Tunnen itseni petetyksi: HS Visio ei uudistanutkaan talousjournalismia

Pystytte oikeasti parempaan kuin fanittamaan haastateltavia ja kopioimaan juttuja muilta.

Tällä viikolla saimme uuden lisän taloutta käsittelevään mediaan, kun Hesarin Visio alkoi ilmestyä. Luen lehteä päivittäin, ja odotukset uudesta talousliitteestä olivat korkealla. Koin karvaan pettymyksen.

Kuva tietokoneesta ja HS visio logosta - I got mad photoshop skillz.
HS Visio yrittää tuoda jotain uutta talousjournalismiin, mutta kompastuu matkalla.

35 alle 35-vuotiasta tiennäyttäjää: ihan hieno idea, mutta mitä jos olisitte julkaisseet jutun verkossa sarjana? Kukaan ei jaksa lukea 35:ttä minihaastattelua putkeen samalla formaatilla ”Miksi asia x on tärkeää [omalla alalla]. Kannatan [pehmeä arvo, jota jokainen järkevä ihminen kannattaa]. Plussana vielä sovellus, jota ilman en pysty olemaan (hurjin: kalenteri, kurjin: puhelin millä voi soittaa [me introvertit emme pidä soittamisesta]).

Nesteen jalostamonkin päätymisestä Porvoon sijaan Rotterdamiin kirjoitti ensimmäisenä Kauppalehti. HSn muutoin ansiokkaassa analyysissä ohitetaan täysin, mitä päätös tarkoittaa Porvoolle ja sivutaan vain vähän sitä, mitä se tarkoittaa Suomen elinkeinoelämälle. Nesteen jalostamon rakentamisen hintalappu on yli miljardin ja luo rakentamisvaiheessa paljon työpaikkoja, mutta olisiko huippumoderni jalostamo lopulta tarjonnut tarpeeksi pysyviä työpaikkoja Porvooseen  eli mikä jalostamon pysyvä heijastusvaikutus olisi ollut alueen muuhun talouteen kuten palvelusektorille? Ja miten tämä menetys vaikuttaa Suomi-kuvaan? Kannattaako tänne enää investoida, vai olemmeko jo ilmastonmuutoksen takapajula?

Piirros Bill Gatesista HS Vision logon päällä - again mad photoshop skillz.
Bill Gatesista on kirjoitettu niin paljon, että tuore näkökulma olisi ihan kiva yllätys.

Pohjat veti kuitenkin Bill Gatesin haastattelu. Siinä toimittajan pöksyt selvästi kastuivat pääsemisestä mukaan mikä vaikutti olevan Gatesin Zoom-monologi etukäteen lähetettyjen, moderoitujen kysymysten mukaan. Gatesista mainitaan SAT-kokeen tulos (taasko tämä on kaivettu naftaliinista) ja tästä luodaan kuvaa älyllisenä yli-ihmisenä. Vaikka Gates ei mielestäni edusta mitään illuminatia, liskoihmisiä tms häröilyä, ei hän myöskään ole mikään pyhimys. Fanitus ei ole journalismia.

Aino Elina

puheenaiheet ajattelin-tanaan uutiset-ja-yhteiskunta raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *