Sokeria sormiin
Vapun makeiksi suupaloiksi sopivat tietysti perinteiset vadelmamunkit. Vaihtoehdon pitkän kaavan munkkien paistamiselle tarjoaa helppo limekakku, jossa on myös kevätkekkereiden fiilistä. Panostatko vai oikaisetko? Kumpi voittaa, klassikko vai moderni herkku?
Vadelmamunkit (30-35 kpl)
Taikina
– 5 dl maitoa
– 50 g hiivaa
– 1 1/2 tl suolaa
– 2 dl sokeria
– 2 tl vaniljasokeria
– 1 rkl kardemummaa
– 1 kananmuna
– 12-14 dl vehnäjauhoja
– 100 g sulatettua voita
Paistamiseen
– 750 g munkinpaistorasvaa
Sokerointiin
– 1 1/2 dl sokeria
Täytteeksi
– 2 dl sileää vadelmahilloa
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhoista reilu puolet muutamassa osassa kädellä reilusti vaivaten. Kaada joukkoon sulatettu voi. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia kaksinkertaiseksi.
Kaada taikina jauhotetulle alustalle, ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina puoliksi ja pyöritä kahdeksi tangoksi. Leikkaa molemmat tangot noin 15-18 osaan. Pyörittele palat palloiksi. Peitä pallot liinalla ja anna kohota noin 20-25 minuuttia.
Kuumenna paistorasva valurautapadassa tai teräskattilassa liedellä keskilämmöllä. Pidä kansi lähellä rasvapalon varalta. Kannen sulkeminen tukahduttaa tulen. Kun rasvan pinta helmeilee, kokeile rasvan lämpötilaa yhdellä munkilla. Rasvan tulee alkaa kypsentämään munkin pintaa heti. Liian alhaisessa lämpötilassa munkki imee liikaa rasvaa eikä munkeista tule rapeita. Jos käytössäsi on paistomittari, 180 astetta on hyvä paistolämpötila.
Nosta metallisella reikäkauhalla rasvaan 4-5 munkkia ja kypsennä 2 minuuttia molemmin puolin. Nosta kypsät munkit reikäkaupalla talouspaperille. Pyörittele kuumat munkit sokerissa. Lusikoi sileää vadelmahilloa pursotinpussiin. Puhkaise munkkiin pieni reikä pursottimen päällä ja purista munkin keskelle hilloa.
Limekakku
– 2 1/2 dl turkkilaista jugurttia
– 3/4 dl oliiviöljyä
– 2 1/2 dl sokeria
– 1 limen kuori
– 1/2 dl limen mehua
– 2 kananmunaa
– reilu 4 dl vehnäjauhoja
– 1 1/2 tl leivinjauhetta
– 1/2 tl suolaa
Sekoita jugurtti, oliiviöljy, sokeri, raastettu hyvin pestyn limen kuori, mehu ja kananmunat. Yhdistä kuivat aineet eri kulhossa. Lisää jauhot kahdessa osassa taikinaan ja sekoita kunnes tasaista.
Kaada taikina öljyllä kevyesti voideltuun irtopohjavuokaan (23 cm). Paista 180 asteessa uunin keskitasolla 45-50 minuuttia. Kakku on kypsä kun keskelle upotettuun tikkuun ei tartu taikinaa ja pinta on saanut väriä.
Ripottele jäähtyneen kakun päälle limesokeria. (Sekoita limen kuorta ja sokeria.)