Tweak it! Mitkä tavat kantavat ensi vuodelle saakka?

Olen kova kokeilemaan erilaisia asioita. Jos joku uusi buumi tai elämää helpottava tapa ilmestyy, kokeilen sitä yleensä. Keski-ikäni näyttääkin olevan jatkuvaa elämän tweakkausta parhaimman / helpoimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Jatkoon

Alexander-tekniikka

Vapaampi kehonkäyttö, jossa opitaan pois kehon jännityksistä ja vääristä asennoista. Lisäksi tekniikka opettaa sitä, ettei reagoi kaikkeen aina heti saman tien. Käyn Sirpa Tapanisen ohjauksessa läpi oikeaa tapaa käyttää kehoani. Etätyö oli tuonut kaikenlaisia kolotuksia ja jännityksiä kehoon, joita sain purettua Sirpan antamien eväiden avulla. Lisäksi toivon, että tästä on apua myös lauluharrastukseeni, sitten kun saan sitä jatkettua. Monet laulajat ja esiintyjät saavat tekniikasta nimittäin apua myös äänenkäyttöön – olihan metodin kehittäjä itsekin laulaja. Sirpan blogi löytyy täältä. Sirpa antaa yksityistunteja niin Tampereella, Turussa kuin Helsingissäkin.

Alexander-tekniikan tunnilla ei vietetä kauaa hoitopöydällä.
Alexander-tekniikan tunnilla ei vietetä kauaa hoitopöydällä. Kuva Sirpa Tapaninen.

Gua sha -hieronta kasvoille

Puren lähes jatkuvasti takahampaitani yhteen, mikä saattaa aiheuttaa pahimmillaan päänsärkyä ja niskan jomotusta. Kasvoja, niskaa ja kaulaa hieromalla gua sha -lastalla pidän päänsäryn poissa. Jos tästä nyt jotain nuorentavaakin efektiä tulee, otan sen mielelläni vastaan (vaikka en sellaista huomaakaan). Lastan ostin alle 15 eurolla Ruohonjuuresta, ja hieronnassa käytän eri kasvoöljyjä liukastamaan lastan kulkua. (Ordinarylla esim. on halpoja, ja Arganöljy käy niin iholle kuin hiuksillekin).

Gua sha lasta ja muuta tilpehööriä.
Alkuun pääset yhdellä lastalla ja ihoöljyllä. Kuva Unsplash.

Kirjan lukemista tai kuuntelua tunti illalla somettamisen sijaan

Nopeana lukijana äänikirjat välillä tuskastuttavat hitaudellaan. Tosin samalla äänikirjaa kuunnellessani saatan siivota ja järjestellä, joten nyt meillä alkaa näyttää jo lähes inhimilliseltä. Äänikirjoina kuuntelen kevyttä lukemista, kuten dekkareita ja elämänkertoja. On myös toki sellaisia kirjoja, joiden kielen ja sanavalintojen makustelu vaativat tekstin lukemista.

Fyysisen kirjan kanssa sohvannurkkaan käpertyminen on parasta mitä tiedän! Haluan rauhoittaa illan älylaitteiden tuijotukselta, ja kirja on tässä hyvä apu.

Jeffrey Eugenideksen Middlesex -kirjan kansi.
Paras lukemani kirja tänä vuonna: Jeffrey Eugenideksen Middlesex, jonka löysin taloyhtiön kirjavaihtohyllystä.

Kylmäaltistus

Olen todella aamu-uninen, ja etenkin pimeänä aikana aamuherätykset ovat yhtä tuskaa. Luin Me Naisista toimittajan kylmäaltistuskokeilusta, ja päätin kokeilla, koska lähellä ei ole sopivaa avantouintipaikkaa. Tähän mennessä olen päässyt vasta 20 sekuntiin aamun kylmässä suihkussani, ja yritän vähitellen lisätä kylmäaltistusaikaa. Täytyy sanoa, että eipä sen jälkeen enää nukuta!

Kuva vedestä.
Kylmän suihkun jälkeen tuntee todella elävänsä! Kuva Unsplash.

Lisää lihasta

Oli kyse sitten oman vartalon painolla tai painojen avulla tehtävästä treenistä, Youtubesta löytyy harjoituksia, oli lähtötaso mikä tahansa. Lisäksi ilmoittauduin mukaan kuntosalin pienryhmätreeneihin, jotka toivottavasti toteutuvat heti sulun päätyttyä Uudellamaalla. Tavoitteenani on yksinkertaisesti parempi kunto ja terveempi vanhuus.

Painoja rivissä.
Tavoitteena on nostaa raskasta rautaa ja saada kunnon lihakset. Kuva Unsplash.

Minimalistisempi elämäntyyli

Innostuin minimalismista vasta nyt kun se on menossa jo pois muodista. Keski-ikäinen harvoin ratsastaa trendien aallonharjalla 😉 Pidän siitä, että jokainen ostos mietitään tarkasti läpi, ja pyrin karsimaan tavaraa mahdollisuuksien mukaan, mutta kuitenkin fiksusti. Pyrin tulemaan toimeen sillä mitä on, ja ostamaan vähemmän uutta. Visuaalinen sälä väsyttää minua, ja pyrinkin pitämään huolta siihen, ettei erilaisia kasoja muodostu enää.

Viherkasvi juurtumassa lasimaljakossa.
Minimalismissa on paljon hyvääkin, mutta liian puristiseksi puristettuna se ei sovi minulle. Kuva Unsplash.

Kahden vaiheilla

Curly Girl eli yli-ikäinen Shirley Temple

Jos johonkin olen upottanut tänä vuonna rahaa, niin curly girl -tuotteisiin. Alkuunhan pitäisi päästä periaatteessa halpakauppojen tuotteilla, mutta minulle ne aiheuttavat hiuksiin ällöttävää rasvaista lähmää jo vähäisellä käytöllä, joka tarvitsee poistamiseensa syväpuhdistavan shampoon (johon saakin sitten latoa enemmän taaloja tiskiin). Lisäksi metodi on aikava – jos haluan ihanat kiharat, siihen menee kauan. Eikä minulla tosiaan olisi aikaa työpäivän aikana puristella muotoilutuotteiden muodostamaa kovaa pintaa kiharoistani pois. Toisaalta päänahkani ei ole koskaan ollut näin hyvässä kunnossa! En jaksa kiharoiden väkertämistä, joten käytännössä föönaan hiukset suoriksi joka päivä.

Kuva minusta vihreä huppari päällä.
En osaa olla harjaamatta hiuksiani, minkä vuoksi en pysty tekemään metodia niin kuin pitäisi.

Meditointi

Rauhassa oleminen ja meditointi olisi varmasti hyvää rauhattomalle luonteelleni, jos vain saisin sitä tehtyä enemmän. Teen jo meditatiivista yin-joogaa, joten pelkkä meditointi siihen päälle vaikuttaa hieman liioitellulta.

Kuulokkeet.
Olen multipaskaaja, joten meditaatioon keskittyminen on minulle vaikeaa – ehkä vielä jonain päivänä? Kuva Unsplash.

Paperisten lehtien tilaaminen

Vaihdoimme sanomalehden jo viikolla verkkoversioon, paperiversio on vain viikonloppuna otettava, jos haluaa Kuukausiliitteen – eikö Hesari voisi jo uudistaa tilaustaan tähän päivän sopivaksi? Puoliso haluaa ehdottomasti Kuukausiliitteen paperisena, minä luen senkin jutut verkosta. Kiireisempinä aikoina keskittymistä vaativat aikakauslehdet jäävät lukematta, kevyemmät lehdet jaksaa sentään nopeasti kahlata. Toivon aikakauslehdille omia sovelluksiaan, joista lukeminen onnistuisi kätevästi paperitta. Tunnen suurta syyllisyyttä nakatessani lukemattomia lehtiä kierrätykseen.

Ei jatkoon

FlyLady siivousmetodi

Oikeasti pidän siitä, että kun siivotaan, niin siivotaan kunnolla. Ajatus siitä, että imuroisin vain tunnin viikossa täällä kissanhiekan ja kissankarvojen luvatussa maassa täyttää minut syvällä kauhulla. Fun fact: Metodin verkkosivutkin ovat kuin tuulahdus internetin alkuajoilta. Ja ovat aivan liian sekavat. Hyydyin jo kalkkiviivoille tämän takia. Tykkään myös käyttää luontoystävällisempiä pesuaineita, kuin mitä metodissa suositaan.

Spraypulloa pitelevä käsi.
Siivous ei ole lempihommaani. Kuva Unsplash.

Juoksulenkit

Oikeasti reippaasti kävelemällä saa samat terveyshyödyt. Inhoan yhä juoksemista. En juokse edes ehtiäkseni bussiin. Mieluummin teen vaikka kuinka monta burpeeta kuin juoksen metriäkään.

Kuva lenkkarijaloista lenkkipolulla.
En suostu juoksemaan, ellei ole hengenhätä.

Syömisen rajoittaminen / kitu- ja kurikuurit

Mietin, mitä syön, mutta en kyttäile enää syömisiäni. Sain kehuja olemuksestani siskontytön lakkiaisissa, ja vitsailinkin päässeeni parhaimpiin tuloksiin pizza viikossa -ruokavaliollani. Oikeasti en voi elää ilman pitsaa ja pastaa. Lihasmassakin kasvaa, kun muistaa syödä – ja se on minulla nyt tavoitteena. Tarkoituksena on syödä intuitiivisesti juuri sitä mitä haluaa, ja lopettaa sitten kun on sopivasti kylläinen. Joskus se tarkoittaa lehtikaalisalaattia, joskus pään kokoista korvapuustia. Minua ei saa enää herkkulakkoon tai sokerilakkoon millään.

Pipareita lautasella.
Miksi tyytyä vain yhteen? Kuva Unsplash.

Entä sinä: mitä tänä vuonna aloittamaasi tapaa aiot jatkaa myös ensi vuonna? Mikä tapa ei sitten ollutkaan niin hyvä? Kommentoi alle!

Ensi vuonna pyyhkivät uudet tuulet, koska jään puolen vuoden opintovapaalle töistä. Tarkoituksena on saada tutkintoni valmiiksi. Blogi ilmestyy kuitenkin tuttuun tapaan joka viikko.

Oikein hyvää uutta vuotta!

Aino Elina

hyvinvointi hyva-olo suosittelen oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *