Pride on protesti

SV: raiskaus

Helsinki Pride -viikko päättyy tänään. Viikko huipentui Helsingissä eiliseen Pride-kulkueeseen, joka keräsi jopa 100 000 osallistujaa.

Kulkueessa takaapäin yhdellä sateenkaarilippu ylhäällä.
Kuva Unsplash.

Tämän vuoden teema on riemu ja kapina, ja juuri kapinaa Pride onkin. Stonewallin mellakoista vuonna 1969 syntynyt Pride on juuriaan myöten kapinaa sortoa, väkivaltaa ja mielivaltaa vastaan. Näinä aikoina, kun olemme juuri päässeet eroon natsiministeristä oikeistohallituksessa tarvitsemme Prideä enemmän kuin koskaan. Nyt on aika tulla esiin, ja pitää ihmisoikeuksien puolta maailmassa, missä Overtonin ikkuna on siirtynyt sen verran, että esimerkiksi Yhdysvalloissa (ja etenkin Floridan osavaltiossa) sateenkaari-ihmisiä eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vainotaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kuvataan usein myös kirjainlyhenteellä LHBTIQA+ eli sateenkaarilehti Kehrääjän termipankkia lainaten lesbo, homo, bi, trans, intersex, queer, aseksuaali, jonka lisäksi +-merkkiä käytetään ilmaisemaan, että lista ei ole tyhjentävä.

Sateenkaarilippu.
Kuva Unsplash.

Edellinen pääministeri Sanna Marin osallistui Pride-kulkueeseen, mutta nykyistä pääministeri Petteri Orpoa ei kulkueessa näkynyt: kokoomus kun pahoitti mielensä siitä, että Pride kieltäytyi puolueen kanssa kumppanuudesta tämän vuoden Pridella. Tämä puolestaan aiheutui siitä, että kokoomus antoi kansanedustajiensa äänestää omantuntonsa mukaan ehdotuksessa translaista. Äänestyksessä kokoomuksen edustajista 26 äänesti lakimuutoksen puolesta ja 10 vastaan.

Ihmisoikeudet eivät ole, eikä niiden pitäisi olla omantunnon kysymys.

Nainen antaa toiselle pusun poskelle, molemmilla sateenkaarimerkkejä.
Kuva Unsplash.

Toiminnanjohtaja Annu Kemppainen Helsinki Pridestä toteaa Ylellä, että kulunut vuosi oli Euroopan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan väkivaltaisin yli kymmeneen vuoteen. Viha on lisääntynyt Setan mukaan sekä siellä, missä sateenkaarioikeudet ovat paremmalla tolalla että siellä, missä ne olivat jo heikot tai olemattomat. Sateenkaarivähemmistöön identifioituminen on kriminalisoitu edelleen noin 70 maassa, myös vaikuttajien suosimissa lomakohteissa kuten Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, Malediiveillä, Sri Lankassa, Marokossa, Mauritiuksella ja Seychelleillä.

Suomeen muuttaneita kidutusta kokeneita henkilöitä kuntouttaa Diakonissalaitoksen psykotraumatologian keskus. Kidutusta kokevat usein myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Eheytyshoidot ovat lähtökohtaisesti täysin väärin. Manipulaatiosta ja henkisestä väkivallasta jopa ulkomailla ”eheyttäviin raiskauksiin” (jossa kidutuksessa sateenkaariyhteisön jäsen raiskataan, jotta hän ryhtyisi heteroksi) liukuvat eheytyshoidot eivät eheytä vaan rikkovat.

Aino Elina

Kuvat Unsplash.

Introverttina, joka ahdistuu ihmismassoista minä protestoin mukana ylläolevalla blogikirjoituksella. 🏳️‍🌈

puheenaiheet ajattelin-tanaan tasa-arvo uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *