Luottoreseptini: Paras suolainen piirakka illanistujaisiin
Tämä suolaisen paprika-vuohenjuustopiirakan ohje on ahkerassa käytössä hyväksi havaittu: vaikka en makean leipojana kummoinen olekaan, pikkusuolaiset tarjottavat onnistuvat aina.
Voit käyttää reseptiin joko paahdettuja säilykepaprikoita (myydään lasipurkissa) tai tuoreita punaisia paprikoita, jotka paahdat uunissa ja poistat kuoret.
En muista mistä resepti alun perin on, mutta olen kokannut sillä jo yli 20 vuotta (joo, olen niin vanha 😅), ja aina on tullut hyvää!
Resepti on laktoovovegetaarinen, jos pystyt toteuttamaan reseptin vegaanisena, niin laita viestiä!
Aino Elina
PS: Viininharrastajapuolisoni ehdotti piirakan pariksi tätä hyvän hinta-laatusuhteen viiniä.
Paprika-vuohenjuustopiirakka
Ainekset (8 annosta)
- Piirakkapohja
- 2 ½ dl
- vehnäjauhoja
- 75 gr
- margariinia
- ¾ dl
- rahkaa (tarpeeksi rasvaista)
- Täyte
- 3–4 kpl
- tuoretta punaista paprikaa tai säilykelasipurkillinen paahdettuja paprikoita
- 1 kpl
- punasipuli
- 5 rkl
- punaviinietikkaa
- 2–3 rkl
- kuivattua timjamia (voit sen sijaan käyttää ruukullisen tuoretta timjamia silputtuna)
- 1 tl
- sokeria
- 2 rkl
- oliiviöljyä
- Juustokuorrutus
- 100 gr
- crème fraîchea
- 200 gr
- juustoraastetta (punainen emmental käy hyvin)
- 1 kpl
- kananmuna
- 100 gr
- vuohenjuustoa (viipaleina kuorrutteen päälle)
Tee näin:
Täytteen tekeminen:
Jos käytät tuoreita paprikoita, laita uuni lämpenemään 200 asteeseen, ja paahda paprikoita kunnes pinnassa on ruskeita ja mustia täpliä. Laita paprikat johonkin umpioon jäähtymään: kerrankin vihannesosaston pussille on käyttöä, joten jos ostit paprikat sellaisessa, käytä se vaikka tähän. Varo varo varo ettet polta näppejäsi! (Been there, done that!) Kun paprikat ovat jäähtyneet, poista sisus ja kuoret ja leikkaa paprikat suikaleiksi. Valmiita paahdettuja paprikoita käyttäessäsi valuta paprikoista neste pois ja leikkaa samoin suikaleiksi.
Kuori punasipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Ota tarpeeksi iso sekoitusastia, johon laitat paprikan ja punasipulin sekä lisäät sokerin, punaviinietikan, oliiviöljyn ja timjamin. Sekoita ja anna maustua noin tunti. Tee sinä aikana piirakkapohja.
Piirakkapohjan tekeminen:
Nypi tai ”pilko” veitsellä jauhot ja margariini murumaiseksi. Lisää rahka ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita kylmään noin tunniksi.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen, kauli taikina, vuoraa piirakkavuoka. Pistele pohjaa haarukalla ja kypsennä noin 12 minuuttia kunnes siinä on hiukan väriä. Anna jäähtyä ennen kuin lisäät paprikatäytteen.
Jos käytät valmista pakastepiirakkataikinaa, esipaista se uunissa ja suojaa sitten reunat foliolla . Täyte on niin kostea, että muuten piirakka jää pohjastaan raa’aksi.
Sekoita toisessa kulhossa yhteen juustoraaste, ranskankerma ja kananmuna ja lisää piirakan päälle. Viipaloi juustokuorrutuksen päälle vielä vuohenjuustoa. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30–40 minuuttia, kunnes sen pinta on saanut kauniin värin. Vilkaise piirakkaa paistoajan puolivälissä, ja jos tarve, suojaa päällinen foliolla loppuajan ajaksi.
Ilman juustokuorrutusta (ranskankermaa, kananmunaa ja vuohenjuustoa) täyte käy myös lasagnen täytteeksi, kun tuplaat sen ja lisäät siihen esimerkiksi yrteillä maustettua tomaattimurskaa 1–2 purkkia tai tölkkiä (riippuen tietysti minkä kokoista olet väsäämässä) ja valkosipulia 1-2 kynttä. Lasagnea tehdessäsi lisää kastikkeeseen mukaan myös 1 munakoiso pilkottuna. Yhdistä kerroksittain lasagnelevyjen ja bechamel-kastikkeen kanssa, ja ripottele pinnalle juustoraastetta.