Mutkaton omenakakku

Mutkat suoriksi ja omenakakun tekoon! Leivonnan ei tarvitse olla vaikeaa ja kakun ehtii tehdä hyvin arki-iltanakin. Kun tämän helpon ja nopean kakun tekee pari kertaa, ei ohjetta tarvitse enää edes vilkaista. Teen kakun aina matalaan piirakkavuokaan, ja siinä se paistuu vajaassa puolessa tunnissa. Mehevä kakku ja loraus vaahterasiirappia sopivat hyvin vaikkapa aamukahvin seuraksi.

fk-mutkaton-omenakakku2.jpg

Mutkaton omenakakku (8 palaa)

– 2 isoa omenaa
– 5 dl vehnäjauhoja
– 1 tl leivinjauhetta
– 1 tl kanelia
– 1/2 tl suolaa
– 1 dl fariinisokeria
– 2 dl kermaviiliä
– 2 kananmunaa
– 1 dl sulatettua voita
– 1 rkl ruokokidesokeria pinnalle
– tarjoiluun vaahterasiirappia

Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaneli, suola ja fariinisokeri. Vatkaa kevyesti eri kulhossa kermaviili, kananmunat ja jäähtynyt voisula. Yhdistä seokset ja sekoita taikinaksi. Kääntele taikinaan omenakuutiot.

Kaavi taikina matalaan vuokaan (n. 23 cm) ja tasoittele reunoille saakka. Paistaa 200 asteessa uunin keskitasolla 25-30 minuuttia kunnes pinta on saanut väriä ja on rapea. Kakun rakenne sisältä voi jäädä hieman kosteaksi ja pehmeäksi. Tarjoile halutessasi vaahterasiirapin kanssa.

fk-mutkaton-omenakakku3.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Sitruuna-risonikeitto

Oletko kokeillut riisinmuotoista pastaa? Risoni, joka tunnetaan myös orzo-pastana on kätevä keitoissa. Tämä helppo resepti on suunniteltu lounaaksi. Tee kerralla muutama annos, ja pakkaa ne tiiviisiin rasioihin. Vaihteluksi keittoon voi lisätä vaikkapa uunikanan tähteitä.

fk-lounaskeitto.jpg

Sitruuna-risonikeitto (4 annosta)

– 1 pieni keltasipuli
– 1 valkosipulinkynsi
– loraus oliiviöljyä
– 1 litra kanalientä
– 2 1/2 dl risonipastaa
– 1/2 sitruunan kuori ja mehu
– pieni kämmenellinen parmesaaniraastetta
– tuoreita yrttejä (esim. basilikaa tai persiljaa)

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna kattilassa keskilämmöllä oliiviöljy ja kuullota sipulit pehmeiksi. Vältä ruskistamista. Kaada kattilaan kanaliemi ja kuumenna.

Lisää keittoon risonipasta ja keitä kypsäksi vajaa 10 minuuttia. Lisää joukkoon hienoksi raastettua pestyn sitruunan kuorta ja mehua. Raasta mukaan myös parmesaani maun mukaan. Viimeistele tuoreilla yrteillä. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä. Kaada keitto tiiviisiin säilytysrasioihin. Keitto säilyy jääkaapissa pari päivää.

Koti Ruoka ja juoma