Sananen tekstiilien kierrätyksestä ja kestävyydestä

Yritän käyttää nykyään vaatteet mahdollisimman loppuun. Töihin ja ihmisten ilmoille kelpaamattomat vaatteet päätyvät kotivaatteiksi ja siitä sitten lopulta tekstiilijätekierrätykseen. Yleensä nämä ovat puuvillasekoitepaitoja, joita käytän talvella myös ihmisten ilmoilla aluspaitoina.

Raitapaita.
Tämä viisi vuotta vanha Espritin puuvillapaita on kestänyt jo useita kymmeniä pesuja. Tietenkään se ei ole enää uudenveroinen, mutta toimii kotona ja vaatteiden alla.

Vaatteen aivan loppuun käyttämisessä on kuitenkin ongelma: ahkerassa vuosien käytössä tuotelaput tuhoutuvat hiudeiksi ja niiden tekstit häviävät ennen vaatteen viemistä uusiokäyttöön eli tekstiilijätekeräykseen. Tämän vuoksi tekstiilejä ei varmaankaan voi kierrättää tarpeeksi tehokkaasti jakamalla ne helposti materiaalin mukaan? Toivoisin valmistajien kiinnittävänkin tuotelappujen kestävyyteen enemmän huomiota.

Sinivihreä pusero laajenevin hihoin.
Tätä sinivihreää Sisleyn puseroa olen käyttänyt ainakin 4 vuotta, jos en pitempäänkin.
Puseron kulunut tuotelappu.
Puseron tuotelappu on vain kulunut aivan läpinäkyväksi.

Marttojen mukaan tarpeettomat tekstiilit voi:

  1. Viedä kierrätykseen
  2. Korjata ja tuunata
  3. Lainata, vuokrata tai myydä
  4. Uusiokäyttää
  5. Laittaa energiajätteeseen tai poltettavaan sekajätteeseen

Päädyin pohtimaan tekstiilijätettä vastattuani Rinna Saramäen gradututkimukseen vaatteiden käyttökestosta kuluttajille. (Tässä linkki, jos innostut itse vastaamaan.) Mielestäni vaatteen pitää kestää kyselyssä kysytyt kahden vuoden pesut – en tosin käytä tiettyä vaatetta niin ahkerasti, että pesisin sen tuossa ajassa 40 kertaa. Silti mielestäni laadukkaan vaatteen tulisi kestää ainakin nuo 40 pesua.

Pyykinpesukone ja pyykkikori.
Pyykinpesunkin voi tehdä fiksummin pyykkiä säästäen pesemällä alhaisemmassa lämpötilassa. (Alkuperäinen kuva Unsplash.)

Tosin käytän paljon myös pesulapalveluja herkemmille vaatteille ja huollan vaatteeni esimerkiksi poistamalla nypyt ja korjaamalla niitä. Ja tämän pitäisi olla itsestään selvää: eivät kaikki vaatteet kestä koko ajan 60 tai 40 asteen pesua.

Lisäksi meillä vaatteiden tulee olla myös kissankynsien kestäviä. Löysä neulos tai pilvenohut pörröneule ei toimi etätöissä, kun kissakaveri kokeilee teroittaa siihen kynsiään.

Kissakomistus Torsti.
Kun vietät etätyöelämää kissataloudessa, on vaatteiden kestettävä kynsiminen ja polkeminen. Huomaa Torstin kiukkuinen katse kun ihmistyyny kehtasikin liikkua 😂

Koska ostin paljon yhä jatkuvana poikkeusaikana vaatteita verkossa, tulee mukaan välillä myös hutiostoksia. Nämä pyrin joko myymään tai lahjoittamaan eteenpäin. Jos pidät tyylistäni, käy toki tutustumassa kauppaani Zadaassa. (Siellä vaatteeni eivät siis ole yhtä vanhoja kuin tämän kirjoituksen esimerkit päätän aika nopeasti, tuleeko vaatteesta uusi lempivaate vai ei.)

Aino Elina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *