Omena-saksanpähkinäkakku
Ehdin jo kaipaamaan pakkasta. Kanelin ja muskottipähkinän tuoksu sopii ihanasti ikkunasta näkyvään lumiseen maisemaan. Tätä kakkua teen pitkin talvea. En osaa päättää kumpi on parempi – maku vai tuoksu. Omena- vai pähkinäsattumat. Kakkuviipale maistuu aamupalalla myös paahdettuna.
Omena-saksanpähkinäkakku (1 kakku)
– 2 1/2 dl vehnäjauhoja
– 2 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
– 2 tl leivinjauhetta
– 1 tl ruokasoodaa
– 1 tl kaneli
– reilu ripaus muskottipähkinää
– 1 1/2 dl maustamatonta jugurttia (ei rasvaton)
– 1 1/4 dl vaaleaa muscovadosokeria
– 2 tl vaniljasokeria
– 100 g sulatettua voita tai leivontamargariinia
– 1/2 dl vaaleaa siirappia
– 2 kananmunaa
– 3-4 omenaa, 2 1/2 dl raastettuna, reilu 1 dl pilkottuna
– 2 dl saksanpähkinöitä
{ päälle }
– saksanpähkinöitä
– kanelisokeria
Kuori, raasta ja pilko omenat. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, kaneli ja muskottipähkinä. Sekoita isossa kulhossa jugurtti, muscovadosokeri, vaniljasokeri, sulatettu voi, siirappi ja kananmunat. Voit korvata halutessasi muscovadosokerin fariinisokerilla.
Kaada joukkoon kuivat aineet ja sekoita. Lisää taikinaan omenaraaste ja -palat sekä rouhitut saksanpähkinät. Kääntele kunnes taikina on tasaista.
Kaada taikina voideltuun leipävuokaan (25 x 12 cm). Painele pintaan saksanpähkinöitä ja ripottele päälle kanelisokeria.
Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 40-50 minuuttia. Laske kakku uunin alemmalle tasolle paistoajan loppuvaiheessa jos pinta ruskettuu liikaa. Työnnä tikku kakuun ja tarkista, ettei tikkuun tartu taikinaa. Poista kakku vuokasta jäähtyneenä.
Katso lisää kuvia kakusta täältä.