Omena-karpalochutney
Kello on melkein puolen yön. Keittiössä soi jazz ja joulumusiikki. On viimeinen viikonloppu ennen joulua ja siihen kuuluu ehdottomasti jouluvalmistelut myöhään yöhön. Mietin mikä resepti voisi olla tämän vuoden ruokalahja ystäville. Olen tehnyt joka vuosi purkillisen jotain hyvää joulutervehdyseksi. Viime vuonna se oli chilihillo ja nytkin ideoin reseptiä, joka toisi potkua jouluruokien rinnalle.
Omena-karpalochutney sopii joulupöytään täydellisesti. Sen voimakas maku ja mausteisuus sopivat kinkun kanssa ja se piristää juustolautasen kaverina. Pakkaa chutney kauniisiin lasipurkkeihin ja kietaise nauha kannen ympäri. Takuuvarmasti stressitön tee-se-itse joululahjaprojekti!
Omena-karpalochutney (6-8 purkkia)
– 1.25 kg (n. 7 kpl) Granny Smith -omenoita
– 2 keltasipulia
– 150 g kuivattuja karpaloita
– 6 dl omenaviinietikkaa
– 500 g sokeria
– puristus sitruunanmehua
– 1 tl inkivääriä
– 1 tl kurkumaa
– 1 rkl sinappijauhetta
– 1 rkl hienoa merisuolaa
– 1 kanelitanko
Kuori ja pilko omenat ja sipuli kuutioiksi. Laita kuutiot ja karpalot suureen kattilaan (tai voit käyttää myös kahta keskikokoista kattilaa). Sekoita joukkoon loput ainekset ja mausteet. Kuumenna keskilämmöllä ja laske lämpöä hieman. Anna kiehua hiljalleen 45 minuuttia kunnes seos muuttuu hillomaiseksi.
Lusikoi chutney puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje ilmatiiviillä kannella. Säilytä viileässä.
VINKKI! Lasipurkit voi desifioida säilykkeitä varten helposti uunissa. Pese purkit ja kannet huolellisesti. Nosta ne uuniin reiluun 100 asteeseen kuivumaan. Näin purkit ovat putipuhtaat ja valmiina säilöntään.