Kattila-hedelmäkakku

Ulkona ei ole lunta, mutta tämän kakun päälläpä on! Hedelmäkakku ei yleensä ole oma suosikkini, mutta jotenkin sitä vaan pitää tehdä kerran vuodessa. Tämän kakkuohjeen juju piilee kattilassa – koko taikina valmistuu kätevästi kattilassa ja hautuu liedellä maukkaaksi. Voit valita kakkuun haluamasi kuivattuja hedelmiä. Oma sekoitukseni oli kuivatut aprikoosit, rusinat, taatelit ja kirsikat. Kypsentäminen vie aikaa, mutta itse resepti on vaivaton. Ja niin jouluisen makuinen.

fk-hedelmakakku.jpg

Kattila-hedelmäkakku (noin 16 palaa)

– 7 dl kuivattuja hedelmiä (esim. aprikooseja, rusinoita, taateleita)
– 2 1/2 dl fariinisokeria
– 125 g leivontamargariinia
– 1 tl kanelia
– reilu ripaus muskottipähkinää
– 4 dl kylmää vettä
– 1 dl puristettua appelsiininmehua
– 1 tl ruokasoodaa
– 2 kananmunaa
– 5 dl vehnäjauhoja
– 2 rkl kaakaojauhetta
– 1 1/2 tl leivinjauhetta
– tomusokeria koristeluun

Rouhi kuivatut hedelmät veitsellä pienemmiksi paloiksi. Sekoita isossa kattilassa hedelmät, fariinisokeri, leivontamargariini, kaneli, muskottipähkinä, vesi ja puristettu appelsiininmehu. Kuumenna kiehuvaksi liedellä keskilämmöllä. Alenna lämpötilaa ja anna seoksen porista hiljalleen 25 minuuttia.

Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon ruokasooda. Jätä taikina kuplimaan ja anna jäähtyä 10 minuuttia. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan ja sekoita. Sekoita leivinjauhe ja kaakaojauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaa. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (28 cm) tai irtopohjavuokaan ja tasoita pinta. Paista 160 asteisessa uunissa hieman keskitasoa elempana reilu tunti. Kakku on kypsä kun keskikohtaan työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa ja pinta on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä ja poista vuokasta.

Leikkaa saksilla paperista lumihiutale ja asettele se kakun päälle. Siivilöi tomusokeria kakun pintaan. Nosta paperisapluuna varovasti pois ja tarjoile.

Koti Ruoka ja juoma

Karpaloinen juustokakku

Juustokakku on ehkä yksi kaikkien aikojen parhaista jälkiruuista. Löytyykö muita juustokakkufaneja? Karpalopyörteet pukevat kakun kauniisti jouluun, ja se on näyttävä tarjottava juhlapöydässä. Eikä sen tekeminen ole yhtä vaikeaa kun voisi luulla – kokeile vaikka!

karpalojuustokakku.jpg

Karpaloinen juustokakku (10-12 annosta)

Pohja
– 230 g kaurakeksejä
– 2 rkl (30 g) sulatettua voita

Karpalopyörteet
– 2 dl karpaloita
– 1 rkl sokeria

Juustokakkuseos
– 900 g tuorejuustoa (Philadephia)
– 3 dl sokeria
– 1 rkl vaniljasokeria
– ripaus suolaa
– 4 kananmunaa

Leikkaa irtopohjavuokan (noin 25 cm) pohjalle leivinpaperi, ja pingota se pohja- ja reunaosan väliin. Murskaa kaurakeksit tehosekoittimessa tai käsin pienessä muovipussissa. Sekoita keksimurskan joukkoon sulatettu voi. Painele seos tiivisti vuokan pohjalle. Paista 175 asteessa 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Alenna uunin lämpötila 160 asteeseen.

Soseuta tuoreet tai sulatetut pakastekarpalot sauvasekoittimella. Painele sose siivilän läpi ja heitä siivilään jääneet kuoret pois. Sekoita samettiseen karpalososeen sokeri.

Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto sähkövatkaimella pehmeäksi. Lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja ripaus suolaa. Vatkaa tasaiseksi. Vatkaa joukkoon yksi kananmuna kerrallaan. Sekoita ainoastaan kunnes kananmunat sekoittuvat joukkoon tasaisesti. Vältä liikaa vatkausta.

Kaada juustoseos pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta. Lusikoi karpalososetta teelusikalla parin sentin kokoisiksi täpliksi pinnalle. Tee pintaan pyörteitä hammastikulla. Paista 160 asteessa hieman uunin keskitasoa alempana reilu tunti kunnes reunat alkavat saada väriä ja keskikohta on vielä hieman värisevää.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia tai yön yli. Pyöräytä kakun reunat irti vuokasta veitsen kärjellä, ja poista vuokan reuna. Nosta kakku tarjoilulautaselle.

Halkeileeko kakun pinta? Tässä vinkkejä tasaiseen juustokakun pintaan:
– käytä huoneenlämpöisiä kananmunia ja tuorejuustoa
– älä vatkaa juustoseosta kananmunien lisäämisen jälkeen liikaa
– seuraa kakkua paistoajan loppupuolella, älä paista kakkua liian pitkään

Koti Ruoka ja juoma