Fenkoli-appelsiinisalaatti
Italian matkalla söin ensimmäistä kertaa fenkolisalaattia. Giulia teki illallisen lisukkeeksi nopsasti tämän raikkaan salaatin, jonka maustaa kevyen suolaiseksi anjovisfileet. Täytyy myöntää, etten käytä fenkolia omassa keittiössä juuri lainkaan, mutta ihastuin salaatin makuun. Kaikki maut sopivat kummallisen kuuloisesta yhdistelmästä huolimatta täydellisesti yhteen. Giulian vinkin mukaan salaattiin voi lisätä myös mustia oliiveja. Kuka keksikään alunperin tämän klassikkosalaatin on ollut aika luovalla tuulella!
Fenkoli-appelsiinisalaatti (4 annosta)
– 2 fenkolia
– 2 appelsiinia
– 1 anjovisfile
– 1 rkl sitruunamehua
– 1 rkl oliiviöljyä
Poista fenkolin ulommainen kerros. Viipaloi fenkolit ohuiksi siivuiksi. (Tähän käytin mandoliini-viipaloijaa, myös monitoimikoneen leikkuri toimii hyvin.)
Leikkaa appelsiinin päädyt terävällä veitsellä. Aseta appelsiini leikattu pääty leikkuulautaa vasten, ja leikkaa kuoret sivuilta parin sentin osissa hedelmän pyöreää muotoa myötäillen. Leikkaa jäljelle jääneet valkoiset osat pois. Leikkaa hedelmäliha viipaleiksi kalvojen väleistä.
Leikkaa anjovisfile pariksi palaksi ja purista päälle sitruunanmehu. Anna hapon pehmentää anjovis kulhossa pari minuuttia. Sekoita joukkoon oliiviöljyä.
Sekoita fenkolisiivut, appelsiinilohkot ja anjovisseos. Koristele fenkolinlehdillä.