Omena-karpalochutney

Kello on melkein puolen yön. Keittiössä soi jazz ja joulumusiikki. On viimeinen viikonloppu ennen joulua ja siihen kuuluu ehdottomasti jouluvalmistelut myöhään yöhön. Mietin mikä resepti voisi olla tämän vuoden ruokalahja ystäville. Olen tehnyt joka vuosi purkillisen jotain hyvää joulutervehdyseksi. Viime vuonna se oli chilihillo ja nytkin ideoin reseptiä, joka toisi potkua jouluruokien rinnalle.

Omena-karpalochutney sopii joulupöytään täydellisesti. Sen voimakas maku ja mausteisuus sopivat kinkun kanssa ja se piristää juustolautasen kaverina. Pakkaa chutney kauniisiin lasipurkkeihin ja kietaise nauha kannen ympäri. Takuuvarmasti stressitön tee-se-itse joululahjaprojekti!

img_0237.jpg

Omena-karpalochutney (6-8 purkkia)

– 1.25 kg (n. 7 kpl) Granny Smith -omenoita
– 2 keltasipulia
– 150 g kuivattuja karpaloita
– 6 dl omenaviinietikkaa
– 500 g sokeria
– puristus sitruunanmehua
– 1 tl inkivääriä
– 1 tl kurkumaa
– 1 rkl sinappijauhetta
– 1 rkl hienoa merisuolaa
– 1 kanelitanko

Kuori ja pilko omenat ja sipuli kuutioiksi. Laita kuutiot ja karpalot suureen kattilaan (tai voit käyttää myös kahta keskikokoista kattilaa). Sekoita joukkoon loput ainekset ja mausteet. Kuumenna keskilämmöllä ja laske lämpöä hieman. Anna kiehua hiljalleen 45 minuuttia kunnes seos muuttuu hillomaiseksi.

Lusikoi chutney puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje ilmatiiviillä kannella. Säilytä viileässä.

VINKKI! Lasipurkit voi desifioida säilykkeitä varten helposti uunissa. Pese purkit ja kannet huolellisesti. Nosta ne uuniin reiluun 100 asteeseen kuivumaan. Näin purkit ovat putipuhtaat ja valmiina säilöntään.
 

img_0231.jpg

img_0234.jpg

img_0235.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Siirappia ja sokeria

img_0155.jpg

Arvatkaas mitä meidän keittiössä tehdään juuri nyt? Kyllä, piparitaikinaa. Kiitos Dan Sukkerille joulupaketista sekä piparkakkutaikinan ja kuorrutuksen ohjeista!

Helppo piparkakkutaikina (1.4 kg)

2 dl tummaa siirappi
2 dl talousokeria
4 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
250 g voita tai margariinia
2 munaa
9-10 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva ja sekoita kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa ruokasooda vehnäjauhoihin huolellisesti. Lisää siirappiliemeen munat ja sitten jauhoseos. Sekoita hyvin, peitä taikina ja anna kovettua jääkaapissa yön yli.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla 3-4 mm levyksi. Leikkaa taikinasta piparimuoteilla pipareita ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa 7-12 minuuttia piparin koosta riippuen. Anna jäähtyä ja halutessasi koristele piparit.

Piparikuorrutus

1 kananmunan valkuainen
n. 3 dl tomusokeria
pari tippaa sitruunanmehua
(elintarvikeväriä)

Vatkaa valkuainen kevyesti. Lisää tomusokeria ja sitruunanmehu. Lisää tarvittaessa lisää tomusokeria kunnes kuorrute on sopivan paksuista pursotettavaksi. Lusikoi kuorrute pieneen pakastepussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä. Pursota ja koriste piparit. Anna kuivua.

Koti Ruoka ja juoma