Mausteinen porkkanapiirakka

Pitkä viikonloppu on vietetty, maassa on vihdoin lunta (ainakin vähän) ja juhla-ateria Suomen kunniaksi nautittu! Tein eilen itsenäisyyspäivän juhlapöytään mausteisen porkkanapiirakan. Piirakan resepti on melkein yksi yhteen amerikkalaisen syysherkun pumpkin pien kanssa, mutta pääraaka-aineena loistaa ihana suomalainen luomuporkkana. Tarjoile kermavaahdon ja hyvän kahvin kanssa.

fk-porkkanapiirakka.jpg

Mausteinen porkkanapiirakka

– 400 g muro- tai piirakkataikina, pakaste (makeaan leivontaan)
– 500 g luomuporkkanasosetta (esim. Pirkka)
– 1 1/2 dl sokeria
– 2 kananmunia
– 1 dl maitoa
– 1 rkl maissitärkkelystä
– 1 tl kanelia
– 1/2 tl inkivääriä
– ripaus neilikkaa
– ripaus muskottipähkinää
– kermavaahtoa tarjoiluun

Sekoita porkkanasoseeseen sokeri, kananmunat, maito, maissitärkkelys ja mausteet. Sekoita täyte tasaiseksi. Painele sulanut taikina piirakkavuokaan (24 cm) reunoille saakka. Kaada porkkanatäyte taikinan päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 25-35 minuutttia. Piirakka on valmis kun täytteen reunat ovat hyytyneet – keskiosa hyytyy vasta piirakan jäähtyessä. Tarjoile kermavaahdon kanssa.

Koti Ruoka ja juoma

Kaneli-suklaapähkinät

Näistä nopeista ja helpoista suklaapähkinöistä vaan maistaa että ne itse tehty. Kalpene kaupan karkkihyllyn suklaapalat! Tarjoile kaneliset suklaasuupalat vaikkapa kuivattujen hedelmien kanssa samalta tarjottimelta – maistuu loistavasti pikkujoulujuomien kanssa.

fk-suklaapahkinat.jpg

Kaneli-suklaapähkinät (200 g)

– 100 g kuorittuja manteleita
– 100 g saksanpähkinöitä
– 130 g tummaa suklaata
– 1 rkl kanelijauhetta
– 1/2 rkl kaakaojauhetta

Paahda saksanpähkinät 150 asteessa noin 5 minuuttia kunnes ne tuoksuvat pähkinäisen paahtuneilta. Anna jäähtyä. Paloittele suklaa keraamiseen, lasiseen tai muoviseen lämpöä kestävään kulhoon, ja nosta se hyöryävän vesikattilan päälle. Sulata suklaa hitaasti alhaisella lämmöllä kunnes se on tasaista.

Pyörittele mantelit ja saksanpähkinät muutama kerrallaan sulatetussa suklaassa, ja nosta ne leivinpaperin päälle jähmettymään. Sekoita kaneli ja kaakao pienessä pakastepussissa ja ravista pähkinöitä ja manteleita pussissa kunnes kaikissa on kanelipeite. Ravistele ylimääräinen jauhe pois ja tarjoile.

Koti Ruoka ja juoma