Sinappiset lohisuupalat
Lohen itse graavaaminen kuulostaa aluksi melko mystiseltä projektilta. Minkä verran suolaa ja millaista? Miten pitkään valmistus vie? Pääsin epäluulosta eroon vasta kun kokeilin – ei se ollutkaan suolaamista kummempaa!
Punajuuriraaste värjää lohen näyttävän punaiseksi, ja sinappikastike kruunaa herkkupalan. Kokeile pikkujoulujen suolaisena naposteltavana tai vaikkapa juhlavan itsenäisyyspäivän alkupalana.
Punajuurigraavilohi
– 1 pieni lohifile (300-400 g)
– 2 rkl hyvää karkeaa suolaa (Maldon)
– 1 rkl sokeria
– 1 punajuuri
– 1/2 sitruunanmehu
Nosta lohifilee nahkapuoli alas päin voipaperin päälle vuokaan. Ripottele kalan pintaan suolaa ja sokeria. Laita suolaa runsaammin fileen paksuimpaan kohtaan.
Kuori ja raasta raaka punajuuri. Levitä raaste lohen päälle, purista joukkoon sitruunanmehu ja peitä muovikelmulla. Nosta paino lohen päälle (kokeile vaikkapa täyttä 1.5 litran pulloa) ja siirrä kala maustumaan jääkaappiin noin vuorokaudeksi.
Sinappikastike ja lohisuupalat (20-30 palaa)
– 2 tl kokojyväsinappia (esim. Maille)
– 2 dl creme fraichea
– suolaa ja mustapippuria
– erilaisia voileipäkeksejä
– tuoretta persiljaa tai tilliä koristeluun
Sekoita kastikkeen ainekset. Leikkaa graavattu lohi viipaleiksi. Lusikoi kekseille kastiketta ja kierrä pieniä lohiviipaleita sen päälle. Koristele yrteillä ja aavistuksella sinappia.