Mustikka-omenauunipuuro

Uunipuurosta tulee mieleen perinteinen riisipuuro ja leivinuuni. Tuo on harvinaista herkkua, mutta uunipuuro muuntuu myös helpoksi ja moderniksi versioksi. Tämä uunipuuro on melkeinpä yhtä helppo valmistaa kuin arkiaamun pikapuuro. Kun kokeilet kerran reseptiä, sen jälkeen puuro syntyy pikavauhtia ilman ohjettakin.

Uunipuuro on muuntautumiskykyinen – testaa sen kanssa erilaisia marjoja ja hedelmiä. Kokeilin reseptiin kaurahiutaleita, pähkinöitä, mustikkaa ja omenaa – puuro vaahterasiirapin kanssa tarjoiltuna. Todellista hyvänolon ruokaa!

fk-uunipuuro.jpg

Mustikka-omenauunipuuro (6-8 annosta)

– 4 1/2 dl kaurahiutaleita
– kourallinen pekaanipähkinöitä
– 1/2 tl suolaa
– 1 tl leivinjauhetta
– 1 tl kanelia
– 4 1/2 dl maitoa
– 1 kananmuna
– 2 rkl sulatettua voita
(- 1 rkl vaniljasokeria)
– 2 omenaa
– 3 dl pakastemustikoita
– vaahterasiirappia tarjoiluun

Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut pekaanit, suola ja leivinjauhe. Vatkaa kevyesti eri kulhossa maito, kananmuna, sulatettu (ja hieman jäähtynyt) voi ja halutessasi sokeri.

Laita uunivuuan pohjalle pilkotut omenat ja 2 dl mustikoita. Kaada päälle kaurahiutaleseos ja niiden päälle maitoseos ympäri vuokaa. Tasoittele pintaa kevyesti ja ripottele päälle loput mustikat.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 35-40 minuuttia kunnes pinta alkaa saada väriä ja puuro on kiinteää. Tarjoile lämpimänä, ja makean aamun sattuessa vaahterasiirapin kanssa.

fk-uunipuuro2.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Punaviinihyytelö ja kanelimascarpone

Täällä ollaan melkein valmiina uuden vuoden juhlintaan – mites teillä? Samoin kun jouluaattona, tänäänkin vesisade vaihtui lumeen. Uuden vuoden aaton jälkiruoka on punaviinihyytelö, jossa maistuvat talviset mausteet ja kanelinen marcarponekerma on ehkä parasta ikinä!

Lämmin rutistus ja kiitos kaikille kuluneesta vuodesta! Riemukasta uutta vuotta ja tervetuloa 2012!

fk-punaviinihyytelo.jpg

Punaviinihyytelö (6-7 annosta)

1 pullo keskitäyteläistä punaviiniä (esim. kauniin punainen Pino Noir tai Merlot)
1 kanelitanko
5 neilikkaa
1 appelsiinin kuori
1 dl karpalomehua
2 1/2 dl sokeria
8 liivatelehteä

Kaada viini kattilaan ja laita joukkoon kanelitanko, neilikat ja kuoriveitsellä hyöstetyt siivut pestyn appelsiinikuorta. Kuumenna viini keskilämmöllä mausteiden kanssa. Nosta liedeltä ja anna maustua vartti. Siivilöi mausteet pois ja kaada viini puhtaaseen kattilaan.

Liota liivatelehdet laakealla lautasella kylmässä vedessä 10 minuuttia.

Sekoita viinin joukkoon mehu ja sokeri. Kuumenna liedellä kunnes sokeri on sulanut nesteeseen ja viini höyryää. Siirrä kattila pois lämmöltä. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita viiniin. Kaada seos tarjoilulaseihin ja nosta viileään hyytymään yön yli.

Kanelimascarponevaahto

200 g mascarponea
1 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 tl kanelia

Sekoita huoneenlämpöinen mascarpone tasaiseksi lusikalla. Vatkaa kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi ja yhdistä kermat kevyesti kääntelemällä. Mausta kerma sokerilla ja kanelilla. Lusikoi hyytyneiden punaviinihyytelöiden päälle ja koristele kanelilla ja raastetulla appelsiinikuorella.

Koti Ruoka ja juoma