Turun saaristo – Pieni Rengastie päivässä (autolla)

Kesäkuun lopulla, viimeisellä yhteisellä lomaviikollamme, suuntasimme herra aviomiehen kanssa Turun Saaristoon. Kerta oli meille ensimmäinen vaikka Turun seudulla olemme asustelleet noi viisi vuotta – sanotaanko siis, että johan oli aikakin! Koska halusimme tehdä päiväretken, päädyimme pieneen rengastiehen. Itselläni ei tuolloin ollut vielä pyörää (tai oli, laho sellainen…), joten päätimme huristella reitin autolla.

Tässä postauksessa kerron hieman vinkkejä oman kokemuksemme pohjalta. Postauksesta löydätte myös muutaman hyödyllisen linkin oman reissun suunnitteluun. Huomioittehan, että poikkeuksellisen vuoden johdosta majoitukset ovat olleet täynnä ja lautoilla ruuhkaa – kannattaa siis varata matkalle mukaan kärsivällisyyttä, aikaa ja mahdolliset majoitukset hyvissä ajoin. Me teimme reissun tosiaan kesäkuun lopulla päivässä ja tuolloin ruuhkat eivät onneksi olleet vielä kovin pahoja, mutta heinäkuussa ruuhkat ovat päässeet uutisiin asti.

Höpinät siikseen – eiköhän aloiteta!

Reitin yleiset tiedot

Reitin pituus: 120 kilometriä (vrt. Saariston Rengastie 250km)
Reitti: Turku – Naantali – Rymättylä (Hanka) – Seili – Nauvo – Parainen – Turku (Reitin voi ajaa myös käänteisessä järjestyksessä)
Lauttamatkat: Rymättylän Hämmärönsalmen lossi (5min, ilmainen) / Rymättylä (pysäkin nimi Hanka, maksullinen) – (Seili, voi jäädä pois kyydistä) – Nauvo / Nauvo – Parainen (ilmainen)
Reitti avoinna: 1.6.-30.8.2020 + kolme ensimmäistä viikonloppua syyskuussa

Hankassa Nauvon lauttaa odotellessa napattu kuva

Huomioitavaa:

 • Hämmärönsalmen lossi on ensimmäinen lossi ja tämä kulkee pääsääntöisesti 20 minuutin välein. Lauttamatka kestää 5 minuuttia ja tämän jälkeen ajetaan kohti Hankan lauttapysäkkiä (eli sitä josta pääsee Seiliin ja Nauvoon). Alla linkki aikatauluihin (Finferries)
 • Hämärrönsalmen lossilta ei aja Hankan lautalle kuin muistaakseni 5-10 minuuttia. Hankan pysäkiltä lähtee lautta Nauvoon eli Google Mapsiin kirjoittakaa ”Hanka”.
 • Lauttoja Hankan ja Nauvon välillä menee päivässä ainoastaan kolme, alla linkki aikatauluihin (Ms. Östern)
 • Jos Seilin saaren pysähdyksen haluaa mahduttaa yhden päivän reissulle, suosittelisin ainakin siinä tapauksessa tähtäämään ensimmäiselle lautalle Hankasta Nauvoon eli noin 10:20 aikaan. Lautta pysähtyy Seilissä ja siinä voi hypätä kyydistä pois. Seilistä seuraava lautta lähtee Nauvoon tällä aikataululla 14:20 eli aikaa saarella on noin 4 tuntia.

Asioita, jotka olisi ollut kiva tietää ennakkoon:

 • Hämärrönsalmen lossi näkyi ainakin meillä hassusti Google Mapsissa, aivan kuin vettä ei olisi ollut lainkaan. Älkää hämmentykö siis tästä.
 • Hankan pysäkin ympäristössä ei ole mitään, paitsi vessa ja merta – aikatauluttakaa saapuminen siis tätä ja ruuhkaa silmällä pitäen 😉
 • Autoilijat, Nauvon lautta ja Seili: Jätimme itse Seilin saaren välistä myöhemmän aikataulun vuoksi, mutta eräs autoilija jäi Seilin saarelle. Tällöin hän antoi avaimet lautan työntekijälle, kuka ajoi auton pois Nauvossa parkkiin. Toki tämä voi mennä joskus eri tavalla, mutta ainakin tuolloin toteutettiin näin – sanotaanko, että olimme hieman hämmentyneitä lossissa kun automme oli ensimmäisenä tulilinjalla jos kaikkien autojen olisi pitänyt ajaa Seilissä pois ja takaisin lauttaan 😀 Mutta onneksi näin ei ollut.
 • Nauvon lautalla on kahvila, joka oli ainakin kesäkuussa auki. Lautalle voi istua joko ulkona, tai sisätiloissa. Autot parkkeerataan lautalla todella tiiviisti, joten olkaahan varovaisia myös näiden kanssa 🙂

Tarkempia tietoja reitin suunnitteluun mm. täältä:
Pieni Rengastie/ Visit Parainen 
Hämärrönsalmen lossi/ Finferries

Lauttamatkat / Ms. Östern
Visit Seili (henkilökohtaisesti haluan täällä päästä vielä käymään vaikka omalla reissullaan)

Nauvo – Parainen lautta

Nauvo alias Nagu

Heti lautalta poistuessa saavutaan minnekäs muualle kuin venesatamaan (kuva yllä). Parkkipaikkoja löytyy lähettyviltä runsaasti, itse saimme auton parkkiin noin 500 metrin päähän satamasta, ruokakauppojen läheisyyteen.

Venesataman tuntumassa ravintoloita on paljon ja valinnanvaraa löytyy aina pizzoista klassisempiin ruokalajeihin. Meillä oli ”hieman” haasteita päättää ravintolaa, joten pyörimme sataman tuntumassa mukavan tovin ja tutkimme ruokalistoja (nälkäkiukkuun asti… :D). Menujen perusteella ravintolat näyttivät olevan keskitasoa ja siitä ylöspäin. Saatavilla on paljon kalaruokia eli jokaisen fisuihmisen unelma! Lopulta valitsimme ulkoterassin perusteella Båthuset Nagun, mutta myös muut vaikuttivat loistavilta paikoilta.

Ravintoloiden lisäksi venesataman ympäristöstä löytyy pikkuputiikkeja, kirpputori, ruokakauppoja, museoita ja kirkko.

Vinkki: Suosittelisin kaikkia päiväretkeläisiä tekemään toisin kuin me ja lähtemään ensimmäisellä EIKÄ toisella lautalla Nauvoon, vierailisi Seilissä tai ei. Näin jäisi enemmän aikaa kiertelyyn vaikka ruokaa joutuisi odottamaan 😀 Nimimerkillä odotimme ruokaa ruuhkan vuoksi noin tunnin. Lähdimme ajamaan Turusta aamulla noin 11:30 ja olimme kotona 20:30 vaikka Nauvossa hengailimme vain noin 2 tuntia.

Linkki Nauvon osuuden suunnitteluun:
Nauvo / Visit Parainen

Muuta nähtävää matkan varrella (päiväretki)

Pienen rengastien varrella on valtavasti nähtävää ja jos haluaa ottaa rennosti (ja etenkin jos olet ulkopaikkakuntalainen) suosittelisin varaamaan reitille kaksi päivää. Näin ehtii nauttimaan kohteista ajan kanssa, mahdollistaen pidemmät pysähdykset esimerkiksi Naantalissa ja Seilissä.

Mutta jos haluaa mennä kaasupohjassa kuten me, suosittelisin päiväretken alussa pysähtymään juurikin Naantalissa tai sitten lopussa Sattmarkissa, Paraisten venesatamassa ja Kuusiston piispanlinnan raunioilla.

Sattmark on matkan varrella Paraisten keskustaan, kannattaa pitää siis silmät auki. Sattmarkista löytyy kahvilaa, pikkupuotia, uimarantaa ja erilaisia aktiviteetteja – loistava pysähdyspaikka siis!

Omasta mielestäni Paraisten venesatama  oli myös kaunista seutua, tosin tuolla asuva kaverini sanoi että siihen Paraisten kaunis keskusta loppuukin. Mutta ainakin tuo sektori viehätti silmää ja siellä kelpasi ihastella ympäristöä 😉

Kuusiston piispanlinnan rauniot olivat meille täysin ex tempore-idea jonka olin bongannut aikoinani kartasta. Kyseinen ajaa myös hieman reitin ohi, joten tämä kannattaa laittaa Google Mapsiin erikseen kunhan on ajanut Paraisten ohi. Linnanraunioille annan kyllä lämpimän suosituksen – herra aviomies pääsi tuolla myös viimein kalastamaan. 😀 Itse kiertelin tyytyväisenä raunioita ja lueskelin kohteen historiaa. Alueella on myös luontopolkuja sekä kahvila.

Linkit kohteisiin:
Sattmark
Paraisten vierassatama
Kuusiston piispanlinnan rauniot

Huh! Johan tuli teksti. Toivottavasti tästä on jollekin hyötyä – koitin kirjoitella asioita, jotka itse olisin toivonut tietäväni. 🙂 Pienen rengastien kiertämisen jälkeen totesimme, että ensi kerralla teemme ajan kanssa ns. ”Suuren” rengastien – ja varaamme tälle useamman päivän.

Ja hei – kaikki te Turun saariston tietäjät vinkit kehiin kommenttiboksissa eikö vain? Mikä on esimerkiksi se ”pakko nähdä” paikka ja ravintola jossa syödä? 

Aurinkoa viikkoon!

xx Krista

Lue myös:
Muutama kuva Jasperista (siis sieltä Kanadan kansallispuistosta)
Auringonlaskuja ja metsälenkkejä – kesän kuvamuistoja

Tarinoita matkakuvien takaa

Kommentit (2)
 1. Sofia / Project Forever
  26.7.2020, 19:14

  Tätä juttua oli kiva lukea ja löytyi siitä hyödyllisiä vinkkejäkin! Meillä myös suuntana sama reitti keskiviikkona ja mietin, että kuinka paljon aikaisemmin Hanka-Nauvo lautalle olisi hyvä saapua jonottelemaan? Riittäisikö saapua jonoon tuntia ennen lautan lähtöä?

  1. Heippa! Kiva kuulla, kiitos paljon kommentista Sofia. 😊 Me oltiin jonossa noin tuntia ennen ja oltiin ensimmäisiä, kesäkuussa oli toki rauhallisempaa kuin nyt heinäkuussa. Keskimäärin noin puolta tuntia ennen jonoa alkoi kertymään.

   Toki varmasti lautan ajankohta voi vaikuttaa, mutta ainakin tuolle päivän toiselle lautalle tuntia ennen oli enemmän kuin tarpeeksi 😊 Ei ainakaan tullut millään asteella paniikkia että mahdutaanko lautalle 😅

   Nauttikaa reissusta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *