Sitruunakakku

Kevät on nyt virallisesti täällä! Sitruunakakkua keväisempää makua ja tuoksua ei ole. Tämän kakun taikina on yksi suosikkini – sen rakenne syntyy oliiviöljystä ja jugurtista.

Jos innostuit sitruskakuista – kokeile myös limekakkua!

img_0596.jpg

Sitruunakakku

– 1 3/4 dl vaaleaa oliiviöjyä (ei ekstra-neitsytoliiviöljyä)
– 2 kananmunaa
– 1 luomusitruunankuori
– 1/2 sitruunanmehu
– 280 g turkkilaista jugurttia
– 4 dl sokeria
– 6 dl vehnäjauhoja
– 1 tl leivinjauhetta
– 1/2 tl ruokasoodaa

Kuorrutus
– 1/2 sitruunanmehu
– tomusokeria

Vatkaa oliiviöljy ja kananmunat kevyesti. Raasta joukkoon hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista puolikkaan sitruunan mehu (toisen puolikkaan mehu käytetään kuorrutteeseen). Sekoita joukkoon jugurtti ja sokeri.

Yhdistä jauhot, leivinjauho ja ruokasooda. Lisää jauhot taikinaan siivilän läpi. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (23 cm). Paista hieman uunin keskitasoa alempana 175 asteessa 35-40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys tikulla.

Anna kakun jäähtyä ja kumoa pois vuuasta. Sekoita sitruunamehun joukkoon tomusokeria kunnes seos on sopivan kiinteää, mutta vielä juoksevaa. Lusikoi kakun päälle kuorrutetta ja anna sen valua kauniisti kakun reunoille.

img_0595.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Sitruuna-yrttivoi

fk-yrttivoi.jpg

Tämä yrttivoi on ollut arki-iltojen aterioiden pelastus. Itsetehty maustevoi syntyy nopeasti ja sen voi maustaa oman maun mukaan. Yrttivoita kannattaa tehdä pakastimeen valmiiksi muutama tanko.

Kiireisenä tai väsyneenä iltana (tai kun mieleen ei tule yhtään ruokaideaa) ostan kaupasta pari kana- tai lohifilettä tai hyvännäköiset possun- tai naudanpihvit. Niiden paistuessa pannulla, teen nopean salaatin rucolasta ja salaatinlehdistä ja maustan sen sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla. Pakastetusta maustevoista on helppo leikata muutama siivu kanan, kalan tai lihan päälle. Kylkeen salaattia ja lautasella on täydellinen annos. Maailman paras vinkki 10 minuutin aterialle!

fk-yrtteja.jpg

Sitruuna-yrttivoi (2 tankoa)

– 250 voita
– 1-2 oksaa sitruunatimjamia
– 1-2 oksaa rosmariinia
– 6-8 basilikanlehteä
– 1/2 sitruunan kuori
– puristus sitruunanmehua
– 1/2 tl suolaa

Anna voin pehmetä huoneenlämmössä. Hienonna sitruunatimjamin, rosmariinin ja basilikan lehdet. Raasta hienoksi 1/2 sitruunan kuori. Survo yrtit ja sitruunankuori huhmareessa tuoksuvaksi seokseksi. Sekoita mausteseos voihin kulhossa. Purista joukkoon hieman sitruunanmehua. Mausta suolalla ja sekoita hyvin. Voit käyttää myös monitoimikonetta.

Jaa yrttivoi kahteen osaan muovikelmujen päälle. Muotoile voista kaksi tankoa, kääri ne tiukasti kelmuun ja sulje päädyt. Voit käytää yrttivoita heti tai säilyttää sitä jääkaapissa noin viikon. Pakastimessa se säilyy hyvin pari kuukautta. Ota tanko sulamaan hieman ennen tarjoilua ja leikkaa se siivuiksi kohmeisena.

Koti Ruoka ja juoma