Finnairin tissigate, luksuskulttuuri ja Tiktok-vaalit
Feministinen tietotoimisto tässä taas, hei.
Tällä viikolla some on kuohunut muun muassa Finnairin kesätyöntekijöiden rekrytointiperusteista kuppikoon mukaan, perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran heitosta kulttuurista turhana luksuksena ja siitä, että nuoret nähtävästi äänestävät perussuomalaisia näiden vahvan Tiktok-viestinnän vuoksi.
Ensinnäkin tapaus Finnair: voiko mitään kamalampaa olla, kuin rasvaiset sedät pisteyttämässä kesätyönhakijoita eri pinoihin ulkonäön ja kuppikoon mukaan? Finnair Kitchenin -osastolla työskennellyt anonyymina haastattelun antanut henkilö kertoi, että toksinen ja alentava huumori oli osastolla tavallista. Finnairissa on käynnistetty aiheesta sisäinen selvitys.

Voi perussuomalaiset: näiden mielestä kun kannatettavaa suomalaista kulttuuria on ainoastaan se, mikä on luotu 100-200 vuotta sitten. Kaikki muu joutaa mennä. Ylen kulttuuritoimittaja Tuukka Pasasen mukaan Purran heitto oli parasta, mitä kulttuurille on vähään aikaan tapahtunut. Kaivatun kofeiinipiikin sijaan keskustelu ei kuitenkaan päässyt juupas eipäs tasoa pitemmälle.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalta taiteeseen ja kulttuuriin menee tänä vuonna 610 miljoonaa euroa, mikä on noin 0,75 prosenttia koko Suomen valtion budjetista. Viime vaaleissa lobattiin ”kulttuuribudjetti prosenttiin”, ja moni kannattaa sitä vieläkin: tarkoituksena olisi siis nostaa taide- ja kulttuurimäärärahojen osuus noin prosenttiin valtion budjetista. Korotuksen koko olisi siis noin 200 miljoonaa euroa.
Taidetta ja kulttuuria tukevat myös kunnat. Taiteen ja kulttuurin valtionrahoitus olikin yhteensä 1,2 miljardia euroa vuonna 2019. Taloustutkimuksen tekemän Kulttuurialan kehitys -selvityksen mukaan tämä tuki tuotti 13 miljardin euron tuotoksen koronapandemiasta huolimatta. Kulttuuriala työllistää suoraan 77 000 työntekijää ja välillisesti 46 000 työntekijää.

Purran heitto on jotenkin todella hassu. Ilman omaa ja omaleimaista kulttuuria, ei olisi kansakuntiakaan. Kulttuurialalle Purran ulostulo on märkä rätti päin kasvoja. Ensin korona vei työt ja yleisöt, sitten oltaisiin viemässä kaikki valtion tuet.
Perussuomalaiset on nuorten keskuudessa ylivoimaisesti suosituin puolue, vaikka suurin osa nuorista ei kannatakaan perussuomalaisten politiikkaa. Syyksi epäillään perussuomalaisten ahkeraa Tiktokkaamista.

Väinö Tanner -säätiön rahoittaman Kupliiko pinnan alla -tutkimuksen mukaan nuoret ovat huomattavasti konservatiivisempia, kuin mitä yleensä ajatellaan. Mikään yksittäinen politiinen manööveri ei noussut esille nuorten suosikkina, poikkeuksena lentovero, jonka käyttöönottoa nuoret kannattavat enemmän kuin vanhemmat ikäluokat. Suurin osa vastaajista arvioi itsensä janoilla vasemmisto–oikeisto- ja arvoliberaali–arvokonservatiivi täysin keskelle ja vain muutama hassu prosentti nuorista arvioi olevansa arvokonservatiiveja – siitä huolimatta, että suurin osa kannattikin perussuomalaisia.
Saa nähdä, tuleeko näistä nyt Suomen historian ensimmäiset vaalit, joissa Tiktok vaikuttaa lopputulokseen.
Jos oma ehdokas on vielä haussa, tästä löytyy Hesarin vaalikone ja tästä Ylen. Jos eläinten oikeudet kiinnostavat, Animalian ja SEY:n yhteinen Eläinpoliittinen vaalikone löytyy puolestaan täältä. Itse ajattelin äänestää arvojeni mukaan, enkä taktisesti – siitä kun saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä.
Aino Elina