Myötäelämisen lisäksi muista huolehtia itsestäsi
Synkät uutiset Ukrainan sodasta saavat monen tuntemaan ahdistusta ja surua. Muista kuitenkin pitää myös itsestäsi huolta. Aivan niin kuin lentokoneessa ohjeistetaan: laita happinaamari ensin itsellesi.

On jo yli viikko siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Maailmantilanne on koko ajan mielessäni. Aamulla ensimmäisenä avaan Twitterin ja itken helpotuksesta, kun huomaan, että mahdoton on mahdollista ja Ukraina on jälleen selviytynyt yhdestä yöstä. Minä, joka olen aina itkenyt vain harvoin itken nyt päivittäin! Päivällä seuraan uutisia. Illalla ahdistaa, kun olen huolestunut, mitä yön taistelut tuovat tullessaan, eikä uni meinaa millään tulla. Kuten Hesarin uutiseen haastateltu psykoterapeutti Ville Merinen toteaa, pyrin hallitsemaan tilannetta hankkimalla mahdollisimman paljon tietoa.
Arjen huomio: joka puolella kuulee puhetta sodasta. Pelkästään tänään olen kuullut, miten aihe on esillä niin kaduilla kuin kahvilassa.
”Mitäköhän se meidän Sale meinaa siellä Washingtonissa?”
”Miten olet varautunut mahdolliseen sotaan?”
”En ole saanut viime päivinä nukuttua”— Johanna Vuorelma (@VuorelmaJohanna) March 4, 2022
Jatkuvien sotauutisten selaamiselle on jo annettu oma nimi: doomscrolling eli tuomioselailu. Pahimmassa tapauksessa avaan aamulla Twitterin – ja sille tielle jään. Seuraavaksi katson kotimaiset uutiset, mistä siirryn ulkomaisiin uutisiin. Jaan myös jatkuvasti keräämääni tietoa Instagramin tarinoissani linkkien kera. Jakamalla tietoa koen tekeväni edes jotain.
Lisäksi olen auttanut eri avustusjärjestöjä rahallisesti. Rahallisesti, koska ihmisten auttamishalu on ollut niin kova, että turhien tavaroiden röykkiöstä on kuulemma muodostunut jo kaatopaikka Ukrainan ja Puolan rajalle.
https://twitter.com/kiisseliviikset/status/1499032933671350279?s=21
Annankin vähäiset roponi mieluummin avustusjärjestölle, jolla on valmista logistiikkaosaamista sekä osaamista toimimisesta kriisialueilla.
Olen kauhuissani seurannut uutisia, missä on kerrottu rasistisista mielenilmauksista Suomessa asuvia venäläisiä vastaan. Nyt – tai koskaan – ei ole sijaa rasismille.
Jakaisitko tämän? Ukrainan kriisi herättää voimakkaita tunteita. Ne eivät kuitenkaan oikeuta vihamieliseen käytökseen kielen, kansallisuuden tai etnisen taustan perusteella.#PunainenRisti pic.twitter.com/4C86kuL2AL
— Suomen Punainen Risti (@PunainenRisti) March 4, 2022
Kauhistuneena olen myös lukenut julkaisuja siitä, että ei-eurooppalaiset turvapaikanhakijat eivät pääsisi Ukrainasta Puolaan, tai ainakin heidän etenemistään haitattaisiin. Puhumattakaan niistä Lähi-idän pakolaisista, jotka koko maailma on unohtanut Valko-Venäjän rajalle. Nyt – tai koskaan – ei ole sijaa rasismille.
Sota on koko ajan läsnä. Itse puran uutisten aiheuttamaa ylivirittymistä pyrkimällä rauhoittumaan, liikkumalla ja tekemällä kivoja asioita. Tunnen kuitenkin syyllisyyttä siitä, että minulla on kaikki hyvin, kun muualla ihmiset kärsivät.
Hyvinvoinnin tukipilareita sotauutisoinnin vastapainoksi:
🌲 Luonto
🚶♀️ Liikkuminen
📚 Lukeminen
🎶 Musiikki
🥘 Hyvä ruoka
☎️ Ajatusten jakaminen
🙏 Hiljaisuus, riittävä uni— Annukka Meronen (@AnnukkaMeronen) March 2, 2022
Moni purkaa pahaa oloaan tekemiseen. Nyt kannattaakin verestää niin elvytystaitoja, kuin tarkistaa, että kotivara on kunnossa. Älä jaa valeuutisia! Ohjeita väärän tiedon paljastamiseen löydät esimerkiksi täältä ja täältä. Voit lisäksi allekirjoittaa Amnestyn vetoomuksen sotatoimien lopettamiseksi Ukrainassa. Auta Ukrainan sodan uhreja – katso kooste avustuskohteista tästä: https://linktr.ee/apuaukrainaan
Aino Elina
PS: Vaatteidenostolakko on ollut vihonviimeisenä mielessä tässä tilanteessa, mutta sitä olen miettinyt, että toppatakkini on kaikkine taskuineen kätevä, ja haluan vastaavin taskuin takin myös kesäksi sitten kun ostoslakko päättyy.