Piparinen luumujälkiruoka kruunaa joulupöydän aterian
Pakastettava herkku kuuluu mielestäni jouluun kuin porkkana lumiukon päähän. Onko se jäädyke vai jäätelö? Ei, vaan jotain siltä väliltä. Tämän ei niin jäätyneen piparisen luumujäädykkeen eli semifreddon voi tehdä joulupöytään jo hyvissä ajoin, koska se säilyy pakkasessa juhlahetkeen.
Julkaisen tämän reseptin nyt uudelleen, koska se jäi aika lailla huomioitta viime vuonna. Ihastuin aikoinaan luumujäädykkeeseen viettäessäni jouluja ex-poikaystäväni suvun kanssa, joiden joulupöytään luumujälkiruoka ehdottomasti kuului. (Terveisiä Ouluun!)
Joten vuosien aikana olen koittanut löytää yhtä toimivaa ja herkullista ohjetta. Pari vuotta sitten tein helpon luumujäädykkeen tällä ohjeella, mutta tein sen niin hyvissä ajoin, että se oli kivikovaa, eikä myöskään mielestäni tarpeeksi luumuista. Minulla ei oikein ollut mitään järkeviä astioita, joten pakastin jäädykkeen pieninä kerta-annoksina pakasterasioissa.
Viime vuonna olin kuitenkin varautunut, ja ostanut sopivat astiat jo hyvissä ajoin: metallisen muffinivuoan ja paperisia vuokia.
Rakenteeseen piti saada enemmän kuohkeutta ja luumun makua, joten kokeilin tehdä sen semifreddona😉 Jos pidät luumun mausta, tämä jälkiruoka on aivan ehdoton! Ja tekee syystä paluun tänäkin vuonna joulupöytäämme!
Jos et halua tehdä piparipohjaa, voit skipata paperiset vuoat. Muista tuolloin kastella vuoka ennen kuin laitat siihen luumumassan. Sen jälkeen jäätyneet annokset irtoavat vuoasta, kun lämmität sen ulkopuolta vedellä. Mutta helpointa on käyttää paperisia vuokia, koska silloin annoksia ei tarvitse kumota. Voit toki tehdä jäädykkeen myös yhteen isoon astiaan ilman piparipohjaa: astian vetoisuuden pitää sitten olla 1,2 litraa. Jos teet yhteen isoon astiaan piparimurupohjan kanssa, tuplaa pohjan ohje (eli 200 gr pipareita ja 1 dl voita). Tällöin astian vetoisuuden pitää olla hiukan isompi. Itse käyttäisin yhteen isoon, murupohjalliseen semifreddoon ehkä mieluiten irtopohjakakkuvuokaa leivinpaperilla vuorattuna.
Jos aikaa on rajallisesti, voit tehdä luumusoseen (eli kuivatut luumut, vesi, sokeri ja mausteet) jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan muita työvaiheita.
Semifreddolle riittää pakastimen pikajäädytyslokerossa noin 3,5 tuntia ja tavallisessa lokerossa noin 5 tuntia.
Viime vuonna nautimme tämän jälkiruuan joulupöydässä luumusnapsien parina, mutta tänä vuonna valitsemme jonkun makean jälkiruokaviinin. Reseptissä on maitotuotteita ja munaa.
Aino Elina
Piparinen luumusemifreddo
Ainekset (12 annosta)
- Pohja
- 100 gr
- pipareita
- 0,5 dl
- sulaa voita tai margariinia
- Täyte
- 2 ps (500) (gr)
- kuivattuja, kivettömiä luumuja
- 2 dl
- vettä
- 1 dl
- sokeria
- 2 tl
- kanelia
- 2 tl
- kardemummaa
- 1 kpl
- sitruunan mehu
- 200 gr
- vaniljan makuista tuorejuustoa
- 2 kpl
- keltuaisia
- ½ dl
- sokeria
- 1,5 dl
- kuohukermaa
- 2 kpl
- valkuaisia
- Koristeluun
- piparimurua (pohjan ohje ilman paistamista)
- mustaherukoita
Tee näin:
Pohja:
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Hienonna keksit (itse laitoin tyhjään muoviseen leipäpussiin ja pamauttelin lihanuijalla) ja sekoita joukkoon voisula. Laita metalliseen muffinivuokaan paperiset muffinivuoat (käytin Pirkan Amerikan muffinivuokia) ja painele seos muffinivuokien pohjille (jokaiseen vuokaan menee noin ruokalusikallinen). Paista uunin keskiosassa noin 8 min ja anna jäähtyä. Nosta kylmään (ulos / jääkaappiin) jäähdyttyään odottamaan täytettä.
Täyte:
Pilko luumut (itsehän käytin keittiösaksia), poista mahdolliset kivet ja kivenpalat ja keitä hiljalleen veden (2 dl) ja sokerin (1 dl) kanssa sekoittaen. Kun seos on tasaista, lisää mausteet (kaneli, kardemumma ja sitruunamehu). Jäähdytä ja soseuta. Sekoita monitoimikoneessa luumusose ja tuorejuusto tasaiseksi seokseksi (RIP oma monitoimikone, käytin sauvasekoitinta, mutta se oli sotkuista hommaa. Muista suojautua essulla!)
Tarvitset kolme sekoituskulhoa seuraavaksi. Vaahdota keltuaiset ja sokeri (½ dl). Vaahdota kerma erikseen. Samoin valkuaiset erikseen, ja koita saada sekä valkuaisista että kermasta kovaa vaahtoa. Jos käytät yhtä ja samaa kulhoa, pese ja kuivaa se huolellisesti ennen seuraavaa vaahdotusta. Sama vatkaimen ja vispilän kanssa. Sekoita kaikki kolme valmista vaahtoa kevyesti nostellen luumuseokseen. (Itsellä meni aikavaan nosteluun hermot, ja lopulta vain sekoitin nätisti 😉)
Lusikoi seos vuokiin piparipohjan päälle ja halutessasi tasoita pinta. Pane vuoat pakastimeen ja anna jäätyä pakastimen pikajäädytyslokerossa noin 3,5 tuntia ja tavallisessa lokerossa noin 5 tuntia. Nosta jääkaappiin noin 30 min ennen tarjoamista.
Koristele piparimurulla ja mustaherukoilla.