoi jälleen tulla, varsinkin vuotopäivinä. Mutta kuitenkin vähemmän kuin ennen muutosta. Minulla ollut vyötärörasva hävisi. Tiesin, että rasvaa oli kehossani liikaa, vaikka en ollutkaan varsinaisesti ylipainoinen. Rasvaprosentti oli mitattu terveysmessuilla joku aika sitten ja 33% rasvaa kehossa sai sekä mittaajan että minut ihmettelemään, missä ne kaikki on, mutta vyötärörasvaa voi kertyä myös normaalipainoisille ja jopa hoikille. 

Jatkoin vitamiini- ja mineraalijuomien käyttöä, vireystasoni nousi ja aloin ymmärtää niitä ihmisiä, joilla tuntui olevan virtaa kaikkeen. Pyrin pitämään myös ruokavalion suhteellisen hyvänä, mutta en ilmeisesti riittävän hyvänä, koska kipuilua alkoi jälleen tulla takaisin. Vuoden päästä, loppuvuodesta 2014 uusin tiukemman kuukauden pituisen ruokavaliojakson ja olin jälleen täysin kivuton. Nyt tiedän, jos kipuilu vielä yltyy, millä saan sen hallintaan. Se tuntuu lohduttavalta. ”Kivuttoman kuukauden” ruokavaliossa ei ole sokeria, ei viljoja, ei maitotuotteita, paitsi hapanmaitotuote, josta saa hyviä maitohappobakteereita, ei lisättyä suolaa, vain vähän punaista lihaa, paljon vihanneksia ja öljyjä, proteiinia eri lähteistä. Ruokavalio on niukka, joten siinä on mukana lisäravinteita, joilla varmistetaan mm. välttämättömät vitamiinit ja mineraalit ja ehdoton lisä on omega3.

Löysin netistä sivustoja, joissa kerrotaan tämän tyyppisistä dieeteistä mm. endo-resolved.com ja healthywoman.org. Lisäksi ihan viimeisimpänä tein löydön endometrioosiyhdistyksen sivuilta, josta löysin tuoreen opinnäytetyön: ”Karekallio, Iira. 2015. Endometrioosia sairastavan potilaan hoito ja ravitsemuksen merkitys hoidossa : potilasopas”. Nämä sivustot ja tämä opinnäytetyö vahvistavat sitä, että todella olen saanut apua endometrioosiin ruokavaliollani sekä vitamiini- ja kivennäisainevalmisteilla enkä vain kuvitellut asiaa. Tässä vielä poimintoja opinnäytetyöstä: ”Noin 80 prosentilla endometrioosipotilaista vatsakivut helpottavat poistamalla vehnätuotteet ruokavaliosta.” ”Tutkimuksissa on löytynyt selkeitä todisteita omega-rasvahappojen, E-vitamiinin, B1- ja B3-vitamiinin sekä magnesiumin kipua helpottavasta vaikutuksesta.” ” B-vitamiineilla on myös kipua ja tulehdustilaa lievittävä vaikutus, varsinkin koko B-vitamiinikompleksia käytettäessä.”

Suosittelen kokeilemaan ravitsemuksen vaikutusta endometrioosin oireiden hoitoon. Ryhdyin viime syksynä opiskelemaan myös ravitsemustiedettä, koska halusin ymmärtää asiasta enemmän ja tietää miksi olen saanut apua ruokavaliosta. Tähän ei kuitenkaan ole tarvetta ryhtyä, vaan hyvää tietoa löytyy myös mm. yllä mainitsemistani sivustoista. Itse kokeilemaani ”kivuton kuukausi” ruokavaliota kannattaa todellakin kokeilla. Tarkemmat ohjeet saa minulta. Olen opastanut ruokavaliomuutoksessa myös muista oireista kärsiviä. Kuten Iira Karakallio on opinnäytetyössään sanonut ”Hyvä ravitsemus edistää terveyttä”.

Toivottavasti tästä kirjoituksesta on jotain hyötyä edes jollekin endometrioosia sairastavalle. Toivon sen avaavan silmiä ravitsemuksen merkitykselle.

Kaikkea hyvää kaikille endometrioosittarille! <3

Kommentit (12)
  1. Hei! Minäkin vahvasti olen tunnistanut itseni ja olotilani endometrioosin oireista. Lääkärillä en ole käynyt, sillä kipukohtauksia ei ole joka viikko, vaan yllättävät sillon tällöin kuukautisten yhteydessä. Muutaman kerran olen pyytänyt laboratoriokokeita, mutta arvot ovat olleet hyvät ja siksi käännytetty kotiin odottamaan jos pahenee. Haluaisin kuulla mielelläni tuosta kivuttoman kuukauden ruokavaliosta, eihän siitä mitään haittaakaan voisi olla. Ja selvästi miedompi tapa kokeilla oireiden häivyttämistä kuin muut tarjolla olevat tavat…

  2. Hei,

    kannustavaa kuulla, että endometrioosikivut voi saada kuriin vielä hormonihoitojen jälkeenkin. Itselläni on nyt viitisen kuukautta takana Orgametril-kokeilua (sekä endometrioosiin että runsaisiin vuotoihin) enkä ole tyytyväinen, eli voi olla, että tämä kokeilu jätetään epäonnistuneena, jonka jälkeen en sitten tiedä, mitä ehdottavat.

    Niin ja kiitos opinnäytetyövihjeestä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *