Sinappiset lohisuupalat

Lohen itse graavaaminen kuulostaa aluksi melko mystiseltä projektilta. Minkä verran suolaa ja millaista? Miten pitkään valmistus vie? Pääsin epäluulosta eroon vasta kun kokeilin – ei se ollutkaan suolaamista kummempaa!

Punajuuriraaste värjää lohen näyttävän punaiseksi, ja sinappikastike kruunaa herkkupalan. Kokeile pikkujoulujen suolaisena naposteltavana tai vaikkapa juhlavan itsenäisyyspäivän alkupalana.

fk-punajuurigraavilohi2.jpg

Punajuurigraavilohi

– 1 pieni lohifile (300-400 g)
– 2 rkl hyvää karkeaa suolaa (Maldon)
– 1 rkl sokeria
– 1 punajuuri
– 1/2 sitruunanmehu

Nosta lohifilee nahkapuoli alas päin voipaperin päälle vuokaan. Ripottele kalan pintaan suolaa ja sokeria. Laita suolaa runsaammin fileen paksuimpaan kohtaan.

Kuori ja raasta raaka punajuuri. Levitä raaste lohen päälle, purista joukkoon sitruunanmehu ja peitä muovikelmulla. Nosta paino lohen päälle (kokeile vaikkapa täyttä 1.5 litran pulloa) ja siirrä kala maustumaan jääkaappiin noin vuorokaudeksi.

fk-punajuurigraavilohi.jpg

Sinappikastike ja lohisuupalat (20-30 palaa)

– 2 tl kokojyväsinappia (esim. Maille)
– 2 dl creme fraichea
– suolaa ja mustapippuria
– erilaisia voileipäkeksejä
– tuoretta persiljaa tai tilliä koristeluun

Sekoita kastikkeen ainekset. Leikkaa graavattu lohi viipaleiksi. Lusikoi kekseille kastiketta ja kierrä pieniä lohiviipaleita sen päälle. Koristele yrteillä ja aavistuksella sinappia.

Koti Ruoka ja juoma

Pikkujouludrinkit

Pikkujoulukausi on parhaimmillaan! Monta pikkujoulua juhlit tänä vuonna? Kokoan tällä viikolla palstalle pari helppoa ohjetta joulun makuisiin juomiin sekä suolaisiin ja makeisiin suupaloihin.

Näitä juomia voi tarjoilla alkumaljana tai myöhemmin illalla vaikkapa jälkiruuan kanssa. Silkkisen makean kahvicocktailin maustaa kaupan valmis vaniljakastike, ja lämpimän mausteisen siiderin valmistat nopeasti hyvästä omenasiideristä. Yhtä helppoa kuin glögin lämmittäminen! Tärkeintä on stressitömät valmistelut ja rennon hauska ilta!

pikkujoulujuomat.jpg

Vanilja-kahvicocktail (2 annosta)

– 3 shottia espressoa tai vahvaa kahvia
– 2 shottia kahvilikööriä
– 2 shottia vodkaa
– 2 shottia vaniljakastiketta
– 1 shotti maitoa
– ripaus kanelia
– jäitä tarjoiluun

Valmista kahvi ja anna sen jäähtyä. Sekoita cocktail ja mausta kevyesti kanelilla. Kaada laseihin jääpalojen päälle.

VINKKI: Shottilasia tai 4 cl juomamittaa käyttämällä ohje on kahdelle. Käyttämällä suurempaa mittaa ja samaa suhdetta ainesten välillä, teet ohjeen helposti suuremmallekin porukalle. Esimerkiksi yhden desin mitalla juomaa syntyy yksi litra.

 

Lämmin mausteinen omenasiideri (6-8 annosta)

– 2 litraa omenasiideriä (esim. natural tai unfiltered)
– 1 kanelitanko
– 1/2 vaniljatanko
– 5 neilikkaa
– ripaus muskottipähkinää
– 2 mandariinin mehu
– 1/2 (luomu)sitruunan kuori
– 2 rkl (ruoko)sokeria

Kaada siideri kattilaan. Lisää siideriin kanelitanko, halkaistu puolikas vaniljatanko, neilikat ja muskottipähkinää. Sekoita joukkoon mandariinien mehu, hienoksi raastettu pestyn sitruunankuori ja sokeri. Kuumenna liedellä keskilämmöllä kunnes siideri höyryää muttei kiehu. Kaada mausteinen siideri siivilän läpi ja tarjoile kuumana.

Koti Ruoka ja juoma