Joulukuusi lähti, mutta kausivalot ovat ja pysyvät

No niin, taikasauvan heilautuksella jouluvalot muuttuivat kausivaloiksi  ja niitähän voi pitää pitkälle kevääseen, eikös?

Joulukuusen oksista tehty asetelma.
Tämä jäi jäljelle joulukuusesta.

Tänä vuonna panostimme, ja otimme joulukuusen kotiintuonnilla ja poishaulla. Kuusi vietiin pois omassa pussissaan, joka kätevästi ehkäisi neulasten leviämistä ympäri kämppää.

Kausivaloja Aaltomaljakossa.
Tämä vaasi on niin pahasti rikki, etten uskalla enää pitää siinä kukkia.

Muutoin tämä päivä on sujunut sohvannurkassa lukien. Luin juuri Lucia Berlinin viimeisen novellikokoelman loppuun. Kotiinpaluu (2020) on kokoelma novelleja ja kirjeitä, jotka kertovat Lucian elämästä eri kodeissaan ensin vanhempiensa, sukulaistensa ja myöhemmin eri kumppaniensa kanssa. Viimeinen novelleista jäi kesken Lucian kuollessa, mikä jäi todella vaivamaan mieltäni. Tuntuu kuin olisin jättänyt jäähyväiset vanhalle ystävälle.

Lucia Berlin Kotiinpaluun kannessa.
Lukulaitteena vanha, kovia kokenut pädi.

Elinaikanaan Lucia julkaisi vain 76 novellia muitten töidensä ohessa. Maineeseen hän nousi vasta postuumisti parhaiden novelliensa kokoelmalla, joka julkaistiin Suomessa kahdessa osassa: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (2017) ja Siivoojan käsikirja 2: Tanssia ruusuilla ja muita kertomuksia (2018). Teokset ovat autofiktiota: teoksissa esiintyy kirjailijan oloinen päähenkilö, mutta tapahtumien todenmukaisuudesta ei ole takeita.

Novelli on sisällön tiivistämisen mestarilaji, ja mieluiten luenkin lyhyitä novelleja. Tyylilaji voi oikeastaan olla mitä tahansa.

Seuraavana lukupinossa odottaa Caitlin Moranin: Näin minusta tuli tyttö. Toivottavasti keskittymiskykyä riittää, ja jaksan tänä vuonna lukea enemmän kuin viime vuonna. Älykellonkin mukaan palaudun parhaiten lukemalla  välillä jopa paremmin kuin nukkumalla!

Aino Elina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *