Kansankapitalismi on ok, kunnes isorikkaat kärsivät

Muistatteko Occupy Wall Street -liikkeen, joka perustettiin 2011 vastustamaan talouden valtaa ihmisiin ja ajamaan tasa-arvoa? Minäkin muistan liikkeen vain heikosti, mielenosoituksia se järjesti parina vuonna, kunnes hävisi mediasta.

Nauru kuitenkin loppui, kun idealistisen Occupy -liikkeen nihilistinen jälkeläinen, Redditissä kokoontuva anarkistinen sijoitusmeemikarnevaali Wallstreetbets (joka tietysti haluaa samalla rikastua) alkoi horjuttamaan osakkeen arvolla kikkailevia hedgerahastoja. Kanavan jäsenet alkoivat ostaa niitä osakkeita, joiden arvon laskemiseen hedge-rahastot olivat lyöneet rahansa likoon. Tuloksena tästä oli rahastolle ja sen asiakkaille valtavat tappiot.

Lyhyeksi myynnin eli shorttauksen selitys ja mikä on short squeeze.
Tämä hedge-rahastojen lyhyeksi myynti eli shorttaus ja short squeeze on varmasti selitetty parhaiten tässä some-postauksessa.

Osakesijoittamisen jokaisen piensijoittajan puhelimeen tuova osakevälityspalvelu Robinhood esti väliaikaisesti kaupankäynnin Wallstreetbets -kanavalla hypetetyillä osakkeilla, mikä huolestutti poliitikkoja Valkoista taloa myöten.

Wallstreetbetsin perustaja totesi haastattelussa, että siinä missä kanavan osallistujat käyttivät ennen rahansa urheiluvedonlyöntiin tai kasinoon, voivat he nyt sijoittaa ne pelillistettyjen osakevälityspalveluiden kautta.

On myös esitetty, että kanavalla suosioon nousisivat ja meemittyisivät nostalgiset osakkeet kuten nyt ollaan nähty Nokian ja GameStopin myötä. Jos osakkeella on meemipotentiaalia, saattaa kanava järjestäytyä sen taakse. Esimerkiksi Helsingin Sanomien Jussi Pullisen analyysissa tästä olisi kyse Elon Muskin perustaman Teslan noususta arvoon arvaamattomaan.

Meemi Walstreetbetsistä LOTR:n hengessä.
Wallstreetbets-kanavalta löytyy paljon Elon Muskin faneja.

Nyt kiistellään, onko osakkeiden hypettäminen Wallstreetbets-kanavalla markkinoiden manipulointia, mikä olisi laitonta ja johtaisi oikeustoimiin. Jäsenvyöryn vuoksi Wallstreetbets-kanava muuttui joksikin aikaa yksityiseksi.

Miten asiassa käykin, piensijoittaja luultavasti häviää tavalla tai toisella. Sen vuoksi Wallstreetbetsin voitto hedgerahastoa vastaan maistuikin niin makealta.

Aino Elina

Soundtrack

Aerosmith: Eat the rich

Ps: Kaiken tietoni hedgerahastoista olen saanut katsomalla HBO:n Billionsia 😜

(Artikkelin nostokuva Unsplash).

puheenaiheet ajattelin-tanaan puhutaan-rahasta uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *