Boomeri somessa

Päästä boomeri someen, ja kuinkas sitten kävikään?

Keskustalaisen elinkeinoministeri Mika Lintilän WhatsApp-tiliä ei sitten ollutkaan kaapattu, vaikka hän näin alun perin väittikin. Lintilän tililtä lähetettiin noin viikko sitten keskustan oman eduskuntaryhmän sisäiseen keskusteluryhmään pääministeri Sanna Marinia (sd.) ja SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkystä pilkkaava meemikuva. Eduskunnan tietoturvaselvityksen mukaan tiliä ei kuitenkaan kaapattu.

WhatsAppin omistaja Meta (joka omistaa myös Facebookin ja Instagramin) on siinä mielessä hyvin kankea laitos, että tiliä on hyvin vaikea saada takaisin itselleen, jos se on kaapattu. Esimerkiksi Helsingin Sanomien toimittajan puhelin varastettiin, minkä jälkeen Facebook-tilin saaminen takaisin oli työn ja tuskan takana.

Lintilän ongelmista tuli jotenkin mieleen Antti Holman äiti-videot.

Ja tottahan se on, että ei-somenatiivin ikäluokka (about minun iästäni hautaan) mokaa nuoria enemmän somessa. Milloin lasten perintörahat on siirretty ulkomailla palvelustaan suorittavalle sotilaalle/öljynporaajalle/lääkärille, joka on rikas mies, joka ei kuitenkaan pääse juuri nyt käsiksi massiivisiin rahavaroihinsa, milloin tili oikeasti kaapataan kysymällä varmistuskoodia. Romanssihuijauksista olen kirjoittanut aiemminkin, ja niissä tyypillistä on tilisiirron pyytäminen sinulta, että pankkiyhteys saadaan auki (yms potaskaa), jotta sugardaddy voi aloittaa tukemisesi usealla tonnilla viikossa tai kuukaudessa.

Jos diili kuulostaa liian hyvältä, on se todennäköisesti huijaus.

Mika Lintilä.
Mika Lintilä. Kuva valtioneuvosto.

Lintilän tapauksessa kyseessä on kuitenkin valtaapitävä, jonka syrjäyttämistäkin osa vaati somessa jupakan jälkeen. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko antoi Lintilälle synninpäästön, ja tämä voi kuulemma jatkaa ministerinä. Eduskunnan tietoturvaselvityksen tuloksia ei kuitenkaan julkaista.

Mitä tästä opimme? Emme todennäköisesti yhtään mitään, mutta eteenpäin sanoi mummo lumessa!

Aino Elina

Linkkikuva Unsplash.

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *