Tämä Pride-kuukausi ei ole ollut yhtä juhlaa

Pinkkipesua, transfobiaa, kaapista ulos savustamista sekä häirintää ja ilkivaltaa. Se miten kuukausi on tähän mennessä sujunut alleviivaa sitä, kuinka Pride-kuukautta tosiaankin tarvitaan.

Iltalehti aloitti Pride-kuukauden julkaisemalla transfobisen kolumnin, missä irvitään sukupuolisensitiiviselle kasvatukselle. Ei näin. En linkitä, koska sitä ei kannata lukea.

Nyt keskustellaan, antoiko Ilmarinen potkut työntekijälleen tämän seksuaalisen suuntautumisen tultua ilmi. Yhtiö väittää toista, irtisanottu toista ja koska kukaan ei ollut todistamassa yhteenottoa, ei kumpikaan voi osoittaa olleensa oikeassa. Tämä tapaus kuitenkin opetti minulle sen, että vain alle viidennes seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvista pystyy olemaan oma itsensä työpaikalla Euroopan unionin perusoikeusviraston kyselyn mukaan. Tämä saa minut hyvin surulliseksi ja miettimään sitä tuonko liikaa nykyistä heteronormatiivista parisuhdettani liikaa esimerkiksi töissä esille. Ei pitäisi olettaa ikinä mitään kenestäkään.

Sateenkaari maalattuna katuun kuvattuna ylhäältäpäin, niin kuvassa myös kengät.
Ottavatko kahvipöytäkeskustelut töissä oikeasti kaikki huomioon?

STT:n selvityksen mukaan lähes kaikki Suomen Pride-tapahtumien järjestäjistä ovat kohdannut häirintää ja ilkivaltaa. Tyypillisiä häirinnän ja ilkivallan muotoja ovat asiaton ja loukkaava puhe sekä sateenkaarilippujen varastaminen ja tuhoaminen. Viime vuonna lippuja varastettiin tai tuhottiin ainakin Lahdessa, Joensuussa, Oulussa ja Riihimäellä. Ne tapahtumanjärjestäjät, jotka ovat tehneet ilkivallasta rikosilmoituksia, näkevät että ilmoitukset harvoin johtavat mihinkään epäilyjen puutteessa tai koska poliisi on katsonut tuhotun omaisuuden arvon pieneksi. Kuinka turhauttavaa. Tällaisiin viharikoksiin pitäisi puuttua matalalla kynnyksellä.

Elokuussa 2021 Oulussa tapahtuneen useiden Pride-lippujen varastamisen ja polton esitutkinta on juuri saatu päätökseen. Toinen epäillyistä kertoi motiivikseen kyllästymisen seksuaalivähemmistöjen liialliseen esilläoloon. Homofobia much?

Pride lippu.
Pride-lipulla on symbolista arvoa, kuten kaikilla lipuilla.

Lempäälässä sateenkaaren väreihin maalattu Pride-penkki yritettiin polttaa. Penkki sai olla paikallaan vain viikon ennen tuhoamisyritystä. Viiraako ihmisillä päässä, vai miksi sateenkaarijuttuja pitää tuhota? Fun fact: se ei poista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä maailmasta – päinvastoin.

Sydney Morning Herald uhkasi julkaista jutun Rebel Wilsonin uudesta tyttöystävästä kahden päivän varoitusajalla. Tämän vuoksi Wilson päätti tulla ulos kaapista Instagram-päivityksessään. Ketään ei saisi pakottaa tulemaan ulos kaapista. Lehden kolumnisti kehtasi vielä kiukutella Wilsonin ratkaisusta nyt jo lehden sivuilta poistetussa jutussa (ote löytyy edellisen linkin takaa).

Rebel Wilson tyttöystävänsä kanssa.
En tiedä, olisiko Wilson halunnut jossain vaiheessa itse tulla ulos kaapista. Hänen pakottamisensa kertomaan tyttöystävästään oli väärin.

Molemmat kotimaan iltapäivälehdet ovat leimanneet Suomeen saapuneen apinarokon leviämisen liittyvän miesten väliseen seksiin. Missäköhän laalaa-maassa toimittajat elävät: aivan kuin virus ei tarttuisi heteroihin. Mutta tietysti homorokko myy paremmin. Eli mitä tahansa levikin eteen?

Lisäksi Yhdysvalloista näyttää nyt tulleen meille asti transvihamielisyyden aalto, mikä on hassua, kun ainakin Putousta katsoessa mikään ei näytä naurattavan suomalaisia enemmän kuin mies, joka pukeutuu mekkoon. Go figure!

Kaikilla on oikeus esilläoloon omana itsenään. Vaikka suhtaudunkin kriittisemmin yritysten sateenkaarilogoihin Priden aikaan kuin Laura Friman kolumnissaan on hyvä, että sateenkaarilogo näkyy. Näin ollen sillä homofobisella Reijo-Keijolla ei ole enää mitään muuta vaihtoehtoa kuin ottaa joku sateenkaarilogossa oleva teleoperaattori: ne kun näyttävät kaikki tänä vuonna liputtavan Priden puolesta.

Onhan pinkkipesussa toki ongelmansa: toteuttaako yritys oikeasti Priden arvoja myös niinä muina vuoden päivinä vai onko Pride vain yksi tapa kiillottaa kilpeä ja saada lisää voittoa tuotteista lätkäisemällä niihin sateenkaari mukaan.

Vaseliini 98 p, pride-vaseliini 1,95 puntaa.
Sareenkaarikapitalismi kiteytyy tähän kuvaan.

Tästä kaikesta huolimatta: oikein hyvää loppu Pride-kuuta teille kaikille ihanille. Paitsi ei teille sekopäille, jotka pieninä pyromaaneina poltatte kaiken sateenkaarella koristellun: ehkä kannattaisi panostaa johonkin vihanhallintaan? Puhumattakaan teistä transvihamielisistä: mikä teissä on vialla?!

Aino Elina

Kuvat Unsplash ja mainitut Instagram-tilit.

Auta Ukrainan sodan uhreja – katso kooste avustuskohteista tästä: https://linktr.ee/apuaukrainaan

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *